Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Koreanska fotbollshjälten Yoo Sang-Chul är död

Yoo Sang-Chul med Francesco Totti från VM 2002.
Foto: LUCA BRUNO / AP

Sydkoreansk fotboll har sorg. 

Yoo Sang-Chul, nyckelspelare i det ikoniska landslag som nådde VM-semifinal 2002, har gått bort i cancer.

Han blev 49 år gammal. 

Fotbolls-VM 2002 har en speciell plats i många svenskars hjärtan. Niclas Alexanderssons kvittering mot England, Henrik Larssons hjältematch i segermatchen mot Nigeria och givetvis Anders Svenssons otroliga frispark mot Argentina. Det är saker många minns med värme trots att mästerskapet slutade med en snöplig övertidsförlust mot Senegal. 

Och om mästerskapet är ihågkommet med en hel del värme i Sverige så är det ingenting mot vad det är i Sydkorea. 

Sydkoreanska fotbollshjälten Yoo Sang-Chul död

Sydkorea var tillsammans med Japan värdland, men ingen förväntade sig att de skulle gå särskilt långt i VM. Men under ledning av Guus Hiddink chockade de hela fotbollsvärlden. 

De vann sin grupp, före USA, Portugal och Polen. I åttondelen ställdes de mot Italien i åttondelsfinal, en match Sydkorea vann med 2-1 efter att Ahn Jung-hwan avgjort i den 117:e minuten. 

I kvartfinalen fortsatte deras osannolika segertåg då de slog ut Spanien innan Tyskland satte stopp för koreanerna i semifinalen. Sydkorea slutade fyra på VM och hyllades enormt i hemlandet för sin insats. 

En av de stora hjältarna var mittfältaren Yoo Sang-Chul, som bland annat nätade i premiärsegern mot Polen. 

Var nära flytt till Barcelona

Nu har Sang-Chul tragiskt gått bort, endast 49 år gammal. På hösten 2019 blev han inlagd på sjukhus efter att ha diagnostiserats med bukspottkörtelcancer och det var sjukdomen som tog hans liv. 

Totalt gjorde Sang-Chul 124 landskamper och 18 mål för Sydkorea. Han spenderade hela sin spelarkarriär i östra Asien, men hade kunnat bli en hit i Europa om han inte fallit offer för lite olyckliga omständigheter. 

Efter att ha imponerat på VM 1998 fick han provspela med Barcelona, som gillade vad de såg och ville värva in honom. Då hade Sang-Chuls klubb Ulsan Hyundai redan kommit överens med japanska Yokohama F. Marinos, så Sang-Chul fick se sin dröm om Barcelona förbli just en dröm. 

https://twitter.com/theKFA/status/1401877694325805058

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.