Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravet: ”Annars kan de lika gärna sparka mig”

Bojan Djordjic i Målklubben. Foto: Expressen TV
Bojan Djordic i United 2001. Foto: BILDBYRÅN HB

Han är både supporter och expert, och i dag drar ligan han brinner allra mest för i gång igen. 

För SportExpressen berättar Bojan Djordjic vad han tror om säsongen, sina olika tv-uppdrag och vikten av att alltid få vara sig själv.

– Annars kan de lika gärna sparka mig, säger han.

Han har nyligen kommit hem från Manchester Uniteds försäsongsläger och är redo att gå in i sin tredje säsong som expert för Viasat. Bojan Djordjic lade skorna på hyllan 2015 och har sedan dess tagit stora steg inom tv-branschen. 

Nu vill han även vara med och förändra den. 

– Jag vill att studioformatet i Sverige ska ändras lite. Att det ska bli mer underhållande och att man vågar sticka ut hakan i stället för att bara sitta och säga de klyschiga och självklara sakerna, säger han. 

– Jag älskar fotboll genuint. Jag älskar passionen, åsikterna och att man får utrymme att vara sig själv. Det är det jag vill åt, att åsikterna spelar roll.

Vad är den största utmaningen för det? 

– Att våga diskutera saker. Jag vill att vi ska ha högt i tak och kunna diskutera allihopa trots att det sänds. För det är så det ser ut hemma, man diskuterar med sina vänner och alla tycker inte likadant, jag vill att det ska vara samma sak i studion. Skillnaden är att man får svära lite mindre när man sitter i tv än vad man gör hemma, skrattar Bojan innan han blir allvarlig igen. 

– Folk sitter och tycker en massa saker i sociala medier men man får inte vara rädd för det, lägger han till. 

”Då kan de lika gärna sparka mig”

Själv har han fått utstå både kärlek och nästintill raka motsatsen i sociala medier. 

– Jag vet att det finns folk som ogillar mig och det finns folk som älskar mig, men jag vet att jag är bra på det jag gör. Det låter drygt men det är så det är, och jag vill bara bli ännu bättre, säger Djordjic och fortsätter:

– Så länge du är dig själv och kan kolla dig själv i spegeln och veta att du är du ska du inte ta åt dig av någonting som någon säger om dig.

Känner du att du alltid kan vara dig själv? 

– Ja. Om någon skulle säga till mig att jag inte får vara så rak och ärlig som jag är kan de lika gärna ge mig sparken. 

Ser ny titelutmanare

Vi ses dagen innan Premier League-starten och trots att det bara har gått ett par månader är det mycket som har hänt sedan fjolårssäsongen avslutades. 

En av de tydligaste förändringarna är den nya titelutmanaren, menar Djordjic. 

– Jag biter mig i tungan och säger att det är Liverpool, säger han.

– Värvningarna har varit väldigt bra, de tog sig till Champions League-final förra säsongen och hela stämningen runt klubben är positiv. De är den främsta utmanaren. De kommer vara betydligt närmre City än vad United var förra säsongen.

Du är alltså säker på att City vinner i år igen? 

– Det enda jag är säker på med den här säsongen är att City vinner och Liverpool kommer tvåa. Det ska bli intressant att se Arsenal påbörja ett liv utan Wenger och Chelsea blir antingen fågel eller fisk.

Vad händer i botten? 

– Neil Warnock och Cardiff, hejdå. Jag tror inte Huddersfield orkar en säsong till och den tredje är lite öppen. Jag vill inte säga Bournemouth men jag tror att de får en tuff säsong, de brukar ligga där omkring men alltid rädda sig kvar. I år tror jag dock att det blir för tufft. 

”Det finns en risk att han får sparken”

När vi har pratat igenom ett antal Premier League-lag har Djordjic endast nämnt Manchester United i förbifarten. Trots att han är nyligen hemkommen från lagets försäsongsläger i USA där han jobbat för klubbens egen tv-kanal för andra sommaren i rad.

– Jag är lite orolig. Stämningen runt klubben var allt annat än positiv under försäsongen, säger han.

Sedan berättar han att den dagen som Zlatan Ibrahimovic kom på besök var den enda dagen då det var riktigt bra stämning.

– Det var som att hela träningen stannade upp, nästan som att Cantona kom. Alla i klubben, från spelare till materialförvaltare älskar honom och det är kul att se. Stämningen förändrades helt. 

Varför tror du att han är så omtyckt?

