Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Maja Nilsson Lindelöfs kollektion

Maja Nilsson Lindelöf är en av årets sommarpratare i SR.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Judiska ungdomsförbundets kritik.
Foto: Twitter

Maja Nilsson Lindelöf och hennes klädmärke Lis Bonne Atelier får kritik av Judiska ungdomsförbundet.

Förbundet menar att ett plagg har tydliga associationer till de randiga fångkläderna från Auschwitz.

”Vår intention har aldrig varit att skapa material som anses stötande och vi tycker så klart att det är tråkigt att det uppfattas så”, skriver Lis Bonne Atelier till Aftonbladet. 

Influencern och entreprenören Maja Nilsson Lindelöfs klädmärke Lis Bonne Atelier har precis lanserat en herrkollektion för första gången. 

I kollektionen finns en skjorta och ett par shorts som nu får kritik. 

Plaggen är grå-vit-randiga och på Instagram har Maja Nilsson Lindelöf bland annat publicerat bilder på maken och fotbollsspelaren Victor Nilsson Lindelöf klädd i dem. Hon har även publicerat en bild i dova färger där en modell med snaggat huvud bär kläderna. Det är bilden som Judiska ungdomsförbundet i Sverige har reagerat på.

På Twitter liknar de plaggen vid de pyjamasliknande uniformerna som lägerfångarna bar i förintelselägret Auschwitz under naziregimen. 

”Vad var tankeprocessen här?”

”Vi älskar att sommarn kommit och att linne-viben är tillbaka, men vi är verkligen inte ett fan av Auschwitz-looken”, skriver förbundet, som dessutom är kritiska till marknadsföringen av plaggen. 

”Ljussättningen, val av modell, bakgrunden och så vidare. Vad var tankeprocessen här?”

För Expressen utvecklar Nina Tojzner, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet, kritiken. 

– Det är osmakligt och vi undrar hur tankegången har sett ut, allt från kläderna till hela plåtningen. Vi är inte de enda som har reagerat. Många har fått associationer till de randiga fångkläderna från Auschwitz, säger Nina Tojzner. 

Företagets svar på kritiken 

Expressen har sökt Maja Nilsson Lindelöf och Lis Bonne Atelier. Till Aftonbladet skriver företaget att de beklagar hur kampanjen har tagits emot. 

”Hela vår kampanj är inspirerad av en retro 70-tals look” skriver Lis Bonne Atelier till till tidningen. 

”Vår intention har aldrig varit att skapa material som anses stötande och vi tycker så klart att det är tråkigt att det uppfattas så. Vi valde därför att ta ner bilderna under tiden vi diskuterade detta internt”. 

Se till att du har Expressens app nedladdad för att få de viktigaste nyheterna

https://twitter.com/JudiskaUngdom/status/1667189951601975299?s=20

TV: Lindelöfs tuffa sits i United: ”Vet att det skrevs om det”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.