Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liverpools kapten kallar till krismöte

Pep Guardiola är skeptisk till Super League.
Foto: IAN WALTON / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: YUI MOK / STELLA PICTURES / PA

Manchester Citys tränare Pep Guardiola är minst sagt skeptisk till Super League.

– Det är inte sport om det inte spelar roll om du förlorar, säger Guardiola på en presskonferens.  

Samtidigt har Liverpools Jordan Henderson kallat alla lagkaptener i Premier League till ett krismöte om Super League, enligt Daily Mail

Och under tisdagen meddelar Premier League att de övriga 14 PL-klubbarna sätter sig emot planerna.

Beskedet slog ned som en bomb i fotbollsvärlden på söndagskvällen. Tolv storklubbar, däribland Manchester City, planerar att bryta sig loss från Uefas europeiska turneringar och i stället spela i Super League där 20 lag ingår.

15 platser ska vara fasta och vigda åt vissa klubbar, och de fem övriga platserna ska tillsättas via ett kvalspel. Men de 15 ordinarie medlemmarna ska inte kunna gå miste om en plats i ligan, till skillnad från hur till exempel Liverpool riskerar att missa nästa säsongs Champions League efter en svag säsong i Premier League.

Planen på Super League har mötts av hård kritik och ilska av spelare och ledare runtom i fotbollseuropa. Bland annat har Uefa hotat med att stänga av de aktuella klubbarnas spelare från att delta i EM och VM. Man har också öppnat för att kasta ut Real Madrid, Chelsea och Manchester City, som alla är klara för semifinal i Champions League, ur årets turnering. 

– Det är inte sport när det inte finns en relation mellan ansträngning och framgång. Det är inte sport om det inte spelar någon roll om du förlorar. Jag har sagt att jag vill ha en så bra tävling som möjligt. Det är inte rättvist om lag slåss i toppen men inte kan kvalificerar sig, säger Manchester Citys tränare Pep Guardiola om Super League.

KLUBBARNA I SUPER LEAGUE

AC Milan

Arsenal FC

Atlético Madrid

Chelsea FC

FC Barcelona

Inter

Juventus 

Liverpool FC

Manchester City

Manchester United

Real Madrid 

Tottenham Hotspurs 

Pep Guardiola om Super League 

Själv fick Guardiola reda på att hans egen klubb skulle meddela att man vill vara med i Super League ett par timmar innan det blev offentligt i söndags.

– Det blir obekvämt för mig eftersom vi inte har alla kort på bordet. Jag kan bara prata om vad vi vet i dag. Jag är en de av den här klubben, men jag har också en egen åsikt, och jag vill ha tydlig information, säger Guardiola som inte har hunnit prata med sina spelare om Super League. 

– Vi ska spela i Champions League nästa vecka och försöka gå till final. Nästa år ska vi spela i Europa eftersom vi har förtjänat det genom vad vi har presterat på planen, säger Pep Guardiola. 

Jordan Henderson kallar till krismöte

Samtidigt väntas Premier Leagues spelare att agera. Enligt Daily Mail har Liverpools lagkapten Jordan Henderson kallat resten av ligans lagkaptener till ett krismöte för att diskutera klubbarnas planer på Super League. 

Efter Liverpools match mot Leeds på måndagskvällen var mittfältaren James Milner kritiskt mot planerna. 

– Jag kan bara säga vad jag tycker, och jag gillar det inte överhuvudtaget. Jag hoppas att det inte blir verklighet, sa Milner. 

Under tisdagseftermiddagen kom Premier League med ett pressmeddelande gällande Super League.

”Premier League har tillsammans med det engelska fotbollsförbundet haft ett möte med de 14 klubbarna (exklusive Man City, Man United, Chelsea, Tottenham, Arsenal och Liverpool) för en omedelbar reaktion på förslaget om Super League. De 14 klubbarna har enhälligt och bestämt tagit avstånd”, skriver man på sin hemsida.

Pressmeddelandet fortsätter:

”Premier League överväger alla möjligheter för att förhindra utvecklingen. Reaktionerna bevisar hur mycket vårt öppna seriesystem och fotbollsfamiljen betyder för människor”.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.