Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kims trovärdighet faller som en sten”

Patrick Ekwall
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kim Källström försvarade de hårt kritiserade VM-planerna i Qatar och hävdade att medierna förvridit bilden av landet.

Nu får fotbollslegendaren svar på tal från Patrick Ekwall. 

”Han sätter sig på en jävligt hög häst och hävdar att allting är under kontroll för att han varit i landet och sett det med egna ögon", skriver Ekwall i en krönika för FotbollDirekt.  

Sedan Qatar tilldelades VM 2022 har arbetet pågått med att rusta landet inför mästerskapet. Enligt uppgifter från människorättsorganisationer som Human Rights Watch har tusentals migrantarbetare avlidit på grund av undermåliga arbetsvillkor. 

Men enligt Kim Källström finns det en andra sida av myntet. Källström blev inbjuden att titta närmre på Qatars förberedelser inför VM på plats och finns citerad i en intervju på VM-kommitténs hemsida. 

Källström om Qatar

– Jag tror att i Sverige har vi en bild av Qatar som vi har fått av medierna, men det är viktigt att besöka ett land på egen hand och bilda en egen åsikt, säger Källström i intervjun. 

– Såklart att Qatar behöver genomföra förbättringar, men de jobbar väldigt hårt med detta. Folk kanske är skeptiska, men jag har haft det väldigt bra här och det har varit en ögonöppnare, ibland ska du inte tro allt du läser i medierna. 

Johan Lindholm, ordförande på fackförbundet Byggnads, har varit på plats i Qatar vid flertalet tillfällen för att inspektera migrantarbetarnas villkor. Han reagerar starkt på Källströms bild av läget. 

”Hans ord är skadliga”

– Det har dött över 1000 personer vid VM-byggena i Qatar. Källströms uttalanden är skadliga för vårt jobb med att förbättra arbetarnas villkor. Istället för att sprida fasaden som Qatar vill måla upp borde Källström följa med oss och träffa migrantarbetarna. Det hade förhoppningsvis gett honom en bättre verklighetsuppfattning och fått honom att tänka om.

– Tillsammans med internationella byggnadsarbetarfacket (BWI) har vi i Byggnads drivit på för att få stopp på det moderna slaveri som just nu pågår i Qatar kring VM-byggena. Vi har gjort framsteg i arbetet men är långt ifrån framme. Att Källström sprider en så positiv bild gagnar bara Qatar och FIFA men det är knappast bra för arbetarna vars mänskliga rättigheter fortfarande åsidosätts. 

Källströms utspel blev flitigt omdiskuterat på de sociala medierna. Filip Saxén, sportchef på finska tidningen Hufvudstadsbladet, tillhörde de mest kritiska rösterna. 

https://twitter.com/FilipSaxen/status/1089818252564402177

”Sitter på jävligt hög häst”

Tv-profilen Patrick Ekwall skrev en svarskrönika på FotbollDirekt. 

"Kims trovärdighet faller som en sten till marken när han försöker släta över problem som är väldigt väldokumenterade och som framförallt handlar om mänskliga rättigheter", skriver Ekwall. 

"Han klart och tydligt nedvärderar och viftar bort alla de uppenbara problem som finns och har funnits i Qatar. Han sätter sig på en jävligt hög häst och hävdar att allting är under kontroll för att han varit i landet och sett det med egna ögon."

SportExpressen har sökt Kim Källström via hans PR-agent Anders Cedhamre. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.