Peter Gerhardsson: ”Det blir speciellt”

Förbundskapten Peter Gerhardsson om att möta USA i första matchen i OS.
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

2019 tog Sverige brons i Frankrike. 

Nu har resan mot en ny VM-medalj börjat.

I kvalet till mästerskapet i Australien/Nya Zeeland 2023 lottades damlandslaget bland annat mot Finland och Irland.

Och Peter Gerhardsson ser Sverige som favoriter. 

– Jag har aldrig gillat underdog-mentaliteten och är du favorit så har du gjort någonting bra och det är ett kvitto på det, säger förbundskaptenen. 

Det är mästerskapsfyllda somrar som väntar för det svenska landslaget. Damerna lottades nyligen in i en tuff grupp till sommarens Olympiska spel i Tokyo, där väntar bland annat USA redan i den första matchen.

Till nästa sommar är det sedan dags för EM-slutspel i England. Dit Sverige kvalificerade sig efter att ha vunnit kvalgruppen i höstas. 

Och nu inleds jakten på ett mästerskap även sommaren 2023. 

Då spelas nämligen VM i Australien/Nya Zeeland. Kvalet till världsmästerskapet startar i september i år. 

– Mästerskapen är något extra för alla, intresset ökar. Det finns något att se framemot och det märker jag på spelarna och det är bara positivt att vi förhoppningsvis har mästerskap varje sommar framöver, säger Peter Gerhardsson.

Peter Gerhardssons landslag har ett brons att försvara från VM i Frankrike 2019 när man besegrade England i matchen om tredjepris. Nu är kvalgrupperna för nästa VM lottade. 

Möter grannlandet

Sverige ställs mot Finland, Irland, Slovakien och Georgien. 

– Det är en intressant grupp. Vi har tampats med våra nordiska grannländer förut och nu är det Finlands tur att möta oss och vi dem. 

– Det tycker jag är lite roligt. Det blir alltid lite derbystämning, det blir lite speciellt. Det tycker jag är bra. 

Är Finland hotet mot en gruppseger? 

– Vi får se när vi är där. Jag har inte sett Finland spela, men går man på rankningen så är Finland vår huvudmotståndare. Men sen brukar det alltid vara något lag som skräller. 

Det svenska damlandslaget har aldrig misslyckats med att ta sig till ett VM-slutspel. Största hotet mot en gruppseger är Finland som vann sin kvalgrupp till EM nästa sommar. 

När OS-lottningen avgjordes sa Peter Gerhardsson att inget lag var favorit utan han såg det som möjligheter att vinna matcher. 

Är ni favoriter nu? 

– Ja, det känner jag väl. Jag har aldrig gillat underdog-mentaliteten och någonstans för att bli favorit så måste du prestera och successiv så kan du bygga vidare på det. Är du favorit så har du gjort någonting bra och det är ett kvitto. 

– Sen kan du inte slå dig till ro, men någonstans måste du kunna leva med det. Som tränare och spelare kan du utvecklas i att klara av det. Man måste gilla att vara favorit och kan man vara det mot alla lag så är man i världstoppen. 

Sverige hamnade i en grupp med fem lag, medan andra toppnationer hamnade i grupper om sex. Något Gerhardsson ser som en fördel: 

– I utgångsläget känns det bra. Det gör att alla fönster inte blir fulla. Du kan välja om du vill ta in en träningsmotståndare eller om du vill fokusera på träning. Får jag välja så väljer jag fem lag i stället för sex, jag tycker det öppnar upp möjligheter. 

De nio gruppettorna kvalar in direkt till VM i Australien och Nya Zeeland. Tvåorna kan få en längre väg, då det kan komma att krävas två playoffrundor i Europa, eller till och med en slutlig utslagsturnering mot länder från andra världsdelar, för att säkra en plats i VM 2023.


Sveriges VM-kvalgrupp

Grupp A

Sverige

Finland

Irland

Slovakien

Georgien 

Övriga kvalgrupper

Grupp B: Spanien, Skottland, Ukraina, Ungern, Färöarna 

Grupp C: Nederländerna, Island, Tjeckien, Belarus, Cypern

Grupp D: England, Österrike, Nordirland Nordmakedonien, Lettland, Luxemburg

Grupp E: Danmark, Ryssland, Bosnien och Hercegovina, Azerbajdzjan, Malta, Montenegro

Grupp F: Norge, Belgien, Polen, Albanien, Kosovo, Armenien

Grupp G: Italien, Schweiz, Rumänien, Kroatien, Moldavien, Litauen

Grupp H: Tyskland, Portugal, Serbien, Israel, Turkiet, Bulgarien

Grupp I: Frankrike, Wales, Slovenien, Grekland, Kazakstan, Estland

Så avgörs kvalet

De nio gruppsegrarna går direkt till VM 2023 i Australien/Nya Zeeland.

De andraplacerade lagen i de nio grupperna går till UEFA:s play-off i oktober 2022.

I playoff-spelet blir de tre bästa grupptvåorna seedade direkt till ”runda två” i playoff-spelet.

De sex kvarvarande tvåorna spelar tre enkelmöten i ”runda ett”.

De tre vinnarna från runda ett och de tre bästa grupptvåorna spelar sedan tre enkelmöten (som lottas fram).


De två vinnarna med högst ranking (baserad på resultat i gruppspelet och runda två i playoffet) kvalificeras till VM 2023. Den sista vinnaren i runda två, med sämst ranking, kvalar vidare i ”Inter-confederation play-offs”, en tiolags-turnering som kommer hållas i Australien och Nya Zeeland för att bestämma de tre sista finalisterna.


Källa: svenskfotboll.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.