Krisen fortsätter i Östersund: ”Måste anpassa oss till nya verkligheten”

Det blev mållöst i bottenmötet i Superettan.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Östersund fortsätter ha det tungt.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Östersund spelade 0-0 i kvällens bottenmöte mot Örgryte.

Jämtland-laget som var i allsvenskan förra året riskerar nu att åka ur superettan.

– Vi jobbar stenhårt på att vända den negativa trenden, säger Östersunds fotbollschef Stefan Lundin till Discovery +.

Det var jumbomöte i superettan i kväll. Östersund och Örgryte har inlett säsongen på ett mardrömsliknande sätt och Örgryte valde att sparka huvudtränaren Dane Ivarsson efter endast sju omgångar. 

Ersättaren blev den tidigare Öis-spelaren Brynjar Gunnarsson som inte lyckats vända på den nedåtgående trenden.

Östersund som spelade allsvensk fotboll i fjol och Europa League under säsongen 2017-18 ligger näst sist i superettan och kan få spela i division 1-fotboll nästa säsong.

Första halvlek visade också varför de båda lagen tillhör seriens bottenskikt. Den bästa målchansen kom i den 20:e minuten då Östersund fick en frispark på offensiv planhalva. Felix Hörberg prickade skallen på den ukrainska mittbacken Myroslav Mazur som nickade bollen mot mål där Örgrytes målvakt Sixten Mohlin fick sträcka på sig och tippa bollen till hörna.

Andra halvlek bjöd inte heller på något skönspel. Det var tafatt och chansfattigt och matchen slutade 0-0. Att matchen slutade mållöst var ett litet antiklimax då båda lagen var i stort behov av tre poäng.

– Det är lite krampaktigt och vi skapar inga riktigt heta målchanser. Vi har haft en tuff start och vi har inte självförtroendet med oss, säger Östersunds Ludvig Fritzon till Discovery + efter matchen.

Från Europa League till division 1

För några år sedan var Östersund ett topplag i allsvenskan, vann svenska cupen och spelade i Europa League. I dag ligger de näst sist i superettan och kommer att spela i division 1 norra nästa säsong om de inte börjar plocka poäng.

En av anledningarna till Östersunds frittfall beror på den stora cirkulationen på spelare i klubben det senaste året.

– Det är mycket som sker i en klubb som blivit degraderad. Spelaromsättningen har varit enorm med 14 spelare ut och 15 nya in, så det har varit en intensiv vinter, säger Östersunds fotbollschef Stefan Lundin till Discovery +.

Stefan berättar att det finns en kärna i föreningen som jobbar stenhårt för att vända den negativa trenden.

– Det har hänt väldigt mycket de senaste åren kring Östersunds FK. Tittar vi rent resultatmässigt så handlar det om att stabilisera oss här nu. Vi måste också anpassa oss rent ekonomiskt till den nya verkligheten, säger Lundin.

TV: Se Zlatans bragdtal efter ligatiteln

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.