Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Källström: ”Kände att jag hade tappat det”

Kim Källström om Mästarnas mästare: ”Jag hade tappat det lite”
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG/IBL IBL/ALL OVER PRESS

Kim Källström har lämnat livet som tv-expert - och har satt sig i skolbänken. 

Den förre landslagsmittfältaren är samtidigt mycket imponerad av Alexander Isaks och Dejan Kulusevskis framfart. 

– Det är ett svårt kliv, från att vara ung och lovande till att faktiskt hoppa över gärdsgården och komma in och leverera på den yttersta nivån. Och de har ju gjort det vecka ut och vecka in här på slutet, säger Källström, som dessutom deltar i kommande säsongen av Mästarnas Mästare i SVT. 

Den tidigare landslagsspelaren Kim Källström fortsätter att vara förknippad med fotbollen, efter att den egna karriären avslutats. Först jobbade Källström som expert för Discoverys sändningar från herrlandslagets kvalmatcher och Europa League – och nu går 37-åringen en kurs i ledarskap hos Uefa. 

– Det är spännande måste jag säga, det är kul att lära sig saker och kul att få insikt i fotbollen. Jag tycker ju att jag har ganska bra koll på fotboll, men det var liksom i min lilla del, spelandet. Att spela på elitnivå, där är jag ganska trygg. Men fotboll är så mycket mer och det är jättekul att få en bild av det och lära sig om ledarskap och management, hur man ska få en grupp att fungera. 

Vad hoppas du att utbildningen kommer att leda till?

– Målet är väl att komma till en position som man tycker är kul att jobba i. Vad det är vet jag inte och jag vet din nästa fråga (var vill du hamna?), men jag vet inte riktigt svaret på den. Just nu är resan målet, så får vi se vart vi landar. Det är väldigt kul att vara tillbaka på den internationella spelplanen och träffa före detta spelare som man har mött ute i Europa i olika sammanhang och kontaktnätet man skapar där. Det är väldigt seriöst, alla gör sitt absolut bästa för att det ska bli bra. 

”Det var en enorm upplevelse”

Källström är även aktuell i den kommande säsongen av SVT:s succéprogram ”Mästarnas Mästare”.

– Det var spännande. Jag kom fram till att jag har tappat den lite faktiskt. Det var en ganska intressant upplevelse, det kändes inte allt lika självklart. Jag tror att de flesta är på en ganska hög nivå på över hur mycket vi vill vinna men jag kände att jag nog hade tappat det lite, det var en ganska behaglig insikt att jag kände mig rätt nöjd med tävlandet. Men när du väl står där så vill du vinna, men det är inte den här ”till varje pris”-känslan längre. Det kanske inte är så bra säga så jag förstör hela tv-programmet nu (haha). 

Vad var roligast?

– Det var en enorm upplevelse, det finns jättemycket. Men det största är nog vänskapsbanden man knöt framför allt med de i min grupp, och att få en insikt i andra idrottares idrott och deras vardag och vad de har brottats med under deras karriär och skillnader och faktiskt alla likheter som också finns. Det var härligt att få tid att hänga med massa andra föredettingar. 

Vad var det för insikter?

– Det är just slitet som alla har lagt ner, den här totala fokusen på att lyckas. Det är intressant när man sitter och pratar om det, hur det kommer i lite olika skepnader. Jag har ju varit i en idrott som är ganska stor och haft stora förutsättningar och lagsport, man gör mycket tillsammans, kontra Henrik Vinstedt som står själv uppe på ett fjäll och ska åka utför ett stup, det är ganska olikt men det finns också mycket likheter. Det var kul att sitta och snacka om sånt. 

Kim Källström hyllar Kulusevski och Isak

Källström slutade i landslaget efter EM 2016, men har fortsatt att följa Blågults framfart sedan Janne Andersson tog över som förbundskapten. 

– Jag tycker att de verkligen har hittat sin identitet, Janne och Peter har verkligen satt sin prägel på det, det känns välsmort och det känns som att de har en tydlig idé på och utanför planen, och det är sådana komponenter som skapar möjligheten att göra resultat. 

Hur tror du att det kommer gå för Sverige i EM?

– Jag både tror och hoppas att det kommer gå jättebra. Man vill ju ha den här känslan av att varje match kan man vinna, varje match gäller någonting: ”om vi vinner den här så går vi vidare till nästa”. Men vem är jag att sätta ett resultatmål. Men just det här att man har en positiv känsla och att man får hela landet med sig och lite fotbollsfeber, det är det man vill uppnå. 

– Resultatmässigt, jag vet inte. Men jag tror att vi återigen kommer få uppleva en härlig fotbollssommar. 

Vad tänker du om de nya fotbollsspelarna som kommit fram, Alexander Isak inte minst, men också Dejan Kulusevski? 

– Först och främst, superkul för de personligen så klart. Det är ett svårt kliv, från att vara ung och lovande till att faktiskt hoppa över gärdsgården och komma in och leverera på den den yttersta nivån. Och de har ju gjort vecka ut och vecka in här på slutet. Otroligt kul. 

– Dubbel high five för dem och för Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.