Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norske supertalangen kan lämna för reapris

Se senaste ”Sportklubben” med NHL, internationell fotboll, boxning och mycket mer.
Haaland har öst in mål under hösten. Foto: GEPA PICTURES/ MATHIAS MANDL / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Norrmannen jagas av flera storklubbar. Foto: GEPA PICTURES/ MATHIAS MANDL / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Däribland Ole Gunnar Solskjaers Manchester United. Foto: MATT WEST/BPI/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Erling Braut Haaland, 19, jagas över hela Europa efter succén i Salzburg.

Prislappen? Betydligt lägre än vad många trott.

Enligt tyska Bild ligger utköpsklausulen på drygt 200 miljoner kronor.

– Jag vet att Erling har stor respekt för Ole Gunnar Solskjaer, säger pappan Alf-Inge Haaland, som också är stjärnskottets agent, till SportExpressen.

Den 19-årige anfallaren har tagit fotbollsvärlden med storm under hösten.

Erling Braut Haaland har gjort 27 mål på 20 matcher för RB Salzburg, varav åtta i Champions League. De flesta av Europas jättar uppges vara intresserade av norrmannens namnteckning.

Kontraktet med den österrikiska klubben går ut 2023 och det har tidigare uppgivits att han har en utköpsklausul på drygt 300 miljoner kronor, men nu skriver tyska Bild att den faktiska klausulen är betydligt lägre.

Nämligen 20 miljoner euro, alltså drygt 200 miljoner kronor.

Tidningen skriver att Borussia Dortmund noga följer norrmannens utvecklig och att de mycket väl kan komma att lägga ett bud redan i januari. Men det är framför allt i Premier League som den unge anfallsstjärnan har placerats.

19-åringen är född i Leeds, där hans pappa Alf-Inge spelade i början av 2000-talet, och Erling har själv sagt att det vore en dröm att spela för klubben i Premier League.

Alf-Inge Haaland om United-ryktet

Samtidigt har båda Manchester-klubbarna sina ögon på Erling Braut Haaland och det finns uppenbara fördelar i båda klubbarna.

Alf-Inge Haaland representerade City under flera säsonger, men enligt pappan, som också är Erlings agent, spelar hans förflutna i Manchester City ingen som helst roll.

– Nej, det är 100 år sen jag spelade där. Erling behöver inte den ”fallskärmen” från mig, han måste fatta egna, självständiga beslut, säger han till SportExpressen.

Manchester Uniteds fördel då?

Jo, där finns Ole Gunnar Solskjaer, landsmannen som gav den unge talangen chansen i Molde.

– Jag vet att han har en bra relation med Ole Gunnar Solskjaer, som har hjälpt honom mycket och Erling har stor respekt för honom. Det är många rykten, men det är positiva sådana. Vi har stor respekt för båda klubbarna och båda har en fin historia, säger Alf-Inge Haaland.

”Zlatan är en stor förebild för Erling”

Det snackas väldigt mycket om Erling. Hur hanterar du det som pappa?

– Som pappa är jag väldigt stolt. Som fotbollsspelare har han fortfarande väldigt mycket att jobba på, lyckligtvis, och han kan utvecklas på alla områden. Han har en väldigt fin fysik och det är spännande att han redan har kommit så långt.

Med sina 194 centimeter och sitt uppenbara målsinne är det flera som har jämfört norrmannen med Zlatan Ibrahimovic.

– Visst, han liknar Zlatan storleksmässigt, men Erling är en pojklagsspelare jämfört med legendaren Zlatan. Om Erling en dag fått uppleva 50 procent av det Zlatan har upplevt kan blicka tillbaka på en väldigt fin karriär, säger Haaland och avslutar:

– Zlatan är Zlatan och Erling måste hitta sin egen stil. Jag tycker att han har större likheter med andra spelare, men på grund av storleken liknas de med varandra. Zlatan är en stor förebild för Erling.

 

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic: ”Vi har aldrig hälsat”

LÄS MER: Haaland ändrar namnet på tröjan 

LÄS MER: Stor ilska efter förstasidan i Italien

Hans pappa spelade i Premier League

Vad vet du om nya norska superstjärnan?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.