Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet efter skandalen – porta hela landslaget

Se hela avsnittet av Sportklubben här.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID KLEIN VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

EM-kvalmötet mellan England och Bulgarien skakades av rasism. 

Nu får Uefa kritik från flera håll – för att de inte tagit tag i problemen i tid. 

”Du kan inte bekämpa trångsynthet med hashtags”, skriver Times Henry Winter.

England körde över ett spelmässigt förvirrat Bulgarien på bortaplan under måndagen. Matchen slutade 6-0, och det engelska landslaget står med ena benet i EM-slutspel. 

Men efteråt var det få som pratade om resultatet. I den första halvleken avbröt domaren spelet vid två tillfällen, efter att engelska spelare utsatts för rasistiska rop från läktarhåll. 

Tyrone Mings var en av dem som utsattes, och han informerade lagkaptenen Harry Kane som i sin tur pratade med domarteamet. 

Det engelska laget har hyllats för sitt agerade – men Uefa får utstå stark kritik från flera håll. 

Bulgarien har tidigare haft problem med rasism från läktarhåll, och hade bestraffats med en reducerad publik under måndagens match. 

– Det här säger allt du behöver veta om Uefa, säger den förre landslagsspelaren Ian Wright i ITV – och menar att straffet hjälpte föga mot rasismproblemen. 

– Hälften av arenan har stängts av och täckts med banderoller, det har inte gjort någonting. 

Pampen sågas: ”Inget förtroende”

Det engelska fotbollförbundets (FA) ordförande Greg Clarke var på plats under matchen, och krävde att Uefa skulle utreda händelsen. 

– Jag vet att de tar rasism på väldigt stort allvar, säger Clarke efter matchen. 

FA-pampens ord upprörde Ian Wright. 

– Jag är besviken på vad han precis har sagt. När har Uefa visat några starka känslor mot rasism, med de straff de delat ut? Jag har inget förtroende för Greg Clarke längre. 

The Times Henry Winter tycker att de engelska spelarna borde lämnat planen. 

”Det här är delvis resultatet av att Uefa har varit så slöa att agera mot rasistiskt beteende. Du kan inte bekämpa trångsynthet med banderoller, hashtags, stängda läktaretage och böter”, skriver Winter på Twitter. 

Northampton-spelaren Marvin Sordell i BBC:

– Det blir lite löjligt att säga att spelare som blir utsatta för rasism ska sätta sig själva över det. 

Kravet – kasta ut Bulgarien

Organisationen Kick Out, som jobbar mot rasism inom fotbollen, har släppt ett ilsket uttalande där de kräver att Bulgarien kastas ut från EM-kvalet. 

”Vi är äcklade av den vidriga rasism som riktades mot Englands landslag – tv-bilder som visade nazihälsningar och apljud. Vi kan inte ha några fler löjliga böter eller korta arenabestraffningar. Om Uefa tar diskriminering på allvar – om Equal Game-kampanjen betyder någonting – så måste de ta ifrån Bulgarien poängen och utesluta dem ur turneringen”, skriver de. 

– Uefa kan inte gömma sig. Det här kommer snurra runt världen. Det måste skickas några seriösa frågor åt deras håll. Vi behöver svar. Du såg kroppsspråket när Gareth Southgate pratade med fjärdedomaren. Det var: ”Kom igen, nu spelar vi”. Det är en skam, säger organisationens ordförande Troy Townsend till BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.