Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pampen avgår direkt efter läktarskandalen

Bojko Borisov.Foto: REX SHUTTERSTOCK / REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: PAUL CHESTERTON VIA WWW.IMAGO-IMAGES / IMAGO IMAGES/FOCUS IMAGES WWW.IMAGO-IMAGES.DE

EM-kvalmatchen mellan Bulgarien och England avbröts ett par gånger på grund av rasistiska tillmälen.

Nu avgår ordföranden för landets fotbollsförbund, skriver Mirror.

Premiärministern Bojko Borissov skriver på Facebook att han uppmanar Borislav Mihajlov att omedelbart avgå efter att delar av publiken ropat apljud åt mörkhyade engelska landslagsspelare.

”Det är oacceptabelt för Bulgarien, som är ett av de mest toleranta länderna i världen och där folk av olika etnicitet och religion lever i frihet, att förknippas med rasism och främlingsfientlighet”, skriver han.

”Bryta allt kontakt”

Borissov har bett idrottsministern Krasen Kralev att bryta kontakten med landets fotbollsförbund.

Regeringen har gjort mycket för utvecklingen av bulgarisk fotboll de senaste fyra åren. Men efter de senaste händelserna i fotbollen, och det som skedde i går kväll, har premiärministern beordrat mig att bryta all kontakt med fotbollförbundet, inklusive ekonomiska förbindelser, till dess att förbundsordföranden Borislav Mihajlovic avgår, säger Kralev enligt Reuters. 

Under tisdagseftermiddagen kom sedan beskedet att Mihajlovic avgår. 

”Efter många år på posten och med många kontakter på den högsta internationella nivån hoppas mr Mihajlovic kunna fortsätta hjälpa till med utvecklingen av bulgarisk fotboll på alla möjliga sätt”, står det i ett pressmeddelande, enligt Mirror.

England vann matchen i Sofia med odiskutabla 6–0, men det var vad som hände på läktarna som stal rubrikerna och som nu börjar få efterspel.

Jag pratade med Uefa under hela matchen och de kommer att göra en grundlig utredning, säger Greg Clarke, ordförande i Englands fotbollsförbund, till BBC.

Enligt The Guardian utsattes Englands tre mörkhyade spelare – Tyrone Mings, Raheem Sterling och Marcus Rashford – för apljud från publiken.

Enligt debutanten Mings redan under uppvärmningen.

Är stolt över spelarna

Efter en knapp halvtimmes spel tog lagkaptenen Harry Kane upp de rasistiska tillmälena med domaren varpå speakern varnade publiken att matchen skulle avbrytas om de fortsatte med rasistiska utrop.

I slutet av den första halvleken stoppades matchen tillfälligt på nytt och en läktarsektion, med framför allt personer iklädda mörka kläder med huvor, fick lämna arenan.

Spelarna ville spela vidare, men jag sa till dem i halvtid att vi skulle lämna planen om det fortsatte i andra halvlek. Men då blev det lugnare, säger Englands förbundskapten Gareth Southgate enligt The Guardian.Jag tror inte att det någonsin hänt tidigare att en match av den här digniteten har blivit stoppad två gånger. Så jag är otroligt stolt över hur spelarna klarade av det.

Bulgariens förbundskapten Krasimir Balakov sade inför matchen att ”England har större problem med rasism än Bulgarien” och efter matchen säger han att han inte hörde någonting från läktarna.

”Modigt av honom”

Lagkaptenen Ivelin Popov gjorde i alla fall vad han kunde för att lugna publiken. Han gick aldrig in till halvtidsvila utan stannade nedanför läktarna för att säga till publiken att sluta med sitt oacceptabla beteende.

– Det var modigt av honom. Hans agerande ska inte förbises, sa Marcus Rashford.

Europeiska fotbollsförbundet hade beordrat att flera sektioner av Vasil Levski-arenan skulle hållas stängda under EM-kvalmatchen sedan bulgariska supportrar uppfört sig rasistiskt vid tidigare landskamper i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.