Foto: Dominique Jacovides / Bestimage
 Foto: Dominique Jacovides / Bestimage

Kritiken mot Zlatans älgjakt: "Djuren lider"

Publicerad

Zlatan Ibrahimovic tog del av den svenska älgjakten i år.

Det gillas inte av djurvännerna.

– Det är alltid problematiskt när kända personer gör såna saker, för då blir det som att de stöttar den här typen av aktiviteter, säger Djurens rätts förbundsordförande Camilla Björkbom till SportExpressen.se.

Efter en hektisk höst och vinter, som bjöd på både mål och skadebekymmer, åkte Zlatan Ibrahimovic till Åre för att fira jul.

Väl där passade Paris Saint-Germain-stjärnan, som tog jägarexamen 2010, på att ge sig ut i skogarna. Och i går kunde SportExpressen.se avslöja att han där sköt sin första älg under julhelgen. Den ska ha vägt hela 500 kilo och dess baneman blev enligt uppgift "väldigt glad" över fällningen.

Men för Djurens rätt är älgjakten en sorgeperiod. Sveriges största djurskyddsorganisation skrev i september en debattartikel för sajten Nyheter24 i ämnet. Titeln? "Nu dör 100 000 älgar – för nöjes skull".

"Han ger det legitimitet"

Och förbundsordförande Camilla Björkbom tycker inte att Zlatan Ibrahimovic gör det bästa av sina förebildsprivilegier när han riktar sitt gevär mot de svenska älgarna.

– Det är problematiskt. Det är alltid problematiskt när kända personer gör såna saker, för då blir det som att de stöttar den här typen av aktiviteter. Det finns andra än Zlatan som ställer sig bakom jakten. Kungen till exempel, säger Björkbom till SportExpressen.se.

– Det finns alltid ett symbolvärde när kända personer går ut och gör saker. Det ger det legitimitet.

Björkbom menar att folk i andra länder, som kommer till Sverige för att titta på älgar, har svårt att förstå varför svenskarna är så pigga på att skjuta ihjäl sitt nationaldjur.

"De dör en plågsam död"

– Vi är kulturellt blinda för älgjakten och för spelet bakom. Jägarna har oproportionerligt mycket inflytande när det gäller hur många av de vilda djuren som ska få finnas i det vilda. Man har inte djurskyddsaspekterna i fokus. Det är en minoritet som får bestämma väldigt mycket, och det tror jag inte att folk är så medvetna om.

Björkbom hävdar också att en död ute i naturen inte nödvändigtvis behöver vara mer skonsam än en död i slakthuset. Hon har läst undersökningar som pekar på att många älgar först skadeskjuts innan det dödande skottet skjuts av.

– Det är ett stort lidande för djuren, vilket jag inte tror att så många tänker på. Många av dem går en plågsam död till mötes.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag