Kritiken mot Zlatans älgjakt: "Djuren lider"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Dominique Jacovides / Bestimage

Zlatan Ibrahimovic tog del av den svenska älgjakten i år.

Det gillas inte av djurvännerna.

– Det är alltid problematiskt när kända personer gör såna saker, för då blir det som att de stöttar den här typen av aktiviteter, säger Djurens rätts förbundsordförande Camilla Björkbom till SportExpressen.se.

Efter en hektisk höst och vinter, som bjöd på både mål och skadebekymmer, åkte Zlatan Ibrahimovic till Åre för att fira jul.

Väl där passade Paris Saint-Germain-stjärnan, som tog jägarexamen 2010, på att ge sig ut i skogarna. Och i går kunde SportExpressen.se avslöja att han där sköt sin första älg under julhelgen. Den ska ha vägt hela 500 kilo och dess baneman blev enligt uppgift "väldigt glad" över fällningen.

Men för Djurens rätt är älgjakten en sorgeperiod. Sveriges största djurskyddsorganisation skrev i september en debattartikel för sajten Nyheter24 i ämnet. Titeln? "Nu dör 100 000 älgar – för nöjes skull".

"Han ger det legitimitet"

Och förbundsordförande Camilla Björkbom tycker inte att Zlatan Ibrahimovic gör det bästa av sina förebildsprivilegier när han riktar sitt gevär mot de svenska älgarna.

– Det är problematiskt. Det är alltid problematiskt när kända personer gör såna saker, för då blir det som att de stöttar den här typen av aktiviteter. Det finns andra än Zlatan som ställer sig bakom jakten. Kungen till exempel, säger Björkbom till SportExpressen.se.

– Det finns alltid ett symbolvärde när kända personer går ut och gör saker. Det ger det legitimitet.

Björkbom menar att folk i andra länder, som kommer till Sverige för att titta på älgar, har svårt att förstå varför svenskarna är så pigga på att skjuta ihjäl sitt nationaldjur.

"De dör en plågsam död"

– Vi är kulturellt blinda för älgjakten och för spelet bakom. Jägarna har oproportionerligt mycket inflytande när det gäller hur många av de vilda djuren som ska få finnas i det vilda. Man har inte djurskyddsaspekterna i fokus. Det är en minoritet som får bestämma väldigt mycket, och det tror jag inte att folk är så medvetna om.

Björkbom hävdar också att en död ute i naturen inte nödvändigtvis behöver vara mer skonsam än en död i slakthuset. Hon har läst undersökningar som pekar på att många älgar först skadeskjuts innan det dödande skottet skjuts av.

– Det är ett stort lidande för djuren, vilket jag inte tror att så många tänker på. Många av dem går en plågsam död till mötes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.