Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Stängs av från spel – i fyra år

Pawel Cibicki i Elfsborgströjan.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den förre Elfsborgsspelaren Pawel Cibicki, 28, dömdes i hovrätten för inbladning i ett matchfixningsfall. 

Nu väljer Fifa att bestraffa honom med avstängning från all fotboll världen över i fyra år, det skriver SVT. 

Pawel Cibicki drog på sig ett gult kort i en match med Elfsborg 2019. För det ska han ha fått 300 000 kronor.  

Det ledde till en rättsprocess om misstänkt matchfixning och efter att ha friats i tingsrätten dömdes Cibicki i december till vilkorlig dom för tagande av muta och spelfusk, men har överklagat domen till Högsta domstolen. 

Stängs av från all fotboll

Sedan september är Cibicki avstängd från all svensk fotboll av det Svenska fotbollförbundet.  Internationella fotbollförbundet Fifa valde då också att hålla Cibicki avstängd från all fotboll tills vidare. 

Nu har Fifa beslutat sig för att slå fast Cibickis straff och gå på den svenska linjen - fyra års avstängning. 

– Det är positivt, men det är också det vi förväntar oss i den här typen av ärenden. Annars är det så lätt i den globala värld som fotbollen är, att man bara åker till ett annat land för att spela, och på så sätt slippa undan sitt straff, säger Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg till SVT Sport. 

Pawel Cibick har spelat i allsvenskan med Malmö FF, Jönköpings Södra och Elfsborg. Han har även varit utlandsproffs i Leeds.  Sedan 2020 spelar han i det polska laget Pogoń Szczecin men är nu alltså avstängd. 

Ur arkivet:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.