Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Journalisterna fria två dagar efter gripandet

Lokman Ghorbani och Halvor Ekeland togs emot på flygplatsen.
Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Lokman Ghorbani
Foto: NRK
Halvor Ekeland
Foto: NRK
Foto: TROND R. TEIGEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två journalister från norska NRK, Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani, greps under natten till måndag i samband med att de två rapporterade inför fotbolls-VM i Qatar.

Nu är de båda journalisterna, efter nästan två dygn, frisläppta och hemma i Norge, rapporterar NRK. 

 – Det var en obehaglig situation att vara i, säger Halvor Ekeland till NRK.

De två norska journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani var i Qatar för att rapportera inför fotbolls-VM i Qatar som går av stapeln nästa år. Deras plan var att flyga hem från Qatar under söndagskvällen, vilket också var dagen som markerade att det var exakt ett år kvar tills det att VM startar.

Nu, nästan två dygn senare, är de till slut hemma i Norge igen efter att ha blivit gripna på sitt hotell strax innan de skulle påbörja sin hemresa.

Anledningen bakom gripandet ska vara att journalisterna filmat på privat område utan tillåtelse, enligt TT. 

”En obehaglig situation att vara i”

Ghorbani och Ekeland landade under onsdagsförmiddagen på Gardemoens flygplats utanför Oslo, där de möttes av väntande journalister.

 – Vi mår bra. Det har varit några jobbiga dygn. Det känns bra att vara hemma i Norge igen. Det började med förhör. Vi sitter i varsitt rum, vi vet att vi är i närheten av varandra men det är förhör som pågår i cirka åtta timmar. En och en blir vi förhörda, den andra sitter bara och väntar, säger Halvor Ekeland till NRK och beskriver situationen som obehaglig men samtidigt trygg.

 – Vi kände oss ändå trygga, det var en obehaglig situation att vara i, men vi kände att vi blev bra behandlade. När de såg att vi blev rädda sa de att detta kommer att gå bra.

De båda journalisterna har tidigare arbetat med flera saker gällande just VM i Qatar, och den 15 november skulle de ha genomfört en intervju med en regimkritiker som dock blev gripen bara timmar före intervjun skulle ha ägt rum, rapporterar NRK. 

Något som senare alltså skulle drabba även Ghorbani och Ekeland.

Utrikesministerns oro

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt är kritisk till händelsen, och menar att det är av yttersta vikt att journalister får utöva sitt yrke utan att myndigheter blandas in.

 – Yttrandefriheten är den bärande pelaren i en fungerande demokrati, och också grundläggande för att uppfylla andra mänskliga rättigheter. Det omfattande trycket på yttrings- och mediefrihet i världen är svårt oroväckande. Myndigheterna i Qatar är väl införstådda med Norges ståndpunkt, jag tog upp situationen kring de mänskliga rättigheterna med Qatars utrikesminister i ett telefonsamtal förra måndagen, säger Huitfeldt till NRK.

Även Norges statsminister Jonas Gahr Støre reagerade starkt på händelsen.

”Gripandet av NRK:s journalister är oacceptabel”, skriver den norske statsministern på Twitter.

Omdiskuterat mästerskap

Det kommande mästerskapet i Qatar nästa år har varit och är fortfarande omdiskuterat, mycket på grund av de gästarbetare som fått sätta livet till i sitt arbete sedan Qatar tilldelades VM år 2010.

I Norge har det länge pågått en debatt kring att bojkotta VM i Qatar, och det norska fotbollsförbundet har utlovat att sätta press på både det internationella fotbollsförbundet FIFA samt värdnationen själv på vägen fram till VM 2022.

”Skulle aldrig åka till Qatar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.