Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Super League-planen: ”Lever i en annan värld”

Foto: PAUL TERRY/SHUTTERSTOCK / PAUL TERRY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK / PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Bespottade Super League förblev en pappersprodukt tack vare supportrarnas protester.

Nu återuppstår klubbarnas planer.

– Först lanserade de en nonsensidé mitt under en pandemi. Nu hör vi att de ska göra det igen mitt under ett krig. De måste leva i en annan värld, säger Uefas president Aleksander Ceferin.

Det var i april 2021 som tolv europeiska jätteklubbar meddelade att de ville bryta sig ur Champions League för att bilda en egen utbrytarliga.

Super League. 

En stängd liga, där giganterna skulle vara garanterade plats och som de inte skulle kunna åka ur.

Planerna möttes av massiv kritik från såväl Uefa som andra klubbar och – framför allt – supportrarna. Missnöjet var lika stort som utbrett och efter alla protester valde till slut de sex aktuella Premier League-klubbarna, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea och Tottenham, att hoppa av det bespottade projektet.

Till slut kunde en av projektets stora pådrivare, Juventus ordförande Andrea Agnelli, inte göra annat än att meddela att drömmen om Super League stannat vid just en dröm.

– För att prata i klartext, bevisligen kan det inte bli så, sa han till Reuters.

Super League kan återuppstå

Kort därefter hoppade även Inter, Milan och Atlético Madrid av.

Kvar fanns då endast Juventus, Real Madrid och Barcelona.

Knappt ett år senare är dock Super League på tapeten igen. Enligt flera brittiska medier när flera av klubbarna fortfarande en dröm om utbrytarligan och att ett nytt upplägg kan komma att presenteras redan under torsdagskvällen. Den här gången ska det dock inte handla om en stängd sådan.

Enligt flera brittiska medier ska de tolv klubbarna vara överens om att återlansera projektet, men den här gången utan några garanterade platser.

Uefas president Aleksander Ceferin reagerar starkt.

– Först lanserade de en nonsensidé mitt under en pandemi. Nu hör vi att de ska göra det igen mitt under ett krig. De måste leva i en annan värld, säger Ceferin enligt BBC.

Deras reporter Simon Stone skriver på Twitter att La Ligas president Javier Tebas även han är starkt kritisk till Barcelonas och Madridklubbarnas agerande.

– Om Andrea Agnelli inte förklarar det så ljuger han. Tre klubbar möttes hemma hos honom och nu säger de att de inte vill ha garanterade platser. De gör en enorm skada.

The Athletic-journalisten Carl Anka:

”Väntat att Super League skulle återvända. Det var en dålig idé, utförd på ett fruktansvärt dåligt sätt, och de hoppas kunna implementera det på en medioker nivå nästa gång. Supportrarna har besegrat Super League förr, de kan vinna igen om de bara vill”, skriver han på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.