Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bekräftar: Vill att Pep Guardiola återvänder

Pep Guardiola firar Champions League-segern 2011.Foto: MANU FERNANDEZ / AP
Guardiola vann två Champions League-titlar på fyra år med Barcelona.Foto: MATT DUNHAM / AP

Joan Laporta revolutionerade Barcelona.

Nu vill han göra det igen. 

Den profilstarke ex-advokaten bekräftar att han ställer upp i klubbens presidentval nästa sommar - och att han vill ha tillbaka Pep Guardiola som tränare.

– Många katalaner vill det, säger han enligt Cadena Cope

Laporta var Barcelonas president 2003-2010. Under hans period vid makten blev Barcelona ett av världens absolut bästa lag igen. Spelare som Xavi, Andres Iniesta och inte minst Leo Messi tog plats som några av världens bästa spelare samtidigt som klubben radade upp titlar både i Spanien och Europa. 

2008 drev Laporta igenom idén att utse den då oerfarne Pep Guardiola till huvudtränare efter Frank Rijkard. Beslutet innebar en omedelbar succé. Guardiola ledde laget till trippeln sin första säsong, och 2009 vann klubben sex titlar.

Bekräftar: Vill ha tillbaka Guardiola 

Laporta lämnade presidentposten i Barça 2010, men när klubbens medlemmar nästa sommar återigen ska välja president tänker han ställa upp.

Det bekräftade 57-åringen för lokala medier i Barcelona på måndagskvällen. 

Han sade också att han gärna ser att Pep Guardiola återvänder till klubben han lämnade 2012.

– Jag vill väldigt gärna att Guardiola kommer tillbaka. Men nu är han i Manchester City, och det är beslut han behöver fatta själv. Men han är ett landmärke för Barcelona och många katalaner vill att han tränar Barcelona igen, säger Laporta.

Den sittande presidenten Josep Maria Bartomeu kan inte ställa upp för omval då han suttit i två mandatperioder. Innan kvällens besked från Laporta hade bara en person meddelat sin kandidatur till nästa års val, affärsmannen Victor Font.