Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonny jobbar som Zlatan Ibrahimovic

Jonny Dillon som Zlatan på modellagenturens hemsida. Foto: Lee Saylaby / www.scarlettentertainment.com
Det skadar inte att Jonny Dillon även kan spela fotboll. Foto: Lee Saylaby / www.scarlettentertainment.com
Det började när Jonny Dillon arbetade på en restaurang och kunderna påpekade likheten. Foto: Lee Saylaby / www.scarlettentertainment.com

Jonny Dillon tjänar pengar på att låtsas vara Zlatan – och han har fått betalt för att vara Zlatans stand-in.

Under våren har de träffats under stort hemlighetsmakeri och först nu får 26-åringen berätta om mötet med den svenske superstjärnan.

– Jag tänkte: ”Tänk om han hatar det faktum att det finns någon där ute som ser ut som honom?” säger Jonny Dillon.

Han får betalt för att låtsas vara Zlatan Ibrahimovic.

Och nyligen agerade han Zlatans så kallade "body double", eller stand-in, under en uppmärksammad reklamfilmsinspelning för kreditkortsföretaget Visas räkning. 

Men till vardags arbetar Jonny Dillon, 26, på en vinbar i Manchester, och det var på just en restaurang i staden som livet som Zlatan tog sin början.

– Jag satte upp håret av hygieniska anledningar, för att hålla det borta från maten. Och så fort jag satte upp håret började många gäster i restaurangen att påpeka att jag ”ser ut som den där killen, fotbollsspelaren”. Jag fick höra det konstant under 18 månader, och till slut blev det till och med irriterande när alla påpekade det, säger Jonny Dillon.

Efter en årlig maskeradkväll fortsatte det.

– En kompis hade ett Manchester United-matchställ. Och jag tänkte att om alla håller på att tjata om det klär jag ut mig för en kväll. Jag gjorde det och alla älskade det. Alla tog bilder, säger Jonny Dillon.

”De älskade det fullständigt”

Efter succén på maskeraden tog kompisarna, på skoj, flera bilder på Jonny och skickade in dem till en modellagentur som arbetar med och hyr ut look-a-likes – det vill säga personer som är väldigt lika offentliga personer.

– Och de återkom direkt och älskade det fullständigt. De bad om fler bilder och la till mig på deras hemsida. Det började som ett skämt men fler och fler människor tyckte om det, säger Jonny Dillon.

Sedan dess finns han tillgänglig för att hoppa in som Zlatan.

– Jag får mejl då och då från företag som säger vad de letar efter och kollar om jag är tillgänglig. Jag får hela tiden meddelanden om en telefonlansering i Saudiarabien och Dubai men jag har inte gjort något än, säger han.

Jonny Dillon som Zlatan. Foto: Lee Saylaby / www.scarlettentertainment.com

Oväntat erbjudande

I våras kom till slut den förfrågan som kom att ta vännernas skämt till högsta möjliga nivå:

Att samarbeta med Zlatan på riktigt. 

 – De berättade inte så mycket, för det var hemligt. Men jag gick på en casting, fick jobbet och fick reda på att det var en reklamfilm för Visa med Zlatan själv, säger Jonny Dillon.

Ett helt okej "gig". 

– Haha, ja, det var ett bra gig. Det började med ett skämt mellan mig och mina vänner, och när modellbyrån lade upp mig på deras hemsida... Då tänkte jag: ”Jag undrar om jag någonsin kommer att möta honom genom det här?” Och japp, det var det jobbet som dök upp.

LÄS MER: Han är Zlatans okände "tvilling" som alla pratar om – i Bulgarien

Orolig inför mötet med Zlatan

Reklamfilmsinspelningen ägde rum i Manchester, Wigan och Slovenien, och Zlatan var på plats överallt förutom i Slovenien. Flera paparazzofotografer flockades men ingen lyckades fånga Zlatan på bild.

Det gjorde däremot Jonny Dillon.

– Eftersom reklamfilmen kom ut för ett par dagar sedan har jag tillåtelse att visa bilderna nu, för när vi tog bilden sa de till mig direkt att inte lägga upp det på sociala medier, säger han.

Gillade Zlatan din version av honom?

– Ja, det gjorde han faktiskt, men jag var lite orolig först. För alla vet ju om hans ego liksom, hur självsäker han är. Så jag tänkte: ”Tänk om han hatar det faktum att det finns någon där ute som ser ut som honom?” För jag minns en bild på Zlatan bredvid en staty av honom och han kritiserade den för att den inte var lik. Men ja, absolut, han gillade det.

Zlatan och Jonny Dillon. Foto: Privat

”Zlatan är precis som på tv”

Jonny Dillon är från Wigan, och hejar på Wigan Athletic i den engelska andradivisionen, och är därför långtifrån vare sig Zlatan- eller Manchester United-supporter till vardags.

Så, vem är du i reklamfilmen?

– Varje gång du ser Zlatan men inte ser hans ansikte är det jag.

Som på väg mot spelarbussen i slutet.

– Ja, det var jag. Allt som är filmat bakom huvudet samt alla närbilder på hans händer.

Jonny spelar Zlatan under en presskonferens, med ryggen vänd mot kameran.

 

Här syns Jonny som Zlatan, förföljd av pressens reportrar på plats.

Jonny var nervös inför mötet med Zlatan men säger att svensken var trevlig. 

– Han är verkligen trevlig. Han är självsäker, och han är verkligen allt som du ser på tv. Men sedan finns det en mer lekfull sida av honom. Han är bara en riktigt trevlig kille egentligen, säger han och fortsätter:

– När han kliver in i ett rum slutar alla med vad de gör och så kollar de, och så skulle det vara även om han inte var en av de bästa fotbollsspelarna. Han har den karisman och auran vart han än går.

Här kan man se reklamfilmen i sin helhet:

https://www.youtube.com/watch?v=yu5Y5-4fQpM

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!