Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klas Ingessons gård såld efter jättebråket

Klass Ingesson gick bort för drygt tre år sedan. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Gustaf Douglas, köpare. Foto: Farnum Shakeira / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

När finansmannen Gustaf Douglas la ett bud på Klas Ingessons miljongård Bjärkefall så uppstod problem. 

Kinda kommun ville stoppa miljardären från att köpa fastigheten. 

Men efter ett löfte från Douglas till länsstyrelsen Östergötland så säljs nu gården för en mångmiljonsumma. 

När Klas Ingesson, 46 år gammal, avled den 29 oktober 2014 efter att ha insjuknat i cancer drabbades fotbollsvärlden av sorg. Han lämnade efter sig änkan Veronica och sönerna Martin och David – och en skogsfastighet vid namn Bjärkefall som ligger i Kinda och Ydre kommun. 

Den fastigheten har de senaste månaderna blivit väldigt omskriven. Detta på grund av att finansmannen Gustaf Douglas ville köpa den. 

I september rapporterade tidningen ATL att Douglas gått med på att köpa gården, som har uppmätts till hela 900 hektar, för 101 miljoner kronor. 

 

LÄS MER: Hyllningarna till Klas Ingesson på årsdagen

 

Stort bråk om Klas Ingessons gård

Men Douglas intresse för gården möttes av protest. Hans Måhagen, ordföranden för kommunstyrelsen i Kinda, ville att marken skulle vigas åt lokala intressenter. 

– Jag bor själv långt ut på landet och vet hur det blir när en gård säljs och ägaren inte bor där. Hyresgästerna kommer och går och markerna växer igen, sa Måhagen då. 

Gustaf Douglas sa samtidigt till SportExpressen att han hade ett intresse för fastigheten, men ville inte kommentera det motstånd han mötte. 

– Det finns ganska många som har ganska många åsikter, men jag tänker inte gå in närmare på det. 

Douglas, som enligt tidningen Forbes har en förmögenhet på drygt 31 miljarder kronor, ville inte heller kommentera den påstådda summan för fastigheten. 

– Det finns absolut ingen anledning till att jag går in i såna diskussioner. Speciellt eftersom vi inte har gjort affären. 

 

LÄS MER: Han vill köpa Ingessons gård – för 101 miljoner

Klart: Nu säljs Klas Ingessons miljongård

I början av oktober såg affären ut att inte bli av. Kindaposten rapporterade då att länsstyrelsen Östergötland var på väg att avslå Gustaf Douglas ansökan om jordförvärvstillstånd. 

"Enligt er ansökan och er kompletterande avsiktsförklaring framgår inte att ert ägande skulle märkbart främja sysselsättningen i bygden", skrev länsstyrelsens konsulent i ett mejl till Douglas då

Nu står det dock klart att affären har gått i lås, det rapporterar P4 Östergötland. 

Trots protesterna så godkänner länsstyrelsen Östergötland köpet efter att familjen Douglas lovat att en förvaltare ska anställas. Denne förvaltare kommer att bo på en grannfastighet till Ingessons gård som Douglas köpte kort innan han visade intresse för Bjärkefall. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!