Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karl-Erik Nilssons svar om Saudiarabiens VM-ansökan

Karl-Erik Nilsson
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Janne Andersson.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lise Klaveness.
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN

Enligt The Times kommer Saudiarabien ansöka om att arrangera fotbolls-VM 2030 tillsammans med Grekland och Egypten. 

Förslaget möter hårt motstånd från Norges förbundsbas Lise Klaveness och dessutom kallar förbundskapten Janne Andersson det för ”problematiskt”

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att Klaveness analys är rätt ”givet de förutsättningar som finns där i dag”, men tror att Fifas nya kravbild på en VM-arrangör kommer stoppa en eventuell ansökan. 

– Det är en helt annan värld än vad det var när Ryssland och Qatar röstades fram. Så det är steg i rätt riktning från Fifa, säger han. 

Sedan mitten av 2010-talet har Saudiarabien satsat stort på internationella idrottsevenemang. De har arrangerat allt från formel 1-lopp och stora boxningsmatcher till den spanska supercupen i fotboll. 

Dessutom köpte landets investeringsfond PFI nyligen Premier Leagueklubben Newcastle. 

Nu vill de, enligt engelska The Times, arrangera det största mästerskapet av dem alla. 

Tidningen skriver att de tillsammans med Grekland och Egypten har för avsikt att ansöka om att få anordna fotbolls-VM 2030. 

Enligt Dagbladet har detta bekräftats av både Grekland och Egypten. 

Hårda kritiken mot Saudiarabien

Precis som är fallet med Qatar, som är värd för fotbolls-VM senare i höst, så riktar flera människorättsorganisationer hård kritik mot regimen i Saudiarabien. 

Enligt Amnesty Sverige så är Saudiarabien bland annat ett av de länder som utför flest avrättningar i världen, kvinnor diskrimineras, journalister och aktivister fängslas samtidigt som de bedriver ett krig i Jemen. 

Amnestys generalsekreterare John Peder Egenäs säger till norska Dagbladet att deras satsning på idrott är ett ”försök att avleda omvärldens fokus från deras grova brott mot mänskliga rättigheter”. Så kallad ”sportswashing”.  

Det är mot den bakgrunden som det norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness känner sig bekymrad gällande en eventuell saudisk VM-ansökan. 

– Den generella utvecklingen med större synlighet inom idrotten och större makt över idrotten för odemokratiska stater är väldigt bekymrande, säger hon till tidningen. 

En bild som delas av såväl förbundskapten Janne Andersson som SVT:s expert Daniel Nannskog. 

– Jag klarar inte av mer utav den varan. Utan jag hoppas verkligen att Fifa agerar på rätt sätt framöver, säger Nannskog. 

– Det är så klart problematiskt, om det skulle bli så. Nu får processen ha sin gång. Jag tror att många har dragit öronen åt sig efter Qatar-beslutet. Demokratin inom fotbollen för förhoppningsvis ett bättre resonemang nu än på den tiden. Men visst, blir det så, då är det problematiskt, säger Andersson. 

Svenska svaret på en saudisk VM-ansökan

Lise Klaveness säger att en saudisk ansökan kommer att mötas med motstånd från norskt håll. 

– Det återstår att se om de faktiskt söker, men jag tror vi ska vara beredda på att de gör det. Oavsett kommer vi i Norge kommer att göra vårt för att påverka, men det här är en global utmaning som kommer att kräva stark mobilisering av flera olika myndigheter och förbund. 

När SportExpressen frågar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson vad han känner för en eventuell VM-ansökan från Saudiarabien konstaterar han först att det blir svårt för dem att få det. 

– Jag tror att de kommer att få det mycket, mycket svårt att kunna presentera ett bud som hela världens 211 fotbollsnationer ska kunna acceptera, säger han. 

– I de beslut som numera tas när man utser VM-värdar så är det hela kongressen som fattar öppna beslut. Dessutom är kravbilden helt annorlunda för de som ska arrangera från och med 2026 än vad det varit innan. Hela det arbetet kopplat till mänskliga rättigheter, krav på arbetsvillkor och så vidare, de är helt annorlunda. Så jag tror de får svårt.

Karl-Erik Nilsson om en saudisk VM-ansökan

Men håller du med Klaveness om att det är bekymmersamt att just Saudiarabien söker VM? 

– Givet de förutsättningar som finns där i dag är det en helt korrekt analys. Det är därför jag tror det kommer bli nästintill omöjligt för dem att få igenom en ansökan. Men återigen, det blir spekulationer. Vi får ta det när vi vet vilka kandidater det blir. 

Du har tidigare sagt till SportExpressen att man ska ha förtroende för riktningen som Uefa och Fifa utvecklas i eftersom korruption och egennytta tillhör det förgångna. Hur ser din bild ut i dag?

– Jag tycker att öppenheten är betydligt större och kraven på en kommande arrangör är betydligt större. Allt måste ske öppet och alla 211 förbund ska rösta öppet. Så det är en helt annan värld än vad det var när Ryssland och Qatar röstades fram. Så det är steg i rätt riktning. 

Det är mindre än 100 dagar kvar tills VM i Qatar inleds. Det är redan ett av de mest kontroversiella och utskällda mästerskapen i historien. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.