– I United kan man inte vara som man vill, det gäller att anpassa sig och han gjorde det snabbt, det är därför han är så omtyckt. Det var roligt, han körde på som vanligt.

En person som kanske inte kommer vara lika omtyckt efter att han lämnat klubben är Mourinho?

– Ja. Förut skapade han en ”vi mot världen”-känsla med sina lag. I United har han till och med klagat på Antonio Valencia som är en trotjänare utan dess like och som alltid har ett leende på läpparna och krigar på. Mycket har svängt på bara ett år. 

Finns det någon risk att han ryker under säsongen? 

– Det finns en stor risk när han håller på som han gör om han inte får resultat. Och ska man spela på det sättet han gör i en klubb som Manchester United kräver det resultat. Det är lätt att säga när man sitter i soffan, jag har inte nått i närheten av så stora framgångar som Mourinho, men jag hoppas att han i alla fall försöker få ut maximalt av truppen han har. 

 

Fem snabba med Bojan Djordjic

De vinner Premier League: Manchester City

De blir bästa nykomling: Fulham

Den tränaren får sparken först: Neil Warnock

Det laget ser mest intressant ut: Liverpool

De floppar: Burnley

Tror på fler uttalade supportrar i rutan

I början av vårt samtal pratade Djordjic om att vara med och förändra tv-branchen och sättet man pratar och diskuterar med varandra i sportstudior. Det gäller även den delen att kunna vara både uttalad supporter och expert utan att det ska vara ett hinder.

– Att jag är supporter betyder inte att jag sitter och är partisk för United hela tiden. En del kanske tror att det inte går men jag tror snarare att det kan vara bra att vi är några experter som har ett uttalat supporterskap, säger han.

Varför? 

– För att det blir enklare att identifiera sig med oss som sitter i studion då. När man vet att ”där sitter Bojan som håller på United som just har förlorat”. Då kan man låta frustrationen sippra igenom lite ibland och de som sitter hemma i sofforna känner igen sig i de känslorna. Så länge man alltid är saklig är det inga problem tycker jag.

”Det är det som är mitt problem”

Men det finns folk som tycker att det är konstigt att arbeta för en fotbollsklubbs egen tv-kanal samtidigt som man ska vara objektiv expert i mer traditionell tv?

– Ja, det finns det. Men det är en stor ära för mig att få jobba med det också. Tänk hur många stora spelare de haft genom tiderna, som finns närmre. Men de ringer ändå mig, en kille i Sverige. Och jag sitter inte där och hejar på United, jag är lika kritisk om inte ännu mer kritisk mot klubben där.

Har du någonsin känt att du måste tygla dig, att du kan bli för kritisk? 

– Mitt problem är ju att jag aldrig tänker. Min mamma brukar säga till mig att jag borde tänka efter ibland men jag kan inte det, jag måste säga allt jag tycker. Ibland blir det fel men då får jag stå för det. 

Har du fått någon tillsägelse någon gång? 

– Nej. När man kritiserar är det viktigt att man kan komma med fakta och det har jag lärt mig. Man kan inte bara såga till höger och vänster bara för att utan att ha grund för det. Det kunde jag göra förut, men man lär sig och jag har fortfarande mycket tid på mig att utvecklas vidare. 

 

Helgens Premier League-sändningar

Fredag 10 augusti:

20.30, Viasat Sport Premium, Viaplay: Manchester United–Leicester (kommentatorer Anders Bjuhr, Glenn Strömberg)        

I studion: Ola Wenström, Bojan Djordjic och Jonas Olsson.

 

Lördag 11 augusti:

13.00, Viasat Sport Premium, Viaplay: Newcastle–Tottenham (Henrik Strömblad)

15.50, Viasat Sport Premium, Viaplay: Huddersfield–Chelsea (Niklas Holmgren)

18.20, Viasat Sport Premium, Viaplay: Wolverhampton–Everton (Claes Andersson)

I studion: Ola Wenström, Martin Åslund och Ola Andersson.

Watford-Brighton, Fulham-Crystal Palace, Bournemouth-Cardiff eftersänds på Viaplay.

 

Söndag 12 augusti:

14.00, Viasat Sport Premium, Viaplay: Liverpool–West Ham (Henrik Strömblad)

16.50, Viasat Sport Premium, Viaplay: Arsenal–Manchester City (Anders Bjuhr, Glenn Strömberg)

I studion: Ola Wenström, Erik Niva och Pontus Kåmark.

Southampton–Burnley eftersänds på Viaplay.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!