Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jesper Blomqvists nya liv – som pizzabagare

Foto: ANN JONASSON / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Han har vunnit trippeln med Manchester United och tagit VM-brons med det svenska landslaget.

Men i dag har Jesper Blomqvist lagt fotbollen åt sidan och fokuserar helt på sin nya karriär som egenföretagare med en nystartad pizzeria. 

– För mig är fotboll glädje, men i dag ser man medelåldersmän som har sina barn med sig och står och skriker svordomar på arenorna, det är inte okej, säger han.

– Det är som att man kommer till fotbollen för att få ut alla sina aggressioner och alla regler bara suddas ut. Jag tycker att det är kul när fotbollen engagerar, men det får inte bli för mycket.

Jesper Blomqvist var fotbollsproffs i nära 20 år. Han har vunnit allsvenskan flera gånger, tog trippeln med Manchester United säsongen 98/99 och var en del av det svenska landslag som tog det mytomspunna VM-bronset i USA 1994. 

Men i dag har han nästan släppt fotbollen helt, och en stor anledning till det är att han inte tycker om stämningen runt den.

– För mig är fotboll glädje och kärlek. Det är inget konstigt att man blir arg när man förlorar, men det får inte kliva över den här gränsen att det blir personligt och för mycket. När man går på allsvenskan nu kan man se medelåldersmän som har sin sexåriga son med sig och står och skriker svordomar, det är inte okej, säger Blomqvist.

– Jag tycker att det blir värre hela tiden och det är en tråkig utveckling.


Jesper Blomqvist och SportExpressens reporter Therese Strömberg bakar pizza.
Foto: Sara Bratell


Valde en annan väg

Blomqvist testade på tränaryrket under en period efter att han lade skorna på hyllan, men den karriären hann knappt börja innan den tog slut. 

– Jag kände att jag inte riktigt hade den där passionen som man behöver. Det är nog det jag har lärt mig mest från fotbollen, att vill man bli riktigt bra på någonting så måste man ha någon verkligen glöd och kärlek och passion till det man gör, förklarar Blomqvist. 

I stället satsar han sedan ett drygt halvår tillbaka på sin nya passion - mat. 

– Det är mycket influerat av min tid i Italien, det var där som matintresset verkligen vaknade på riktigt, förklarar Blomqvist.

”Kan inte leva livet utan att testa”

Jesper Blomqvist startade pizzerian 450 Gradi på Lidingö i maj 2018 efter en tids tvekande och letande.

– Jag har funderat på det länge, men det har alltid fallit någonstans. Jag har varit lite feg, lite ärrad från gamla försök att starta business. Så jag var lite försiktig men när vi började prata om det här konceptet för ungefär två år sedan kände jag bara att det började kännas rätt, säger han.

– Jag tänkte att jag måste testa någon gång, jag kan inte leva hela livet utan att testa att jobba med mat och vin.

Men Blomqvist själv bakar inte pizzan särskilt ofta. I stället står han mest i kassan eller tar hand om kaffebeställningarna. 

– Jag bakar inte så mycket, det blir lite mer för personbehov efter stängning ibland, skrattar Blomqvist. 

– När det är fullt med folk här ställer inte jag mig och bakar, då blir det kaos. Vi vill ju ha bra kvalitet när vi serverar våra kära gäster.

Hur mycket pizza äter du? 

– Alldeles för mycket. Det är väl ett gott tecken att jag inte har tröttnat än, det är svårt att motstå när man har stått och jobbat hela kvällen och inte har någon mat hemma, säger Blomqvist. 

Hängt kvar i United 

Men trots att Blomqvist både menar att han både jobbar mer och kanske hårdare än någonsin i dag och dessutom har tappat passionen för fotbollen så har han inte släppt den helt och hållet. 

Han jobbar en del för gamla klubben Manchester United där han bland annat är med och spelar med legendarlaget ibland. 

– Jag tittar mycket United och där känner jag för första gången att jag har blivit en supporter som verkligen känner för klubben. Just för att jag jobbat med klubben under många år har det vuxit fram, jag har aldrig varit supporter till någon klubb riktigt tidigare eftersom jag har spelat i en hel del olika.

Under karriären blev det bland annat spel i IFK Göteborg och AC Milan innan flytten till Manchester United. 

Varför är det just United som har hängt kvar hos dig och som du har en relation till i dag?

– Det var den klubben jag var i längst och de har varit bra på att utvidga sina samarbeten över hela världen. Det är klart jag hade önskat att få ha en starkare relation till Milan, men jag var där knappt ett år så det är inte riktigt samma sak, säger Blomqvist och plockar fram en Milanrelaterad anekdot:

– Jag sprang på Baresi för några år sedan i Dubai i någon pool och kände knappt igen honom, men vi började prata och han berättade att de också spelar lite sådana välgörenhetsmatcher och så där, men de har så mycket otroligt stora stjärnor att använda sig av.

– Men det handlar nog framför allt om att jag var i United längst och jag var dessutom där rätt säsong. 


Jesper Blomqvist på Fotbollsgalan 2017.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Listar sina stoltaste ögonblick

När Blomqvist menar att han var i Manchester United under rätt säsong syftar han på trippel-säsongen 98/99. 

Är det den säsongen och de framgångarna som du är mest stolt över i dag när du ser tillbaka på din karriär?

– Delvis, sett till vad vi uppnådde den säsongen och att jag ändå var en del av det. Men när jag tittar tillbaka och tänker på att jag kom till Milan som 22-åring, Milan som var Europas absolut bästa klubbar då och jag gick i princip rakt in i laget efter en och en halv vecka, säger Blomqvist.

– Jag undrar hur det gick till, vad var det de såg som jag kanske inte riktigt kände själv? Samma med landslaget i VM 94 när jag spelade öppningsmatchen och var yngsta spelaren någonsin då att starta första matchen.

– Sådana grejer känner man sig väldigt stolt över i efterhand. Men jag tycker att det var tråkigt att jag inte riktigt stannade i samma klubb en längre period, och sedan att skadorna kom förstörde ju en del.


Jesper Blomqvist och Sir Alex Fergusob
Foto: © BILDBYRÅN

”Kan aldrig veta hur länge någonting varar”

Men de stora framgångarna i både klubb- och landslag till trots är det som sagt mat och dryck som gäller i dag och förhoppningsvis en lång tid framöver om Blomqvist själv får välja.

– Jag har lärt mig att man aldrig kan veta hur länge någonting varar, men jag känner verkligen att jag har hittat en passion och jag brinner för det här. Både med maten, kaffet och vinet, men också att det börjar bli kul att se ett företag växa och fundera på hur man kan göra det ännu bättre, säger han.

– Det finns otroligt mycket att lära sig, och hatten av till alla egna företagare som jobbar i alla branscher. Det är mycket tid och hårt arbete som man måste vara beredd att lägga ner. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.