Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre presidenten gripen – efter razzia på Camp Nou

FC Barcelona utreds för korruption.
Foto: DAX IMAGES/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK /
Foto: FC BARCELONA / MIGUEL RUIZ / HANDO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Korruptionsskandalen i FC Barcelona växer.

Under måndagsmorgonen stormade den katalanska polisen klubbens kontor på Camp Nou.

Efter razzian har bland annat den förre klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu gripits av polis, rapporterar spansk medierna.

– Det är chockerande nyheter, säger presidentkandidaten Joan Laporta.

Den katalanska polismyndigheten som kallas ”Los Mossos” har länge utrett FC Barcelona. Skandalen, som fått namnet ”Barcagate” briserade förra vintern. Klubben anklagades för att ha finansierat hatkampanjer mot sina egna spelare, så som Gerard Piqué, Lionel Messi och även klubblegendarer, i sociala medier med hjälp av medieföretaget I3 Ventures.

Klubben misstänks ha velat misskreditera spelare som varit kritiska mot ledningen med syftet att gynna den dåvarande klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu inför presidentvalet.

I september rapporterades polisen ha hittat konkreta bevis för korruption i Barça. Josep Maria Bartomeu pekades ut av polis för att ha sanktionerat en tjänst från I3 Ventures. Tjänsten ska dessutom ha kostat sex gånger så mycket som dess marknadsvärde.

Bartomeu gripen av polis

Nu växer skandalen.

Under måndagsmorgonen genomfördes en polisrazzia på FC Barcelonas kontor på Camp Nou. Området är avspärrat och anställda har inte fått gå in.

Efter razzian har Josep Maria Bartomeu, klubbens vd Òscar Grau och chefsjuristen Román Gómez Pontí gripits. Det rapporterar SER. Samma radiokanal avslöjade klubbens affärer med I3 Ventures från första början för ett år sedan.

Den förre presidenten Bartomeu har gripits av polis i sitt hem under morgonen, och antalet gripna i utredningen kan växa, uppger SER. Josep Maria Bartomeu har tidigare förnekat alla anklagelser.

”För många människor vill skada Barça”

Gripandet kommer med bara en vecka till det framflyttade presidentvalet i Barcelona. De som slåss om posten är Victor Font, Joan Laporta och Toni Freixa.

– Han (Bartomeu) hade ingen bra ledning, men det är fortfarande Barcelonas tidigare president och det är inga roliga nyheter. Det är chockerande nyheter om jag ska vara ärlig, säger Joan Laporta enligt AS.

Toni Freixa visar sitt stöd på Twitter:

För många människor vill skada Barça. Vi tillåter inte det. Du går aldrig ensam”.

Under eftermiddagen publicerade klubben ett uttalande om situationen.

FC Barcelona har största respekt för den pågående rättsliga processen och för principen att man är oskyldig till motsatsen bevisats”, skriver klubben.

Strömberg: ”Han visade att han är kungen av Milano”