Jürgen Klopps oro inför finalen mot Real Madrid

Vilket är profilens starkaste minne från turneringen?
Jürgen Klopp.
Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Real Madrid har stått för flera starka vändningar i slutspelet.
Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN

Liverpool möter Real Madrid i Champions League-finalen.

Då uttrycker Jürgen Klopp sin rädsla inför mötet.

– Mina lag har alltid varit det bättre laget i alla finaler, men ändå förlorat, säger Liverpool-tränaren.

Efter att ha kommit till Liverpool från Borussia Dortmund 2015 har Jürgen Klopp skördat stora framgångar i Premier League-klubben. Han har varit med och vunnit både ligan och Champions League, men också åkt på ett par snöpliga förluster. 

Liverpool slutade tvåa i årets upplaga av Premier League, endast en poäng efter Manchester City. Klopp har även varit med och förlorat en Champions League-final med Liverpool. Säsongen 2017-18 åkte man på en förlust mot Real Madrid, som man nu återigen möter i final.

– Real Madrid är ett lag i världsklass och de vet hur man vinner fotbollsmatcher. Kärnan av laget som vi mötte 2018 finns kvar, samtidigt som många saker har förändrats. Cristiano Ronaldo har lämnat men Karim Benzema spelar fortfarande. Unga brasilianaren Vinícius Júnior och Rodrygo är några av de nya spelarna, så det är ett klasslag, säger Jurgen Klopp till Uefa.

Madridspöket och Klopps fruktan

Trots sina framgångar som tränare har Klopp stått som förlorare vid sex olika tillfällen då hans lag varit i en final mellan 2013 och 2018.

– Mina lag har alltid varit det bättre laget i alla finaler, men ändå förlorat. Vi måste lära oss att vinna finaler, säger Klopp.

Under årets säsong har Liverpool lyckats ta sig till tre finaler. I den första finalen besegrade de Chelsea på straffar i Carabao Cup och i finalen av FA-cupen stod återigen Chelsea för motståndet, där man ännu en gång lyckades besegra rivalerna efter straffläggning. Säsongens sista final spelas nu mot de spanska giganterna Real Madrid.

Madrid som för övrigt har varit lite av en följetong för Klopp och hans Liverpool i samtliga Champions League-finaler de spelat. 

– Vi förlorade mot Real Madrid i Champions League-finalen i Kiev 2018. Vi vann sedan mot Tottenham i Champions League-finalen som spelades på Metropolitano Stadium i Madrid 2019, och nu spelar vi mot Real Madrid igen. Så varje gång vi har varit i Champions League-final så är Madrid involverat på ett eller annat sätt.

Jürgen Klopp och hans Liverpool förlorade mot Real Madrid i Champions League-finalen 2018 med 3-1. 

– Det finns en känsla av att vi vill ställa saker till rätta. Men det kan inte vara huvudsaken. Vi kan inte åka dit med inställningen om att vi är ute efter hämnd. Det fungerar inte så. Vi måste fokusera på att spela på vårt sätt, och det är det vi kommer att göra.

Anfallarna som gjort flest mål under Ancelotti

10. Zlatan Ibrahimovic - 35 mål.

9. Gareth Bale - 39 mål.

8. Hernan Crespo - 43 mål. 

7. Alberto Gilardino - 44 mål.

6. Karim Benzema - 46 mål.

5. Didier Drogba - 50 mål. 

4. Robert Lewandowski - 54 mål. 

3. Andriy Shevchenko - 103 mål.

2. Cristiano Ronaldo - 112 mål.

1. Filippo Inzaghi - 161 mål.

Klopp: Det ska stå på min gravsten

Tidigare i år förlängde Klopp sitt kontrakt med Liverpool till sommaren 2026. Tränaren kommer att stanna på Anfield ett tag framöver, men har det klart för sig hur han vill att klubben ska se ut den dagen han väl lämnar. 

– Det jag vill göra för klubben är att skapa en struktur och en kultur som kommer att leva kvar även när jag har lämnat klubben.

Klopp hoppas att folk ska minnas hon länge, även efter att han går ur tiden.

– Det var någon som frågade mig vad jag vill att det ska stå på min gravsten. Ärligt talat så är svaret att jag bara vill att det ska stå att jag var en trevlig kille. Det skulle absolut räcka för mig.

Liverpool-tränaren om Ancelotti

Motståndartränaren i årets final är den 62-åriga italienaren Carlo Ancelotti. Real Madrid-tränaren har en enorm meritlista och är den första tränaren att nå fem Champions League-finaler. Det är något som verkligen imponerat på Klopp, men även registret av alla världsstjärnor som Ancelotti har tränat.

– Jag såg nyligen en lista på alla anfallare som han har tränat. Jag tänkte i stället på om det finns någon världsklassanfallare som han inte har tränat? Det är galet. Dessutom är han en otroligt trevlig kille. Han är en fantastiskt framgångsrik tränare och han inspirerar mig, säger Klopp.


ANNONS: Streama slutspelet i UEFA Champions League – bara på Telia och C More

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.