”Ju hårdare planer, desto mer smärta”

Är det här årets mål i hela fotbollsvärlden?
Foto: BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Irma Helin hann med elva säsonger i damallsvenskan innan en mystisk knäskada satte stopp för karriären.

I dag, ett år efter att hon la skorna på hyllan, har tv-profilen fortfarande lika ont.

– Det var vissa år i karriären där det blev lite för många kortisonsprutor, säger Helin.

Smärtan blev till sist för stor. I början av 2020 lämnade Irma Helin fotbollsplanen för att ställa sig på andra sidan sidlinjen och bli allsvensk expert i Discovery+.

Det var redan när hon spelade i Piteå mellan åren 2015 och 2016 det började göra ont i knät.

– Jag har haft så ont att jag har väldigt väldigt svårt att njuta av att spela fotboll. När smärtan blir så stor övergår allting i prestationsångest om man kommer kunna klara att spela 90 minuter. Till slut kunde jag inte njuta för att det gjorde så ont, säger 26-åringen.

Ingen läkare har ännu lyckats peka ut vad exakt problemet är.

– Det började sakta men säkert bildas broskbildningar i knät som vi har skrapat bort, som jag har rehabat som tusan. Men det har inte slutat göra ont.

Spelade på smärtstillande

Den tidigare mittfältaren minns framför allt den psykiska påfrestningen skadan orsakade i slutet av karriären. 

– Man fortsätter rehaba, rehaba, rehaba, rehaba och opererar. Sen är man tillbaka och känner ”okej nu gör det lika ont igen”. Det är psykiskt ruggigt påfrestande. Men nu är det inte det längre, nu mår jag inte dåligt över det som jag gjorde förut. Jag behöver inte vara redo för något, utan det är bara för min egen skull att jag inte ska behöva ha ont. Men psykiskt är det en frihet att känna att det är okej att ha ont, att jag inte behöver prestera samtidigt.

Har du spelat mycket på smärtstillande?

– Gud ja. Det var vissa år i karriären där det blev lite för många kortisonsprutor och man ska ju vara försiktig med sånt. Nej det är jobbigt det där med knän.

”En del ruggigt hårda planer i damallsvenskan”

Drygt ett år senare är smärtan densamma.

– Jag får ganska svart på vitt hur illa det var med knät med tanke på att det är ett år sedan jag slutade och det gör exakt lika ont.

– Nu har jag bokat tid med en kille direkt när jag kommer hem till Stockholm. Då ska vi få ordning på det.

Knäskador har länge varit ett problem inom damfotbollen och i fjol var det nästintill rekordmånga korsbandsskador i damallsvenskan.

Irma Helin tror att planerna i serien kan påverka.

– Min erfarenhet är att ju hårdare planer desto mer smärta i kroppen, och det är en del planer som är ruggigt hårda. Jag tror man ska vara väldigt försiktig med de delarna. Att alla lags planer ska hålla en viss nivå, säger hon.

Zlatan Ibrahimovic gör comeback i landslaget, enligt Fotbolldirekt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.