Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”Det är så klart inte godkänt”

Foto: DAVID RAWCLIFFE / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Åtta insläppta mål och noll gjorda framåt. 

Svensklaget Everton har haft en tung säsongsinledning på ligan. 

– Det är så klart inte godkänt, säger Nathalie Björn.

Klubbkamraten Hanna Bennison är dessutom kritisk till förberedelserna inför varje match. 

– Vi har inte så mycket snack om taktiken. Det hade nog behövts mot de här motståndarna, säger hon. 

Manchester City och Chelsea. Det nya svensklaget Everton har minst sagt haft en på papperet svår start på säsongen i Women's Super League. 

De båda titelkandidaterna visade även på planen att de ligger ett par steg före för tillfället. Everton föll tungt med 4–0 mot både Manchester City och Chelsea och ligger nu sist i ligan.

– Åtta mål på två matcher är så klart inte godkänt, säger Nathalie Björn. 

Mittbacken har, tillsammans med anfallaren Anna Anvegård, startat båda de inledande matcherna i ligan. Duon lämnade Rosengård samtidigt och presenterades av Everton samma dag. 

Den tredje svenskan, Hanna Bennison, byttes in i halvtid i den första matchen men fick sedan chans från start mot Chelsea. 

– Vi har nästan fått tuffast möjliga motstånd här i början. Så det har varit kämpigt. Och med ett så nytt lag blir det alltid lite tufft. Men vi kämpar vidare, säger Bennison som under lördagen ställs mot Birmingham på hemmaplan. 

”Det har varit lärorikt men intensivt”

Inför säsongen har Everton, som slutade femma senast, höjt ambitionsnivån. Klubbens högt ställda mål är att utmana de tre som de senaste åren legat i topp – Chelsea, Arsenal och Manchester City. 

Man har därför värvat en hel del nya spelare, däribland svensktrion. Där Hanna Bennisons övergång är den som sticker ut. Kontraktet är skrivet på fyra år och svenskans signatur sägs ha kostat klubben över en och en halv miljon kronor. 

I och med det blev Bennison tredje spelare att lämna Rosengård, men hon är glad över att kunna bidra efter alla år i och med övergångssumman.  

– Jag har spelat i Rosengård i åtta år så det betyder mycket för mig att kunna ge tillbaka till klubben på något sätt. Det känns stort, säger hon.

Tidigare i år utsågs mittfältaren, av internationella fotbollssajten Goal, till den främsta fotbollstalangen i världen. Efter det ökade intresset än mer för Bennison men att det blev just Everton till slut handlade delvis om hur de ser på talangen och rollen i laget. 

Men den första tiden i England har varit intensiv, något alla tre svenskor vittnar om. 

– Det är mycket som är nytt. Men nu känns det som att det har lugnat sig lite och jag trivs redan jättebra. Det känns proffsigare både på och utanför planen: frukost före träning och lunch efter, varje dag. Och vi kör också gym varje dag. Det känns lite proffsigare och det gillar jag, säger Bennison.

Nathalie Björn håller med och menar att den kortade tiden efter OS-silvret och flytten spelade in till intensiteten inledningsvis. 

– Vi kastades in i deras försäsong direkt bara och sen haft två väldigt tuffa matcher. Mycket nya spelare, ny miljö, nytt språk, det har varit lärorikt men intensivt, säger Björn. 

– Det blir lite för stora siffror tyvärr i de två första matcherna, men det kommer förhoppningsvis bara bli bättre. Det har varit väldigt mycket inledningsvis och vi har inte haft så mycket träningar och veckor tillsammans än, säger Anna Anvegård. 

Bennison: ”Det är tuffare”

Just träningar och förutsättningar är något Anvegård, Björn och Bennison samtliga återkommer till när det pratar om första tiden i England, det skiljer sig från Sverige och Rosengård. 

– Det är tuffare här faktiskt. Det är mycket bättre lag och bättre matcher, och högre tempo. Så det blir tuffare att ta en startplats. Men jag kämpar på och om jag gör det bra så tror jag att jag kan få den där startplatsen, säger Hanna Bennison, som fick chansen från start mot Chelsea. 

Men Anvegård har märkt en annan skillnad också. 

– Det är ett lite annorlunda spelsätt och sättet det ser på fotbollen, det är lite mer framåt och lite annorlunda i försvarsspelet och sen så kvalitet är ett steg upp. Det gäller att prestera när man är här, säger hon. 

”Det hade behövts”

Utmaningarna är stora på planen, det visar om inte annat resultaten från de första två ligamatcherna. Och Hanna Bennison, delar Anvegårds syn på det defensiva, och hade gärna sett en förändring. Dessutom är hon är aningens kritisk till förberedelserna inför varje match. 

– Vi har inte så många möten och inte så mycket snack om taktiken. Vi kör mest på och tränar hårt. Det hade kanske behövts lite mer taktik i det defensiva spelet för att göra oss ännu bättre som lag.

– Det hade nog behövts mot de här motståndarna som vi har fått möta i början. Lite mer snack om det defensiva spelet.

Den tunga starten till trots tror svensktrion att det Evertons ambitionsnivå om att nå topp tre, så länge man ger det relativt nykomponerade laget tid. 

– Någonstans måste man våga tro på att det är en längre process och det är något vi tror på och arbetar efter, det är inte kul att förlora, jag hatar att förlora, men det kommer bli bra, säger Nathalie Björn och fortsätter: 

– Man vill tona ner de siffrorna i matcherna så är det, men jag känner mig inte orolig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.