Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Derbykrossen – efter comeback

Djurgården bröt sin tunga svit mot Hammarby.

Laget stod för en derbykross trots ett tidigt mål från Gustav Ludwigson.

– Det är inte så att vi osar självförtroende i ledning i derbyn, så som det har varit de senaste åren. Hur vi gör det i andra halvlek är fantastiskt, säger Magnus Eriksson i Discovery Plus. 

Djurgården har väldokumenterade problem med att vinna derbyn.

Inför söndagens derby hade inte Djurgården vunnit mot Hammarby i allsvenskan på 741 dagar och det såg ut att fortsätta så.

I den 19:e minuten fick Gustav Ludwigson ett inspel från Mohanad Jeahze och Hammarby-anfallaren styrde in sitt åttonde mål för säsongen.

Djurgården skulle dock komma tillbaka drygt tio minuter senare efter en straff. David Ousted i målet räddade Magnus Erikssons elvametersspark men på returen var Djurgårdens lagkapten först och tråcklade in 1-1. 

Djurgården vände

Påhejade av sin hemmapublik fortsatte Djurgården att ösa på och ledningsmålet kom när Hjalmar Ekdal nådde högst på ett inlägg efter en kort hörna. Asoro fyllde sedan på med ett välplacerat avslut och Djurgården ledde med 3-1 i paus.

Hammarbys första halvlek gjorde att 1-0-skytten var rejält upprörd.

– Vi släpper in alldeles för enkla mål. Bara förlorar dueller... Det sista målet är bara katastrof. Vi kan inte hålla på så. Ta tag i matchen igen för det ser alldeles för dåligt ut, säger Gustav Ludwigson i Discovery Plus.

För Djurgården gjorde både Joel Asoro och Hjalmar Ekdal sina första mål för Djurgården.

– Jag har drömt om det om jag ska vara ärlig. Jag har tänkt på det några dagar, att nu gäller det. Jag fick chansen att göra mål och jag är stolt, men det är inte över än, säger Joel Asoro i Discovery Plus.

Eriksson: ”Helt underbart”

Det var inte över än – men det var Djurgården som fortsatte leverera i andra halvlek.

Edward Chilufya snurrade upp Jón Gudni Fjóluson rejält och placerade sedan bollen i det bortre hörnet, otagbart för David Ousted.

Resultatet 4-1 stod sig matchen ut, trots en ribbträff från Hammarbys Aziz Ouattara med tio minuter kvar till full tid.

– I dag ville vi vinna till vilket pris som helst. Vi blev väldigt låga och passiva i slutet av första halvlek men det är en skön ledning att ha med sig i halvtid, säger Magnus Eriksson i Discovery Plus efter matchen.

– Det är inte så att vi osar självförtroende i ledning i derbyn, så som det har varit de senaste åren. Hur vi gör det i andra halvlek är fantastiskt, helt underbart.

Hyllas av sportchefen

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är glad efter matchen.

– ”Mange” Eriksson är lagkapten och man är otroligt stolt. Vi har haft en tät dialog under de här sista veckorna. Han gör ett mål och två assist. Han är en fantastisk lagkapten och gillar den rollen. Nej, vilken fin kille.

Han är också stolt över andra spelare i laget.

– Att få uppleva det här efter att man får 1-0 emot sig efter 19 minuter och vända till 4-1 gå härifrån som vinnare är fan fantastiskt. Man känner stolthet för spelare som krigat och åkt härifrån som förlorare. Jag tänker på (Jacob) Une Larsson och Haris (Radetinac), jävla starkt att vinna. Det är en moral som jag vet att det här laget har och kommer räcka långt.

Förutom att bryta den dystra derbysviten går Djurgården även upp i allsvensk serieledning. Laget är en poäng före AIK som dock har en match mindre spelad. Hammarby är kvar på sjätte plats.

ANNONS: Se alla matcher från allsvenskan och superettan på discoveryplus.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.