Historiska beslutet: Frappart dömer europeiska stormatchen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JAN HUEBNER/VOIGT / IMAGO IMAGES / JAN HUEBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Stephanie Frappart blir första kvinna att agera huvuddomare i en europeisk toppmatch mellan två herrlag.

När Liverpool möter Chelsea i Supercupen är det Frappart som håller i pipan.

– Hon är bra nog för att döma på den absoluta toppnivån, säger Uefas domarbas Roberto Rosetti.    

Stéphanie Frappart senaste stora uppdrag som domare var sommarens VM-final mellan USA och Nederländerna. Nu får hon skriva historia ännu en gång.

Uefa har beslutat att Frappart ska döma Supercup-finalen mellan Liverpool och Chelsea, matchen som spelas mellan vinnarna av Champions League respektive Europa League.

Med sig kommer Frappart att ha två kvinnliga linjedomare: Manuela Nicolosi och Michelle O’Neal.

”Förmågan att döma på den högsta nivån”

– Som organisation lägger vi stor vikt vid att utveckla damfotbollen inom alla områden. Jag hoppas att skickligheten och fliten som Stephanie har visat under hela sin karriär för att nåt hit kommer att inspirerar miljoner flickor och kvinnor över hela Europa och visa dem att det inte finns några hinder om man ska nå sin dröm, säger Uefas president Aleksander Ceferin i ett uttalande.

Det är Uefas domarbas Roberto Rosetti som har handplockat Frappart.

– Stephanie har i flera år visat att hon är en av de bästa kvinnliga domarna, inte bara i Europa utan i hela världen, säger Rosetti.

– Hon har förmågan att döma på den högsta nivån, som hon visade i årets VM-final. Jag hoppas att den här matchen i Istanbul kommer att ge henne ännu mer erfarenhet nu när hon går in i sin storhetstid som domare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.