Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver att förbundet bojkottar VM i Qatar

UR ARKIVET: Håkan Sjöstrand i intervju 2019 om situationen i Qatar.
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Terje Svendsen, ordförande i norska fotbollsförbundet.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Flera norska klubbar höjer nu kritiska röster mot VM i Qatar.

Det norska förbundets strategi att kritisera har inte fungerat, menar de.

”Det är dags för nästa steg: bojkotta”, skriver Tromsö på sin hemsida.

VM i fotboll kommer 2022 att spelas i Qatar. Ett mästerskap som från start varit starkt ifrågasatt.

En ny kartläggning från The Guardian kunde i dagarna visa upp skrämmande siffror på hur många som förlorat sina liv sedan landet tilldelades värdskapet. 6500 gästarbetare har dött dött de tio senaste åren. Det handlar om människor från Indien, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka och Pakistan, uppger tidningen.

De flesta av dödsfallen har inte utretts överhuvudtaget och obduktioner är inget som rutinmässigt görs. 69 procent av dödsfallen har klassats som ”naturlig död”.

Kräver bojkott

Nu höjs kritiska röster i Norge. Toppklubben Tromsö var först ut med att öppet gå ut på sin hemsida och be det norska fotbollförbundet att bojkotta mästerskapet.

”Strategi med kritik och dialog har inte nått fram. The Guardian publicerade nyligen en rapport som visar ett stort antal döda utländska arbetare. Siffrorna är en besvikelse! Den strategi som har följts har inte gett de nödvändiga resultaten och vi anser att det är dags att gå vidare till nästa steg: bojkotta”, skriver klubben.

Strömsgodset stämmer in.

– Vi stöder Tromsö i detta och uppmuntrar förbundet att följa upp det här, säger Strömsgodsets vd Dag Lindseth Andersen till NTB.

Fler klubbar kan ansluta. Rosenborg, Odd och Stabaek ska rösta om bojkott på sina årsmöten i mars. 

 Malmö FF: ”Pratat med Håkan Sjöstrand”

Bland de svenska har Malmö FF varit i kontakt med det svenska fotbollförbundet.

– Jag har pratat med Håkan Sjöstrand om det här tidigare och vet att man jobbar aktivt med frågan i olika forum, men att man samtidigt har valt att deltaga, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

Står Malmö FF bakom beslutet att deltaga?

– Med den information jag fått så är jag trygg med att man (från förbundets sida) gör ett bra arbete. Sen vet man inte vad som händer framöver men som det är nu har det inte funnits någon anledning för oss att agera på något annat sätt.

Känner ni något tryck från era medlemmar i den här frågan?

– Vi tror att vi vet vad våra medlemmar har för uppfattning, baserat på tidigare diskussioner (i samband med MFF:s träningsläger i Dubai). Det är också därför jag försöker stämma av hur man på landslagsnivå agerar.

Tycker du att VM i Qatar borde spelas?

– Jag tycker det finns många saker i det som är problematiskt. Problemet är att det figurerar mycket fakta om hur det har gått till och beslutats. Så länge man inte har hela bakgrunden så är det svårt att säga något förutom att om det kan skapa bättre förutsättningar för de som lever och arbetar i de länderna så är det bra om ett mästerskap kan driva på utvecklingen åt rätt håll.

”Det låter inte klokt”

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild reagerar på de många dödsfallen mästerskapet skördat när SportExpressen når honom.

– Jag har inte grottat ner mig i frågan, man behöver göra en konsekvensanalys och sedan får man ta en ståndpunkt. Men siffrorna du nämner är ju helt otroliga, det låter inte klokt. Hur har det kunnat gå till?

Har ni diskuterat att kräva att förbundet bojkottar VM?

– Den frågan har inte kommit på mitt bord ännu, vad jag vet har vi inte haft någon diskussion och jag har heller inte hört något om påtryckningar från våra medlemmar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.