Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kevin De Bruyne om att få möta Sverige i EM-kvalet

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: RICHARD CALLIS/SPP/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Fredagskvällens EM-kval match mot Belgien är på förhand den tuffaste matchen i gruppen för Janne Anderssons mannar.

Mycket lättare blir det inte för Belgien – menar belgiske storstjärnan Kevin De Bruyne. 

– Sverige är det tuffaste laget, Österrike är inte långt bakom, säger han. 

Ett nytt Belgien ska på fredag försöka bryta det svenska landslaget kvalsvit på Friends arena. Blågult har nämligen inte förlorat en kvalmatch på nationalarenan under Janne Anderssons ledning.

Belgien, som är rankade topp fem i världen, åkte ur VM redan i gruppstadiet. Sedan dess har en hel massa saker hunnit hända – ny tränare, många nya spelare och en tro på ett nytt mästerskap. 

– Det är mycket som är annorlunda. Det är som första dagen i en ny skola, med nya klasskompisar. Det är mycket energi. Många av killarna som kommit denna vecka känner att de har en chans att få spela och det ger dem självförtroende. Det är tid för dem att ta chansen att göra något bra, säger den nyblivne lagkaptenen. 

”Alltid tuffa att möta”

Kevin De Bruyne var med även senaste dessa två landslag ställdes mot varann, i EM 2016. Mycket har hänt sedan dess, men Sveriges stil är sig lik.

– Sverige är alltid tuffa att möta. De kvalar in till turneringar och håller en bra nivå. De vet vad de ska göra och de gör det alltid som ett lag, säger han. 

Är det den tuffaste matchen i kvalet?

– Det är det tuffaste laget, men Österrike är inte långt bakom.

Den nyligen tillträdde förbundskaptenen Domenico Tedesco håller med om att det kommer att bli tufft. Inte minst för att de inte ens hunnit med en handfull träningar tillsammans. 

– Det är inte så svårt att säga att det är ett bra lag, med bra spelare. Vissa är riktigt bra. Det har mycket kvalitet i startelva och på bänken, konstaterar han. 

I och med att Belgien har en ny tränare, en hel del nya spelare, och att de knappt hunnit träna med varandra, är det många som funderar över hur de kommer att formera sitt lag. 

Tiden med Forsberg

Men förbundskaptenen är fåordig i sitt snack om spelsätt och taktik.

– Allt jag kan säga är att jag har en plan. Det vore inte speciellt smart att säga mer än så dagen innan match, säger han.

– Jag vill vinna matcher. Det är min hunger. Jag vill vinna. Resten kommer alltid i andra hand. Jag är glad att vara här i morgon, resten får vi se. 

En av Sveriges allra starkast lysande stjärnor, Emil Forsberg, har en speciell relation till motståndarlagets tränare – från den gemensamma tiden i RB Leipzig. 

– Han gjorde mål i semifinalen när vi tog lagets första titel tillsammans. Vi kommer aldrig att glömma det, säger tysk-italienaren.

Matchen mellan Sverige och Belgien spelas på Friends arena under fredagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.