Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan förföljdes av Ronaldos team

Foto: MATRIXPICTURES.CO.UK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / IMAGO/INSIDEFOTO/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Cristiano Ronaldo utreds för våldtäkt, men nekar själv till brott.

Nu säger sig Der Spiegel kunna visa hur stjärnans team jobbade för att tysta Kathryn Mayorga, som ligger bakom anklagelserna.

Bland annat ska man ha låtit en privatdetektiv skugga kvinnan i ett försök att kartlägga hennes liv i detalj.

Förra året publicerade Der Spiegel en artikel där en anonymiserad kvinna riktade allvarliga anklagelser mot en av världens mest framgångsrika idrottare.

I artikeln påstod kvinnan att Cristiano Ronaldo våldtagit henne på ett hotellrum i Las Vegas 2009. Förra veckan trädde kvinna i fråga, amerikanskan Kathryn Mayorga, fram med namn och bild, i samma tidning.

De senaste dagarna har flera sponsorer agerat mot Ronaldo, och bland annat tas han bort från reklamen för tv-spelet Fifa. Klubben Juventus har ställt sig bakom stjärnan, som själv nekar till anklagelserna.

"Våldtäkt är ett fruktansvärt brott som går emot allt jag är och står för. Även om jag vill rentvå mitt namn, så tänker jag inte bidra till mediespektaklet som startats av folk som vill marknadsföra sig själva på min bekostnad", har 33-åringen skrivit på Twitter.

Ronaldos superteam

Nu säger sig Der Spiegel kunna visa hur Ronaldos team jobbade bakom kulisserna för att nå fram till överenskommelsen efter händelsen 2009. Den tyska tidningen har varit nyhetsledande på fallet och säger sig bygga sin rapportering på dokument från visselblåsarsajten Football Leaks.

När anklagelserna blev kända för Ronaldos advokat Carlos Osório satte han ihop ett team bestående av en privatdetektiv med goda källor inom Las Vegas-polisen, och två advokater – den ene från Portugal och den andre från en London-baserad byrå specialiserad på krishantering.

Osório anlitade även en person från advokatbyrån Lavely & Singer i Los Angeles, som enligt Der Spiegel gjort sig kända för att hjälpa Hollywood-stjärnor som Cameron Diaz och Jennifer Aniston i ekonomiska frågor.

I ett senare skede tog teamet hjälp av ytterligare en advokat från USA, och två experter inom medicin respektive kriminalteknik.

 

Följde efter Mayorga

Der Spiegel skriver att Ronaldos advokater ville skaffa en sig en detaljerad bild av Mayorgas liv. Teamets privatdetektiv följde efter henne för att notera när hon lämnade sitt hem, vilka hon träffade, vilka restauranger hon besökte och även vem hon röstade på i valet 2008.

Privatdetektiven fick även fram information från sina tidigare arbetskollegor vid Las Vegas-polisen. Enligt Der Spiegel uttryckte sig poliserna positiva till en förlikning mellan parterna, och privatdetektiven ska ha fått veta att det inte fanns något intresse från polisens sida att fortsätta en utredning om parterna kom överens.

Till slut landade parterna i en överenskommelse.

I delar av dokumenten från Football Leaks, som Der Spiegel nu delar med sig av, går att läsa att Mayorga får runt 2,7 miljoner om hon går med på att lägga ner anklagelserna och inte på något sätt prata om deras påstådda möte i Las Vegas 2009. Kontraktet är daterat till den 12 januari 2010 och har skrivits under av Mayorga, Ronaldo och tre av fotbollsstjärnans advokater.

Polisen öppnar utredningen igen

Nu, nästan nio år senare, vill Kathryn Mayorga inte längre att kontraktet ska vara giltigt. Tillsammans med sina advokater driver hon på för att underkänna överenskommelsen – eftersom de anser att hon inte var psykiskt tillräknelig vid tidpunkten för undertecknandet. 

Advokaten Leslie Stovall menar att Ronaldos team genom överenskommelsen har försökt förhindra en brottsutredning. 

Nu har polisen i Las Vegas öppnat utredningen mot Ronaldo igen, för att ta del av nya uppgifter från Kathryn Mayorga.

Der Spiegel pekar ut en särskild del av förhöret med Ronaldo som kan bli avgörande i den nya utredningen.

På frågan om kvinnan någon gång "höjde sin röst eller skrek" så svarar Ronaldo: "Hon sa 'nej' och 'sluta' flera gånger", enligt tidningens dokument.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.