Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maradonas sista svåra tid i hemmet – innan sin död

Ögonblick och hyllningar från fotbollslegendarens liv.
Foto: BEVILACQUA GIULIANO/ABACA / BEVILACQUA GIULIANO/ABACA STELLA PICTURES
Foto: HORSTMÜLLER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/HORSTMÜLLER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: Associated Press
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DIEGO MARADONA PRESS OFFICE / AFP / T / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NI RUIJIE VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
1 / 7

Fotbollslegendaren Diego Armando Maradona är död. 

Enligt den argentinska tidningen Clarin mådde Maradona ”mycket dåligt” – och drabbades senare av akut hjärtsvikt, enligt preliminära obduktionsrapporten. 

Han föll ihop och dog i sitt hem i staden Tigre. 

Ikonen blev 60 år. 

En av världens allra största fotbollsspelare, Diego Armando Maradona har dött. Enligt tidningen Clarin, drabbades fotbollsikonen av ett hjärtstopp. Han fördes sedan akut till sjukhuset men hans liv gick inte att rädda. 

Diego Armando Maradona behandlades för ett par veckor sedan på sjukhus. Han tvingades senare till operation då en blödning mellan hjärnan och skallbenet hade upptäckts. Den 11 november skrevs han ut och valde att åka hem till sitt hus i staden Tigre. 

Tidningen Clarin, som var först med att rapportera om dödsbeskedet, skriver om fotbollslegendarens sista timmar.

Försökte med hjärt- och lungräddning

Den argentinske fotbollslegendaren hade en sjuksköterska vid sin sida som hade honom under uppsikt 24 timmar om dygnet. Tillsammans gjorde duon ett par övningar för att hålla i gång kroppen. Maradona var även omgiven av sina nära och fick besök regelbundet från sina barn. 

Han klev upp klockan 10 på onsdag, men kände sig dålig och bestämde sig därför att återigen gå och lägga sig. Men hans anhöriga, Maximiliano Pomargo och Johnny Espósito, kände att allt inte riktigt stod rätt till och började då kontakta Maradonas läkare Leopoldo Luque och advokat Matías Morla. De kontaktade även hans döttrar, Dalma, Gianinna och Jana Maradona. Ett par timmar senare, föll Maradona ihop och dog. Trots att ambulanspersonalen var snabbt på plats och försökte med hjärt- och lungräddning så gick det inte att rädda hans liv. 

Diego Maradonas kropp obducerades under onsdagskvällen och enligt den preliminära obduktionsrapporten dog ikonen av akut hjärtsvikt, enligt tidningen Clarín. Därtill hade Maradona utvidgade hjärtrum och akut lungödem vilket är ansamling av vätska i lungorna. 

Utlyst tre dagars landssorg

Clarin skriver att Maradonas anhöriga hade lagt märke till att han var ”mycket nervös och orolig” på senare tid. Enligt tidningen funderade familjen på om de skulle skicka honom till Kuba för att få behandling. Ett land Maradona känner väl då han behandlades där för alkoholproblem. 

Enligt journalisten Pablo Winokur har Argentinas president Alberto Fernández utlyst tre dagars landssorg efter Maradonas död. 

Argentinska Clarin uppger på onsdagen att Diego Maradona gått bort

”Guds hand”

1986 blev Diego Armando Maradona känd för uttrycket ”Guds hand” i samband med VM-kvartsfinalen mot England. Maradona använde sin hand för att styra bollen i mål i samband med en nickduell med den engelske målvakten Peter Shilton. Målet godkändes och betydde 1-0 till Argentina. Efter matchen fick argentinaren frågor om målet och valde då att beskriva den som ”Guds hand”. 

Diego Armando Maradona:

Diego Armando Maradona: 

Född: 30 oktober 1960 i Lanús, Buenos Aires, Argentina. 


Klubbkarriären: Argentinos Juniors 1976–1981, Boca Juniors 1981–1982, Barcelona 1982–1984, Napoli 1984–1991, Sevilla 1992–1993, Newell's Old Boys 1993–1994, Boca Juniors 1995–1997.


Landslag: 91 matcher – 34 mål. 


Meriter: Vann VM-guld 1986 efter att ha besegrat Västtyskland med 1-0. 1987 förde han Napoli till den allra första ligatiteln i klubbens historia. 1990 blev de mästare på nytt. 


Hade drogproblem

VM 1990 nådde Argentina på nytt VM-final men väl där blev det förlust mot Västtyskland med 1-0. Maradona gjorde sitt sista VM-mästerskap 1994 men turneringen speglades av en stor skandal. 

Argentinaren fick inte fortsätta spela på grund av ett positivt dopingprov. Under de avslutande åren av hans karriär anklagades Maradona för att ha samarbetat med den italienska maffian.

Diego Armando Maradona beskrivs som en fantastisk fotbollsspelare och kreatör. Men vid sidan av gräsmattan präglades hans liv av drogproblem och massiva skandaler.

Under VM 2018 stod han för en opassande gest i samband med Argentinas seger mot Nigeria med 2-1. Tv-bilder fångade honom innan han kollapsade på läktaren och fick hjälp. 

”Värsta som har hänt oss”

I en sista intervju med tidningen Clarin berättar Maradona att fotbollen gav honom allt han önskade, och mer än vad han någonsin kunde tänka sig. 

– Om jag inte hade mina drogproblem så hade jag kunnat fortsätta spela. Men nu är det historia. Det jag ångrar mest är inte inte ha haft mina föräldrar vid min sida. Jag önskar mig alltid en till dag med min mamma, Tota, men jag vet att hon är stolt över mig. 

Diego Armando Maradona drabbades hårt av coronapandemin. Hans styvbror dog efter att ha smittats, hans syster, Lili, smittades även hon och Maradona själv tvingades till att isolera sig. 

– Det är det värsta som har hänt oss. Jag har aldrig sett något sånt tidigare. Förhoppningsvis är pandemin snart över, sade Maradona tidigare.

Diego Armando Maradona blev 60 år gammal. 

https://twitter.com/pablowino/status/1331641205503954946
Journalisten Viggo Ravn om intervjun med Maradona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.