Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Känsligt – jag är inte redo att rota i det nu”

Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN
1 / 8

Kosovare Asllani är aktuell med sin tredje barnbok. 

I "Rakt i krysset, Kosse" berättar hon om mobbingen under uppväxten, och familjens skrala ekonomi. 

För SportExpressen berättar hon även om förfrågningarna om en biografi - och varför hon konsekvent nobbar:

– Då ska det bli riktigt bra, och då måste jag ha med vissa delar som jag inte är redo att rota i nu. 

Kosovare Asllanis framgång på fotbollsplanen är vida känd. Hon har vunnit två SM-guld. OS-silver och EM-brons med landslaget, och spelat i storklubbarna Paris Saint-Germain och Manchester City.

Men vägen till framgång har varit långtifrån spikrak. 

I en serie barnböcker skildras Kosovare Asllanis barndom. Den senaste i raden, "Rakt i krysset, Kosse", skriven av författaren Anja Gatu och med illustrationer av Maria Källström, handlar bland annat om mobbning och de bakomliggande orsakerna:

– Det är mycket om att stå upp för sig själv och andra, säger Asllani. 

"Var det läskigaste som fanns"

I boken beskrivs en situation från Asllanis egen barndom, där hon hoppade på en äldre kille för att försvara en klasskamrat: 

 "Hon vet inte var modet kommer ifrån. Hon störtar genom korridoren, mot den äldre eleven och kastar sig upp på hans rygg och sliter av honom mössan."

– Det var exakt så faktiskt. När jag var yngre var jag väldigt blyg men när det kom till sådana situationer då man verkligen märkte vilka värderingar man hade så spelade det inte så stor roll hur stor killen var, för han gav sig på en av mina vänner. Sedan hade jag inte tänkt så långt att den här killen skulle stå och vänta på mig i korridoren efteråt, det var det läskigaste som fanns. Det är en situation jag kommer ihåg hela livet, säger Asllani och fortsätter:

– Det viktigaste då är att man tar hjälp av lärarna, det är det de är till för. 

I en serie barnböcker skildras Kosovare Asllanis barndom. Den senaste i raden, "Rakt i krysset, Kosse", skriven av författarna Anja Gatu och Maria Källström, handlar bland annat om mobbning och de bakomliggande orsakerna.

 

Asllani om ekonomin: Knapert

Boken "Rakt i krysset, Kosse" är till stor del bygd på händelser från Asllanis barndom. Gångerna då hon fuskade under löpträningen finns med, liksom hur hon fick ärva sin äldre brors fotbollsskor och ibland tvingades vänta flera timmar på sin pappa efter träningarna. 

– De viktigaste delarna i boken är sant. Det är så samhället ser ut, alla har inte råd att köpa nya skor hela tiden för fan vad dyrt det är. För oss var det knapert och då går man runt på skor, folk kanske tyckte det var konstigt när man växte upp men det har inte hindrat mig från att nå dit jag är i dag. 

– Jag vill stå för den jag var och hur jag växte upp. Det var verkligheten och den jag vill ska spegla mig i boken. Man växer upp på olika sätt men det ska inte hindra framgång, för det är viljan och arbetsglädjen som är det viktig och ska avgöra. 

Vad betyder böckerna för dig?

– Väldigt mycket. Jag har märkt att man skapar förebilder och visar att det är fullt normalt att tjejer också spelar fotboll. Böckerna har haft stor genomslagskraft, barn som aldrig sett mig spela tycker det är coolt att jag finns i verkligheten. 

"Inte redo att rota i det nu"

Är det aktuellt med fler böcker i serien?

– Just nu är tre det som vi riktat in oss på, sen får vi se vad som händer i framtiden. 

Har du några tankar på att även skriva en biografi, för en vuxen målgrupp?

– Jag har fått den frågan flera gånger, om jag är intresserad, men jag har inte velat göra det för det blir på ett så personligt plan. 

– Min historia har inte varit lätt och min barndom har heller inte varit lätt, så jag tror att det är känsligt för mig att dela med mig av en sådan biografi, sedan kan man välja hur mycket man tar med, men om man ska skriva så ska det bli riktigt bra och då behöver man ha med vissa delar som jag inte är redo att rota i nu... Men man vet aldrig i framtiden. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!