Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Flyttar fram EM till 2021

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Sverige spelar i Grupp E.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Janne Andersson, förbundskapten.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Cristiano Ronaldo och hans Portugal vann EM 2016.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fotbollskalendern ritas om rejält.

Herrarnas EM flyttas till 2021 – och damernas EM skjuts fram till 2022.

– Vi tycker att det är ett klokt beslut, säger Sveriges förbundsordförande Karl-Erik Nilsson.

Samtidigt ställer Sverige in landskamperna mot Ryssland och Cypern.

Herrarnas EM-slutspel var egentligen planerat att börja den 12 juni och pågå fram till den 12 juli. Men spridningen av coronaviruset har fått hela fotbollsvärlden att stanna upp och under den senaste tiden har det varit intensiva spekulationer om att mästerskapet kommer att skjutas upp.

Nu blir det också så.

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har i dag haft videokonferenser med både klubbar, ligor, spelarfack och alla sina 55 medlemsländer. Efter det satte sig Uefas exekutiva kommitté ner och klubbade igenom flera stora beslut.

• Herrarnas EM flyttas till 2021. Exakta speldatum är 11 juni-11 juli.

• Damernas EM skjuts därmed fram ett år, till 2022.

• Herrarnas U21-EM flyttas också fram till 2022.

Öppnar för allsvenskan

Sveriges förbundsordförande Karl-Erik Nilsson, som även är vice ordförande i Uefa, tycker att det här var en bra lösning på en svår situation.

– Det pågående coronautbrottet får betydande konsekvenser för fotbollen på alla plan. Givet det rådande, mycket besvärliga, läget är det enda rimliga att flytta fram de mästerskapsslutspel som ligger närmast framför oss, vi tycker att det är ett klokt beslut, säger Nilsson i ett uttalande på förbundets hemsida.

– Det gör att det finns en chans att slutföra ligorna och de internationella klubblagstävlingarna under sportsligt acceptabla former – förhoppningsvis med publik på läktarna. Men det beror naturligtvis på hur situationen med coronasmittan utvecklas.

Det svenska fotbollsförbundet meddelar också att Sveriges planerade landskamper mot Ryssland och Cypern stryks.

Hur det blir med allsvenskan? Förbundet hoppas kunna hitta en lösning inom kort.

– Uefas beslut ger oss ett tidsmässigt utrymme att kunna hitta lösningar på de utmaningar som det nationella seriespelet står inför, förhoppningsvis innebär det också att matcherna i de högsta serierna för damer och herrar kan spelas inför publik, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

– Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa de supportrar som planerat att följa Sverige på plats i sommar med stöd och svar på frågor – om hur man hanterar sina biljettbokningar och andra eventuella funderingar. Jag uppmanar alla att ta del den information som löpande kommer att publiceras i våra olika kanaler.

 

 

Officiellt: Sommarens Fotbolls-EM skjuts upp till 2021.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.