Kiese Thelin visade vägen för Malmö FF

”Luxemburgarna kommer inte tillbaka – MFF vidare”
Isaac Kiese Thelin slog till mot Dudelange.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Ola Toivonen knoppade in tvåan i 3-0-segern.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Malmö FF hade länge svårt att få hål på Dudelange i Europa League-kvalet.

I den andra halvleken kom dock förlösande målet när Isaac Kiese Thelin rakade in Joseph Ceesays inspel och när Ola Toivonen sedan nickade in 2-0 i 81:a minuten var luxemburgarna ett slaget lag.

MFF vann till sist med 3-0. 

Regerande svenska mästarna därmed i rejält förarsäte inför returen på Stade de Luxembourg om en vecka. 

– Vi är inte klara ännu, jag har varit med förut, säger Toivonen och ler. 

Efter uttåget i Champions League-kvalet mot Zalgiris tog Malmö FF nu emot Dudelange från Luxemburg i Europa Leagues tredje kvalrunda.

Sportchef Andreas Georgson gjorde sin första match som tillfällig huvudtränare och budskapet var tydligt: Full fart framåt.

Men trots mängder av målchanser i den första halvleken förblev resultatet mållöst i paus. Smått sensationellt kan tyckas då Jo Inge Berget tidigt rånades på en solklar straff, Erdal Rakip och Isaac Kiese Thelin missade mer eller mindre öppet mål och Sergio Peña hade en projektil som med en otäck båge landade på målnätet på fel sida av ribban. 

Dessutom åkte Dudelange på en utvisning redan efter halvtimmen spelad och luxemburgarna försvarade sig om än omöjligt ännu lägre efter det. Att portugisiske tränaren Carlos Fangueiro kastade sin kavaj redan efter åtta minuter vittnar om att han tidigt kände sig stressad av MFF:s kraftfulla offensiv. 

MFF brände straff – sen kom förlösande målet 

I upptakten av andra halvlek såg hemmalaget dock ut att få en drömstart. Erdal Rakip hittade fram med en elegant djupledsboll till Felix Beijmo som fri med Lucas Fox lyfte bollen över målvakten – och sänktes. 

Bollen rensades undan på mållinjen och domaren blåste då straff. Jo Inge Berget tog hand om den... men lyckades inte överlista Fox som räddade straffen. 

Där och då fortsatt nervöst för MFF, men så i 54:e minuten kom det förlösande ledningsmålet.

Rakip hittade återigen fram med en delikat djupledspassning, den här gången till Joseph Ceesay som i sin tur passade fram Kiese Thelin som enkelt rakade in 1-0. Vilt jubel bland spelare och fans på Stadion som denna torsdagsafton besöktes av dryga 11 000 åskådare.

– Det var jätteskönt att göra målet. Det stod 0-0 och visste att vi behövde göra mål, så det var otroligt skönt, säger en lättad Kiese Thelin.   

Inhopparna slog till på Stadion 

I stället kom 2-0 i 81:a minuten när Beijmo prickade inhoppande Ola Toivonens panna som behärskat knoppade in bollen i nät. 

Kort senare kom också 3-0 när en annan inhoppare i Veljko Birmančević sprang sig fri och satte in spiken i kistan. Serben firade rejält framför hemmaklacken. 

– Jag ville göra mål och jag gjorde så jag blev väldigt glad. Varje mål är viktigt för mig och nu har vi bra möjligheter att gå vidare till nästa runda, säger Birmančević. 

MFF därmed i rejält förarsäte inför returen på nationalarenan Stade de Luxembourg om en vecka. Tar sig skåningarna vidare väntar Europa League-playoff mot turkiska Sivasspor, annars playoff till Conference League mot vinnaren i mötet Lech Poznan/Vikingur. 

Ola Toivonen tänker inte så långt. 

– Vi är inte klara ännu, jag har varit med förut, säger anfallaren och ler. 

Tv: Magnus Pehrssons nya liv – fotbollsboss i Spanien 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.