Klass Ingesson gick bort för drygt tre år sedan. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNKlass Ingesson gick bort för drygt tre år sedan. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Klass Ingesson gick bort för drygt tre år sedan.  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Gustaf Douglas, köpare. Foto: Farnum Shakeira / JOHAN JEPPSSON EXPRESSENGustaf Douglas, köpare. Foto: Farnum Shakeira / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Gustaf Douglas, köpare.  Foto: Farnum Shakeira / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Klas Ingessons gård såld efter jättebråket

Publicerad

När finansmannen Gustaf Douglas la ett bud på Klas Ingessons miljongård Bjärkefall så uppstod problem. 

Kinda kommun ville stoppa miljardären från att köpa fastigheten. 

Men efter ett löfte från Douglas till länsstyrelsen Östergötland så säljs nu gården för en mångmiljonsumma. 

När Klas Ingesson, 46 år gammal, avled den 29 oktober 2014 efter att ha insjuknat i cancer drabbades fotbollsvärlden av sorg. Han lämnade efter sig änkan Veronica och sönerna Martin och David – och en skogsfastighet vid namn Bjärkefall som ligger i Kinda och Ydre kommun. 

Den fastigheten har de senaste månaderna blivit väldigt omskriven. Detta på grund av att finansmannen Gustaf Douglas ville köpa den. 

I september rapporterade tidningen ATL att Douglas gått med på att köpa gården, som har uppmätts till hela 900 hektar, för 101 miljoner kronor. 

 

LÄS MER: Hyllningarna till Klas Ingesson på årsdagen

 

Stort bråk om Klas Ingessons gård

Men Douglas intresse för gården möttes av protest. Hans Måhagen, ordföranden för kommunstyrelsen i Kinda, ville att marken skulle vigas åt lokala intressenter. 

– Jag bor själv långt ut på landet och vet hur det blir när en gård säljs och ägaren inte bor där. Hyresgästerna kommer och går och markerna växer igen, sa Måhagen då. 

Gustaf Douglas sa samtidigt till SportExpressen att han hade ett intresse för fastigheten, men ville inte kommentera det motstånd han mötte. 

– Det finns ganska många som har ganska många åsikter, men jag tänker inte gå in närmare på det. 

Douglas, som enligt tidningen Forbes har en förmögenhet på drygt 31 miljarder kronor, ville inte heller kommentera den påstådda summan för fastigheten. 

– Det finns absolut ingen anledning till att jag går in i såna diskussioner. Speciellt eftersom vi inte har gjort affären. 

 

LÄS MER: Han vill köpa Ingessons gård – för 101 miljoner

Klart: Nu säljs Klas Ingessons miljongård

I början av oktober såg affären ut att inte bli av. Kindaposten rapporterade då att länsstyrelsen Östergötland var på väg att avslå Gustaf Douglas ansökan om jordförvärvstillstånd. 

"Enligt er ansökan och er kompletterande avsiktsförklaring framgår inte att ert ägande skulle märkbart främja sysselsättningen i bygden", skrev länsstyrelsens konsulent i ett mejl till Douglas då

Nu står det dock klart att affären har gått i lås, det rapporterar P4 Östergötland. 

Trots protesterna så godkänner länsstyrelsen Östergötland köpet efter att familjen Douglas lovat att en förvaltare ska anställas. Denne förvaltare kommer att bo på en grannfastighet till Ingessons gård som Douglas köpte kort innan han visade intresse för Bjärkefall. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag