Foto: Gepa Pictures/ Marko Metlas
 Foto: Gepa Pictures/ Marko Metlas

Kaoset: Serbien får nu segern mot Albanien

Publicerad

Serbien tilldöms segern efter kaosmatchen mot Albanien i EM-kvalet. Samtidigt förlorar man tre poäng i tabellen - en konsekvens av oroligheterna i Belgrad, meddelade UEFA idag.

– Det är inget rättvist beslut. De tre poängen tillhör Albanien och de har tagit ifrån oss vad vi förtjänar, säger förbundskaptenen Gianni De Biazi enligt TT.

Både Serbien och Albanien får dessutom böta drygt 900 000 kronor var. Utöver det tvingas Serbien spela sina två näsa hemmamatcher inför tomma läktare.

– Det är en parodi, säger advokaten Chimi Shakohoxha som var en del av den albanska matchdelegationen till The Guardian.

Samtidigt förlorar Serbien tre poäng, och tabellen förblir alltså intakt. Det innebär att Serbien fortsatt ligger näst sist, och att Albanien ligger på andra plats efter ledande Danmark i grupp I.

– Det handlar inte om poäng, det handlar om att bekämpa rasism, säger Shakohoxha som menar att rasistiska ramsor sjöngs från hemmapubliken hela matchen.

– Vi är helt inställda på att få bort rasismen från fotbollen och den här domen är ett slag i insats på det, fortsätter han.

Drönare över planen

Det var i slutet av den första halvleken som den på förhand laddade matchen fick avbrytas. En drönare med en flagga med en karta över "storalbanien", där det omstridda området Kosovo ingår, flög över arenan. När Serbiens mittback Marko Mitrovic drog ned flaggan utbröt kaos på planen och på läktarna. Publiken stormade planen och matchen avbröts.

– Vi ville fortsätta matchen, men de albanska spelarna sa att de inte var mentalt redo, sa Serbiens lagkaptenen Branislav Ivanovic efter matchen, enligt AP.

Enligt engelska The Guardians sportchef Owen Gibson kommer med all förmodan både Serbien och Albanien att överklaga straffet.

Starka reaktioner i Albanien

Albaniens premiärminister Edi Rama har reagerat på Uefas beslut att straffa Albanien:

-I dag var det ingen rättvisa för det som hände på stadion i Belgrad, skriver han på sin officiella Facebooksida.

Fadil Vokrri, ordförande i Kosovos fotbollsförbund anser att Uefas beslut är politiskt:

-Det här är ett politisk beslut. Jag ger dig tre poäng, men tar tre poäng. Det är ju löjligt. Jag vet inte hur Uefa kan motivera beslutet för allmänheten. Samma kommitté beslutade att tilldöma resultatet 3-0 till Italien i mötet mot Seriben, säger förbundsordföranden till kosovariska tidningen Gazeta Express.

Vokrri syftar på EM-kvalmatchen mellan Italien och Serbien 2010 som fick avbrytas efter att den ökände serbiska huliganen Ivan Bogdanov lett den grupp serbiska ultras-supportrar som startade ett upplopp under matchen. Bland annat brändes en albansk flagg.

Ivan Bogdanov, även kallad ”Ivan den förskräcklige”, dömdes till 39 månaders fängelse i Italien efter händelserna på Stadio Luigi Ferraris.

Under matchen mellan Serbien och Albanien sprang Bogdanov in på planen tillsammans med andra supportrar.

Albaniens Bekim Balaj, som attackerades med en stol av en serbisk supporter under matchen mot Serbien, reagerar så här mot Uefas Michel Platini:

-Förlåt Platini för stolen som jag hade sönder med huvudet, bravo UEFA, skriver Balaj på Facebook.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag