Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbarna kan straffas trots att ligan stoppats

Projektet Super League har stoppats.
Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.
Milan är en av klubbarna som dragit sig ur.
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Det har även Liverpool gjort.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pengastinna utbrytarprojektet Super League har fallit. 

Men Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet som även sitter på hög post i Uefa, är tydlig med att klubbarnas agerande kommer att straffas. 

– Oavsett om det blir en formell eller informell konsekvens så har det här ju skadat tilliten och förtroendet på ett markant sätt, säger han till Fotbollskanalen. 

Super League stannade vid en pappersprodukt. Projektet överlevde drygt två dagar efter att det sjösattes – sedan drog sig de samtliga tolv klubbarna ur den omstridda ligan. Men det kan ändå bli kännbart för de som valde att hoppa på från början. 

Det berättar Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, men även förste vice president i Uefas exekutivkommitté, för Fotbollskanalen. 

– Det är en otroligt snabb utveckling. Från att bryta sig ur till att bryta ihop tog det ungefär 48 timmar. Det måste vara ett av de största fiaskona inom världsfotbollen. Samtidigt är jag väldigt glad och stolt över den uppslutning som varit från fans, spelare, ledare, från politiska håll och från fotbollsledare. En massiv reaktion mot det här och den opinionen, blev alldeles för svår att hantera. Det känns naturligtvis bra utifrån de perspektivet, men konsekvensen blir att det finns väldigt, väldigt många sår att läka, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. 

”Klart det blir någon konsekvens” 

Nilsson menar i intervjun med sajten att relationer skadats rejält av att de tolv storklubbarna försökt bryta sig loss från Champions League. Och när han får frågan av Fotbollskanalen om de kommer ha lätt att gå vidare från det som hänt svarar han så här: 

– Folk är professionella och kan agera utifrån olika scenarion. Nu är det en ny verklighet som vi får förhålla oss till som vi får hantera det på ett klokt och vuxet sätt, men det är klart att det blir någon konsekvens. Oavsett om det blir en formell eller informell konsekvens så har det här ju skadat tilliten och förtroendet på ett markant sätt. Det råder det inget som helst tvivel om och det är många personliga relationer som totalt har havererats under de här två dygnen

Klubbarna som innan massiva protester från supportrar, särskilt i England, tänkte bilda nya Super League var Premier League-klubbarna Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham. Även tre klubbar från Serie A Milan, Inter och Juventus tänkte haka på tillsammans med de tre spanska storklubbarna Real Madrid, Barcelona och Atlético Madrid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.