Foto: Jörgen Jarnberger
 Foto: Jörgen Jarnberger

Klas Ingesson död – somnade in i morse

Publicerad

Bronshjälten från Fotbolls-VM 1994 gick bort i natt efter en längre tids kamp mot kronisk blodcancer.

Elfsborgs tidigare tränare blev 46 år gammal.

Klockan 18 inleddes en minnesceremoni för Klas Ingesson utanför Borås arena.

Klas Ingesson, en av svensk fotbolls mest älskade spelare, har gått bort.

Enligt Jönköpingsposten avled han i natt, bara 46 år gammal, efter att ha kämpat mot blodcancer sedan 2009.

Ingesson var tongivande på mittfältet i det landslag som sensationellt vann VM-brons i USA 1994, men han fick även representera sitt land i VM 1990 och i EM på hemmaplan 1992.

Klas Ingesson föddes i Ödeshög i Östergötland, men hans fotbollskarriär tog honom runt om i världen. Han slog igenom i IFK Göteborg 1987 och flyttade senare till en proffskarriär i Mechelen, PSV Eindhoven, Sheffield Wednesday, Bari, Bologna, Olympique de Marseille och Lecce.

Hans senaste uppdrag inom fotbollen var som uppskattad tränare i Elfsborg tillsammans med barndomsvännen Peter Wettergren. Klas Ingesson tog uppdraget trots att han led av kronisk blodcancer och drabbades också av bakslag på grund av sjukdomen, men kom ständigt tillbaka full av kamplust. Den 16 oktober i år meddelade han dock att kroppen inte längre orkade med det tuffa uppdraget.

Lämnar efter sig två barn

Behandlingarna mot cancern gjorde hans kropp bräcklig. Han drabbades av flera frakturer och tvingades tidvis sitta i rullstol. Som en följd tvingades han till slut lämna en av de sakerna han älskade mest: Fotbollen.

Han lämnade sitt tränaruppdrag i Elfsborg tidigare under månaden.

I samband med beslutet berättade Ingesson om det viktiga stödet han fått från familj, vänner, lagkamraterna från VM-laget 1994, men också från fotbollssupportrar i olika delar av Sverige.

– Det har funnits där hela tiden, sa Ingesson,

Ingesson lämnar efter sig hustrun Veronica och sönerna Martin, 20, och David, 15.

Elfsborg höll minnesceremoni

Vid klockan sex på kvällen inleddes en minnesstund för Ingesson utanför Borås arena.

Ceremonin inleddes av att Elfsborgs ordförande Bosse Johansson höll ett tal för den folkskara som samlats.

– Fotbollssverige har sorg och våra tankar går till Klas familj och hans närmaste. Ett stort tack till er alla som tagit er hit för att hedra Klas, säger han.

Johansson fortsatte med att berätta att de fått ta emot flera varma hälsningar under dagen, något han var mycket tacksam för.

Sedan tackade han alla som tagit sig dit och sa att de skulle hålla öppet sent. Alla som var där hade chansen att lämna halsdukar och andra tillhörigheter vid en minnesplats tillägnad Ingesson.

– Vi tar hand om varandra. Vi sörjer. Men vi gör som Klas alltid gjorde, vi ser det ljusa i stunden, säger Bosse Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag