Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michel Platini gripen – utreds för korruption

Michel Platini har gripits av polis.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ULMER IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO IMAGES / EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Michel Platini har gripits i Frankrike, rapporterar flera stora medier.

Den förre Uefa-presidenten greps på tisdagsmorgonen misstänkt för inblandning i korruptionsskandalen kring fotbolls-VM i Qatar 2022.

Hans rådgivare William Bourdon menar dock att Platini inte ska ha blivit gripen, utan att han förhörs som ett vittne. 

– Han har ingenting att skämmas för och menar att han är helt främmande för de fakta som presenteras för honom, säger han. 

Michel Platini valdes till president 2007, då han ersatte Lennart Johansson, och var president för Uefa till 2015 då han tvingades bort av följd av kritik från Fifas etiska kommitté. Platini har dock nekat skuld till alla former av anklagelser. 

Platini blev avstängd från att arbete inom fotboll under sex år, som sedan förkortades till fyra. 

Enligt franka Mediapart blev 63-åringen arresterad under tisdagsmorgonen på grund av utdelningen av VM 2022, som kommer att hållas i Qatar. 

Sunday Times har tidigare avslöjat att Qatar erbjöd runt 9,13 miljarder kronor till Fifa innan omröstningen som till slut resulterade i att Qatar fick VM i fotboll 2022. 

Samtidigt har Platini medgivit att han hade ett möte i hemlighet med Ben Hammam, tidigare president för det asiatiska fotbollsförbundet, precis innan han röstade ja för ett VM i Qatar 2010. 

Hade möte med Qatars kronprins 

Det finns dock flera händelser som går att koppla till Platinis röst för Qatar. 

Året efter röstningen köpte det statsägda Qatar Sports Investments det franska storlaget Paris Saint-Germain. Samtidigt blev Platinis son Laurent chef för Burrda, ett Qatar-ägt sportföretag. Platini har dock hävdat att att hans sons roll inte har något att göra med hans röst för Qatar. 

Samtidigt förväntades Platini att rösta för att USA skulle få arrangera VM 2022, men efter ett möte med den dåvarande franske presidenten Nicolas Sarkozy och Qatars kronprins Tamin bin Hamad al-Thani verkade han att ändra sig. 

Men Platini har förnekat att hans röst på Qatar inte har något att göra med en förfrågan från Sarkozy. ”Sarkozy bad mig aldrig rösta för Qatar, men jag visste vad som skulle bli bra”, har Platini sagt enligt Telegraph

Blev avstängd av Fifa

Platini greps i Nanterre, Frankrike, och enligt Daily Mirror har han blivit tagen till polisens kontor för motarbetning av korruption (OCLCIFF). 

63-åringen var favorit att ta över som Fifa-president efter Sepp Blatter innan han tvingades bort av Fifa. 

Under Platinis aktiva karriär som spelare noterades han för tre Ballon d'Or mellan 1983-85. Han var också en del av det franska laget som vann EM 1984. 

”Platini är inget undantag”

Lars-Christer Olsson är i dag ordförande i Svensk Elitfotboll och European Leagues - paraplyorganisation för de europeiska fotbollsligorna. Han har tidigare jobbat för Uefa och nära Platini. 

– Han satt i exekutivkommittén när jag jobbade och sedan vann han valet över Lennart Johansson och då valde jag att sluta i Uefa. I de sammanhangen fanns det inga diskussioner om korruption. 

Hur anmärkningsvärt är det att han faktiskt grips nu? 

– Det är väldigt anmärkningsvärt. Det är efterdyningar av Fifa-skandalen kan man väl säga. Det visade ju sig att det var många inblandade i den typen av affärer där och Platini är uppenbarligen inget undantag. 

Kan det vara så att VM kan flyttar till och med? 

– Jag har svårt att se att det ska flyttas. Men det beror på hur allvarliga anklagelserna är och vilka som är inblandade. Om personer som fortfarande är aktiva är inblandade skulle det ha större betydelse än de som är bortplockade redan. 

Lars-Christer Olsson tycker att det är beklagligt att så många fotbollsledare har varit inblandade i oegentligheter och menar på att misstanker har funnits tidigare. 

– Det som var märkligt med Platini var att det var tydligt att han stödde en annan kandidatur först och sedan på något sätt blev övertalad. Det var diskussioner redan då varför Platini ändrade uppfattning från att stödja USA till att stödja Qatar. 

Karl-Erik Nilsson: ”Tar inte slut”

Karl-Erik Nilsson är ordförande för Svenska fotbollförbundet och han menar på att det är bra att saker utreds i dessa typer av situationer. 

– Det är trist att anklagelserna kopplat till före detta fotbollsledare inte tar slut.

Hur påverkar det här förtroendet för Uefa?

– Inte alls, hoppas jag. Händelserna är mer än tio år tillbaka i tiden. Handlar om frågor inför ett beslut som Fifa tog 2010. Långt innan dagens generation ledare tog plats i såväl Fifa som Uefa. 

Hur förändras bilden av att VM ska hållas i Qatar efter det här?

– Det går inte att spekulera i utan det får vi ta ställning till när utredningen blir klar och offentliggjord. Jag har ingen kännedom vad de franska myndigheterna mer precist utreder just nu.

Kommer ni kräva några svar?

– Nej, nu avvaktar vi resultatet av utredningen och sedan tar vi ställning om och i så fall hur vi ska agera.

Platinis rådgivare svarar: ”Förhörs som vittne”

Hans rådgivare, William Bourdon, menar dock att Platini inte ska ha blivit gripen, utan att han förhörs som ett vittne. 

– Han har ingenting att skämmas för och menar att han är helt främmande för de fakta som presenteras för honom. 

Han fortsätter: 

– Platini uttrycker sig exakt och lugnt samt svarar på alla frågor, inklusive frågor om tilldelningen av EM 2016 och han har gett bra förklaringar. 

https://twitter.com/MailSport/status/1140894257533919232