Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bättre än nånsin – då riskerar han fängelse

Benzema talar om anklagelserna i en intervju 2015.
Karim Benzema.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mathieu Valbuena under rättegångens första dag
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LAFARGUE RAPHAEL/ABACA / STELLA PICTURES/LAFARGUE RAPHAEL/ABACA

Karim Benzema är snart 34 år och bättre än någonsin.

Målen slutar inte ramla in och röster höjs för att turen har kommit till honom när Ballon d'Or ska delas ut.

Men samtidigt som Benzema ska spela El Clásico pågår en viktig rättegång.

– Det har varit en grej under flera år men det klart att det säkert påverkar honom, säger La Liga-experten Marcelo Fernández.

Domaren blåser av matchen.

På resultattavlan står det 2-2 och Real Madrids säsong är slut. Karim Benzema får spela 28 minuter den här gången och han har ännu en gång gått av planen mållös.

Bortamatchen mot Villarreal avslutar La Liga-säsongen 2017/2018 – en säsong där Karim Benzema har gjort fem mål och får höra burop från Santiago Bernabéu-stadions läktare när han rör bollen. 

Är det så här allt ska sluta för en av 2000-talets bästa målskyttar i Real Madrid?

Benzema kan få Ballon d'Or

Allt tog inte slut.

– Det krävs sin spelare för att vända tillbaka publiken som buade ut honom för att han inte gjorde tillräckligt med mål, konstaterar C Mores La Liga-expert Marcelo Fernández.

När Cristiano Ronaldo lämnade Real Madrid för Juventus sommaren 2018 klev Karim Benzema fram ur skuggorna och fransmannen har sedan dess aldrig gjort färre än 21 mål i ligan. Under den nuvarande säsongen har han gjort nio mål på åtta matcher.

– Real Madrid har en offensiv som stundtals har varit väldigt bra i början av säsongen där Karim Benzema och Vinícius Júnior verkligen har hittat rätt i sitt samarbete på vänsterkanten, säger Marcelo Fernández.

Under hösten har Karim Benzema, som fyller 34 år i december, seglat upp som en av de största kandidaterna till Ballon d'Or – priset som världens bäste fotbollsspelare.

Bland annat har Lionel Messi nämnt Benzema som ett av namnen som kan vinna priset och flera andra har honom till och med som favorit.

– Han har kvaliteten för att vinna det här priset, säger den tidigare vinnaren Fabio Cannavaro enligt Sport.

”Min kandidat till Ballon d'Or är Benzema utan tvekan”, skriver den brasilianske Ronaldo, som har fått priset två gånger, på Instagram.

– Han har fått vara förstafiol. Han är referenspunkten framåt sedan Ronaldo lämnade. Det har fått honom att växa och ta mer ansvar och bli viktigare. Han är en av lagkaptenerna och har gjort comeback i franska landslaget. Det är en väldigt välmående Karim Benzema och jag tycker med all rätt att han nämns i diskussionerna om Ballon d'Or. Sedan tycker jag inte att han ska vinna, för mig är han en topp tre eller topp fyra-spelare, säger Marcelo Fernández.

Karim Benzema själv hoppas också på att få vinna priset innan han slutar spela fotboll.

– Det har varit en dröm sedan jag var riktigt liten. Det är motiverande också, bara att vara på listan med de 30 nominerade är tillfredsställande, säger han till ESPN.

– Det har alltid varit ett mål som jag har haft i bakhuvudet. När Cristiano Ronaldo vann förut och fick det på planen på Bernabéu var jag glad för hans skull så klart. Jag var glad över att vara i hans lag och sedan tänkte jag att ”jag vill också vinna”.

Rättegång mot Benzema

Karim Benzema har tagit sig tillbaka och blivit en av La Ligas största stjärnor igen men trots det är inte allt frid och fröjd.

Inte heller trots att han är tillbaka i landslaget som han blev utkastad från 2015. Anledningen till petningen från landslaget var att han samma år greps av fransk polis och anklagades för att ha utpressat landslagskamraten Mathieu Valbuena.

Enligt misstankarna ska Karim Benzema ha varit en av personerna som krävde 150 000 euro från Valbuena för att inte sprida en sexvideo där den sistnämnde var med. Nästan sex år senare – i januari i år – kom beskedet att Karim Benzema skulle åtalas för medverkan till försök till utpressning.

Under onsdagen inleddes rättegången mot Benzema.

– Vi har haft det här fallet i sex år. Jag ser att alla är här... nästan. Karim saknas. Det är synd men det är så det är, säger Mathieu Valbuena enligt Goal.

– Vi förväntar oss att rättegången äntligen kommer visa absurditeten i anklagelserna mot Karim Benzema, säger Benzemas advokat Sylvain Cormier till CNN.

Om rättegången inte går som Benzema och hans advokat vill kan ett hårt straff vänta. De fyra andra åtalade männen riskerar högre straff eftersom de anklagas för ”försök till utpressning” och inte bara för inblandning i försöket. Men åklagaren yrkar ändå på tio månaders villkorligt fängelsestraff och böter på 750 000 kronor för Benzema.

Hur påverkar det en spelare som ska spela världens största klubblagsmatch på söndag? Blir det fokus på mål eller på det som hans advokat jobbar för i domstolen i Versailles?

– Det har varit en grej under flera år men det klart att det säkert påverkar honom till viss del, säger La Liga-experten Marcelo Fernández och fortsätter:

– Men det har inte synts på planen att det har påverkat honom. Jag tror att de försöker koppla ner det till den här matchen och till alla matcher.

Vill vinna El Clásico

Karim Benzema går in som lagkapten och ledare i ett Real Madrid som vill ta över serieledningen från Real Sociedad på söndag.

Men framför allt vill laget vinna El Clásico.

– Det blir en ny epok när det gäller El Clásico utan Lionel Messi och utan Cristiano Ronaldo, säger Marcelo Fernández.

– Reals kollektiva försvarsspel har lämnat en del i övrigt att önska. Det har varit ganska osynkat i pressen och de har haft en del skador. Samtidigt har vi ett Barcelona som har problem med både försvars- och anfallsspelet.

El Clásico blir en match mellan två lag som inte står på sin topp.

– För Barcelonas del är det klart att det som har hänt runt klubben påverkar spelarna. Men i den här matchen som är nu tror jag att spelarna är tillräckligt skickliga för att stänga av det som händer och har varit runtomkring och är fullt fokuserade på den här matchen. Det är världens största fotbollsmatch vi har framför oss på söndag.

Karim Benzema är redo.

– Jag har spelat ”classicos” under lång tid. Det här kommer bli min 37:e. Jag tar mig an matchen och vet att det är Barcelona med allt vad det innebär runtom men jag är fokuserad. Jag vill vinna, säger han till ESPN.

Här är Real Madrid överlägset

Real Madrid är överlägset på listan över flest titlar i Europacupen och Champions League.