Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan vara ett sätt att ta sig in i landslaget”

Höjdpunkter: Sirius-Norrköping
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Ung och lovande i Helsingborg, hemvändare och till slut allsvensk skytteligaledare som får chansen i ett nysatsande Ryssland.

Efter succévåren hoppas Jordan Larsson på att etablera sig utomlands – och på sikt ta en plats i landslaget.

– Om jag gör det bra här kan det bli ett sätt att ta sig in i landslaget, säger han.

Jordan Larsson stormade fram i allsvenskan under våren och har landat utomlands igen efter ett och halvt år i IFK Norrköping. 

För ett par veckor sedan stod det klart att ryska Spartak Moskva var nästa klubbadress, och nu siktar anfallaren på att etablera sig utomlands.

– Jag kommer hit för att spela, så är det. Men samtidigt är det en ny liga, nya lagkamrater och oavsett hur mycket man vill ta plats så tar det tid att anpassa sig. Jag försöker bara göra allt jag kan för att utvecklas, säger han.

– Jag gillar inte att sätta målsättningar utifrån hur många mål jag ska göra eller så, utan jag fokuserar bara på att göra det så bra jag kan och så får vi ta det därifrån. 

Den första tiden i en av Europas mest folkrika städer Moskva har handlat om att lära känna både klubben och staden.

– Lagkamraterna har välkomnat mig bra, ledarstaben har också tagit in mig på ett bra sätt och det är en väldigt professionell miljö som jag inte är helt van vid för det är inte på samma sätt i Sverige, säger han.

När vi pratar sitter Larsson fast i den ryska huvudstadens hysteriska trafik på väg ”hem” till sitt hotell. En sträcka som i normala fall tar 45 minuter har nu tagit en bra bit över en timme, och han är inte framme än.

– Staden är väldigt stor men det känns som att jag kommer att trivas bra. Jag och min tjej kollar efter lägenhet tillsammans med klubben. Det finns hur mycket som helst, det handlar bara om att hitta det man vill ha i rätt prisklass, säger han.

”Genombrottet som jag väntat på”

När Jordan Larsson vände tillbaka hem till allsvenskan inför säsongen 2018 hade han en sejour i Nederländerna bakom sig som han inte var helt nöjd med. Under första året i Norrköping blev det bara ett mål på hela säsongen och inför årets säsong berättade han att han hade lärt sig mycket av besvikelserna och såg fram emot en säsong som förhoppningsvis skulle bli någonting helt annat.

Det blev det.

– Det är lite det genombrottet som jag har väntat på. I Helsingborg var det mer att man var ung och lovande, det var vissa matcher man stack ut och andra där man inte syntes alls. Sedan hade jag första året i Norrköping efter perioden i Holland som var ett litet test för att se om jag kunde klara av motgångarna, säger Larsson och fortsätter: 

– Till slut fick jag genombrottet jag väntat på och det känns skönt att få det för att sedan kunna ta steget ut på riktigt som jag har gjort nu.

Hur mycket mental styrka skulle du säga att de senaste åren har krävt av dig?

– Det är klart att det krävs en del mental styrka, det pratas och skrivs mycket om en och det läggs en viss press på mig med tanke på vem min pappa är. Så det krävs en viss styrka för att klara av det, men jag vill inte säga att jag är någon superhjälte för det.

– Det är viktigt i fotboll att klara av olika situationer. Jag har den här situationen medan andra har andra situationer, att man varit skadad till exempel och ska komma tillbaka och bevisa sig. Det finns många olika grejer som kräver mental styrka och jag tror att de som är mentalt starka kommer längst. 

”Fanns andra alternativ”

Efter en succévår i Norrköping med elva mål var alternativen flera när det internationella sommarfönstret öppnade. Men Spartak Moskva stack ut.

– Det fanns andra alternativ, vilka vill jag inte gå in på men det fanns. Det jag kände med just Spartak var att det var den klubben som ville ha mig allra mest och lade upp en plan som kändes bra. 

Det känns som att den biten är ganska viktig för dig med tanke på turerna kring din senaste utlandssejour?

– Absolut, exakt så är det. Sedan kan man aldrig bli garanterad speltid, det är alltid upp till en själv att göra det tillräckligt bra. Men det är skönt att komma till en klubb som i alla fall visar att de har en tanke för en. 

– Det är ett nytänk i klubben nu, de har haft lite problem tidigare med att få ihop laget utifrån vilka de värvat. Så nu satsar de lite yngre och har tagit in mig bland annat. Så det är ett nytt tänk som de jobbar utifrån nu.

Vägde du på något sätt in att vi har flera svenska spelare just nu som lyckas i Ryssland när du valde klubb?

– Absolut. Man har sett Kristoffer Olsson gå dit och göra det bra för Krasnodar, Viktor Claesson också och det finns andra bra spelare i ligan med, jag spelade tillsammans med Arnor Sigurdsson innan han gick till CSKA Moskva så det känns som att ligan i sig har ändrat sitt tänk, säger Larsson och fortsätter:

– Det är klart att det finns mycket pengar fortfarande så de kan plocka in spelarna som är på sista versen så att säga, men jag tror att de har tänkt om och vill plocka in lite yngre talangfulla spelare från Europa också för att göra ligan mer attraktiv. 

Du tvekade aldrig med tanke på att det är en liga som inte följs särskilt frekvent av fotbollstittare i Sverige?

– Nej jag tänkte nog tvärtom. Med tanke på de svenska spelare som varit där och de som är där nu, Olsson, Claesson och Berg, alla de tre spelar för landslaget. Så när det här alternativet dök upp tänkte jag att om jag gör det bra här kan det bli ett sätt att ta sig in i landslaget, för det är trots allt min dröm och ambition att spela för det svenska A-landslaget.

– Om de gör det bra för Krasnodar och spelar för landslaget så får jag också chansen förhoppningsvis om jag gör det bra i Spartak. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.