Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kanada klara för VM för första gången på 36 år

Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WARREN TODA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANK GUNN / AP TT NYHETSBYRÅN

Kanada har med en 4–0-vinst över Jamaica säkrat en plats i fotbolls-VM för andra gången någonsin. Även USA är i stort sett klart för VM.

USA besegrade Panama med 5–1 och måste förlora med minst sex mål mot Costa Rica, natten mot torsdag, för att missa en direktplats till Qatar. Annars väntar playoffspel i juni.

Christian Pulisic gjorde hattrick, två av målen på straff.

USA missade VM 2018. För Kanada var slutspelsavancemanget det andra i dess fotbollshistoria, på herrsidan. Förra gången som det hände var 1986.

I förra veckan missade Kanada chansen att säkra en VM-biljett då man förlorade mot Costa Rica med 0–1.

Men mot Jamaica, som redan var ute ur VM-striden, och med hemmapubliken i Toronto som stöd, lyckades kanadensarna bättre.

Cyle Larin, Tajon Buchanan och Junior Hoilett gjorde mål för Kanada, och Jamaicas Adrian Mariappa avslutade med ett självmål.

Kanada leder kvalgruppen Nord- och Centralamerika, följt av USA och Mexiko.

De tre första lagen går direkt till slutspelet i Qatar, fyran spelar interkontinental playoff mot ett lag från Oceanien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.