Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kampen mot klockan – innan stora övergången

Filippa Angeldahl.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Filippa Angeldahl har imponerat för Sverige i år.
Foto: GRZEGORZ MICHALOWSKI / EPA / TT / OLIMPIK/SIPA/IBL
Filippa Angeldahl och Kosovare Asllani.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Filippa Angeldahl och barndomsvännen Nathalie Björn.
Foto: MICHAEL CAMPANELLA / BILDBYRÅN

Filippa Angeldahl blev nästa stjärna att lämna damallsvenskan. 

Men det var en kamp mot klockan. 

– I onsdags inför Champions League-matchen visste hon att det var på gång, men det var långt ifrån säkert att det skulle bli av, säger agenten Michael Kallbäck. 

Med tre timmar till godo presenterades Filippa Angeldahl under gårdagen för den engelska storklubben Manchester City, hemmahörande i den högsta ligan, Womens super league.

Kontraktet är skrivet över två år med möjlighet till förlängning på ytterligare ett. 

– Det känns jättebra för mig att äntligen kunna ta nästa steg i min karriär, kommenterade  Angeldahl i samband med att det offentliggjordes

Efter framgångarna under våren med klubblaget Häcken följt av en OS-succé med det svenska landslaget stod klubbarna på rad för att få hennes signatur.

– Filippa kände att City var den klubben hon verkligen ville till. Vi hade ett bra samtal med tränaren och sportchef och efter det uteslöt hon de andra, säger agenten Michael Kallbäck: 

– Det har varit på gång under ett par veckor, men Häcken har inte velat sälja henne tidigare. 

”Först på matchdagen kom beskedet”

Till slut nådde parterna en överenskommelse gällande Angeldahls övergång till City men det blev tajt om tid. 

– Hon flög till Manchester efter Champions League-matchen mot Vålerenga, förklarar Kallbäck. 

– På bussresan från Göteborg till Oslo dagen innan matchen visste hon att det var på gång, men det var långt ifrån säkert att det skulle bli av. Först på matchdagen fick hon reda på att det verkligen kommer bli av, bortsett från att läkarundersökningen skulle genomföras. 

Champions League-matchen då? Angeldahl stod för två mål och en assist och Häcken är nu en match ifrån avancemang till gruppspelet.

– Det är typiskt henne att spela som hon gjorde. Hon är en av få spelare som kan koppla bort det som sker utanför och bara köra på. 

Hur stor är den här övergången? 

– Jag skulle säga att den är jättestor, det är bara att titta på transfersumman (enligt uppgifter runt 800 000) de betalar när hon har två månader kvar på kontraktet, när hon hade kunnat komma gratis i januari. Det är klart utvecklingen har tagit stora kliv och det visar en sån sak på. 

– City visade nu att de verkligen ville ha henne.

Men prislappen lär ha ökat med tanke på framgångarna under OS? 

– Hade hon inte spelat som hon gjorde under OS hade hon inte gått för mer än ett par hundra tusen. Det är klart att OS höjde hennes värde, men vi har haft den här tron i flera år. 

– När vi har pratat med klubbar de senaste fyra-fem åren har vi alltid sagt att hon är en framtida startspelare och ledare i landslaget. Men det är få spelare som krigat sig dit hon är just nu. 

Filippa Angeldahl nu är på plats i England och har träffat laget, när debuten sker i WSL är dock oklart.

– Det är lite pappersarbete kvar, vi får se hur lång tid det tar. Filippa ska få växa in i det. Men vi är väldigt nöjda att ha med henne i gruppen eftersom vi har haft koll på henne under en tid, säger Citys tränare Gareth Taylor på en presskonferens. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.