Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klas Ingesson död – somnade in i morse

Foto: Jörgen Jarnberger

Bronshjälten från Fotbolls-VM 1994 gick bort i natt efter en längre tids kamp mot kronisk blodcancer.

Elfsborgs tidigare tränare blev 46 år gammal.

Klockan 18 inleddes en minnesceremoni för Klas Ingesson utanför Borås arena.

Klas Ingesson, en av svensk fotbolls mest älskade spelare, har gått bort.

Enligt Jönköpingsposten avled han i natt, bara 46 år gammal, efter att ha kämpat mot blodcancer sedan 2009.

Ingesson var tongivande på mittfältet i det landslag som sensationellt vann VM-brons i USA 1994, men han fick även representera sitt land i VM 1990 och i EM på hemmaplan 1992.

Klas Ingesson föddes i Ödeshög i Östergötland, men hans fotbollskarriär tog honom runt om i världen. Han slog igenom i IFK Göteborg 1987 och flyttade senare till en proffskarriär i Mechelen, PSV Eindhoven, Sheffield Wednesday, Bari, Bologna, Olympique de Marseille och Lecce.

Hans senaste uppdrag inom fotbollen var som uppskattad tränare i Elfsborg tillsammans med barndomsvännen Peter Wettergren. Klas Ingesson tog uppdraget trots att han led av kronisk blodcancer och drabbades också av bakslag på grund av sjukdomen, men kom ständigt tillbaka full av kamplust. Den 16 oktober i år meddelade han dock att kroppen inte längre orkade med det tuffa uppdraget.

Lämnar efter sig två barn

Behandlingarna mot cancern gjorde hans kropp bräcklig. Han drabbades av flera frakturer och tvingades tidvis sitta i rullstol. Som en följd tvingades han till slut lämna en av de sakerna han älskade mest: Fotbollen.

Han lämnade sitt tränaruppdrag i Elfsborg tidigare under månaden.

I samband med beslutet berättade Ingesson om det viktiga stödet han fått från familj, vänner, lagkamraterna från VM-laget 1994, men också från fotbollssupportrar i olika delar av Sverige.

– Det har funnits där hela tiden, sa Ingesson,

Ingesson lämnar efter sig hustrun Veronica och sönerna Martin, 20, och David, 15.

Elfsborg höll minnesceremoni

Vid klockan sex på kvällen inleddes en minnesstund för Ingesson utanför Borås arena.

Ceremonin inleddes av att Elfsborgs ordförande Bosse Johansson höll ett tal för den folkskara som samlats.

– Fotbollssverige har sorg och våra tankar går till Klas familj och hans närmaste. Ett stort tack till er alla som tagit er hit för att hedra Klas, säger han.

Johansson fortsatte med att berätta att de fått ta emot flera varma hälsningar under dagen, något han var mycket tacksam för.

Sedan tackade han alla som tagit sig dit och sa att de skulle hålla öppet sent. Alla som var där hade chansen att lämna halsdukar och andra tillhörigheter vid en minnesplats tillägnad Ingesson.

– Vi tar hand om varandra. Vi sörjer. Men vi gör som Klas alltid gjorde, vi ser det ljusa i stunden, säger Bosse Johansson.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!