Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator
Premium:

Jesper Blomqvist karriären och bråken: ”Knappt så jag ville vara med och fira”

Jesper Blomqvist börjar rabbla upp gamla lagkompisar: George Weah, Paolo Maldini, Franco Baresi, Lilian Thuram, David Beckham, Paul Scholes, Roy Keane...

– Jag vann Champions League med Manchester United och är nöjd med allt jag fick uppleva i min karriär. Men det är klart jag kan undra hur det hade blivit om jag sluppit skador, säger han.

I en stor intervju med Expressen berättar Jesper om:

✓ Tiden i storklubbarna Milan och Manchester United.

✓ Alex Fergusons utskällningar  

✓ Matchen i Neapel som hade kunnat spåra ur totalt om inte Jesper lyssnat på en lagkompis 

✓ Hur han gjorde bort sig i Everton och fick skäll av lagkompisar 

✓ Bråket med lagkompisen Roy Keane

KULTINTERVJUN

Våren 1999 spelades finalen i Champions League mellan Manchester United och Bayern München inför ett fullsatt Camp Nou i Barcelona.

Domare var den italienske legendaren Pierluigi Collina.  

Bayern hade stjärnor som Oliver Kah och Lothar Matthäus.

Manchester United flög concorde från London till Barcelona och i det laget fanns stjärnor som Peter Schmeichel, Gary Neville, Jaap Stam och Dwight York.

Och vilket mittfält!

Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt och – Jesper Blomqvist.

– Då hade jag varit med på toppnivå i några år, men jag var väldigt nervös innan den matchen. Jag hade varit lite småskadad och var lite osäker på min form.

Jesper Blomqvist, längst ner till vänster, och hans Manchester United firar segern i Champions League våren 1999.
Foto: BILDBYRÅN
Manchester Uniteds startelva i Champions League-finalen mot Bayern München. Övre raden från vänster: Peter Schmeichel, Dwight Yorke, Andy Cole, Ronny Johnsen, Jaap Stam och Ryan Giggs. Främre raden från vänster: Jesper Blomqvist, Nicky Butt, David Beckham, Gary Neville och Denis Irwin.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Full fart i Champions League-finalen och Jesper Blomqvist med kontroll på bollen på mittfältet.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Över en halv miljon människor hyllade hjältarna under paraden i Manchester efter Champions League-segern.
Foto: MARY EVANS PICTURE/IBL
Jesper Blomqvist, längst till vänster, och hans Manchester United firar seriesegern 1999.
Foto: BILDBYRÅN
Trippeln säkrad när Manchester United även fixade segern i FA Cupem efter finalseger mot Newcastle på Wembley. Jesper Blomqvist står bakom målvakten Peter Schmeichel.
Foto: BILDBYRÅN
Tjusig väggmålning i Manchester efter Uniteds trippel. Jesper Blomqvist är längst till höger i mittenraden.
Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN
1 / 7

Alex Ferguson var inte osäker på sin svenske spelare. Han jobbade i flera år för att värva Jesper Blomqvist. Trots problem med skador hade Blomqvist också visat sin klass.

– Jag gjorde en okej match i finalen, blev utbytt i 67:e minuten, in kom Teddy Sheringham, som sedan gjorde mål. Att vända och vinna som vi gjorde - det var helt fantastiskt. Det största jag var med om som fotbollsspelare, säger Jesper. 

0-1 blev 2-1 till United - båda målen kom på tilläggstid och efteråt sa en utmattad Alex Ferguson:

– I can't believe it. I can't believe it. Football, bloody hell... 

Ett dygn senare hyllades Uniteds spelare hemma i Manchester av över en halv miljon människor när hjältarna kördes runt i öppna dubbeldäckarbussar.

Jesper Blomqvist fick uppleva en historisk säsong, då United vann Champions League, Premier League och FA Cupen.

– Det var en fantastisk säsong. Och det var härligt att uppleva den där paraden. Men det var inte så mycket firande som man kan tro. Det var Manchester United - och då gällde fokus på nästa säsong.

20 år efter den klassiska finalen möttes lagen igen, på Old Trafford, och Jesper Blomqvist var en av veteranerna på planen.

Publiksiffran: 61 175 åskådare.

***

Jesper Blomqvist på restaurangen 450 Gradi. Och han kan fixa pizzorna själv om det behövs.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jesper och Expressens Magnus Nyström i den fina restaurangen på Lidingö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Gamla landslagskompisarna Marcus Allbäck och Jesper Blomqvist vann tv-tävlingen Hela Sverige Bakar
Foto: CECILIA MÖLLER / TV4

Han hade kunnat vara tränare på toppnivå. Han hade kunnat vara tv-expert. Han har testat bådadera - men valt bort det.

– För mig handlar det om att hitta det jag verkligen har passion för. Och det är mat! Jag älskar att laga mat, att äta mat och att bjuda på god mat.

Efter några trevande år efter fotbollskarriären läste han en kurs i matlagning på universitetet.

– Det var det roligaste jag hade gjort på flera år. 

Sedan upptäckte han en lokal pizzeria hemma på Lidingö som serverade ”den bästa pizzan jag ätit i Sverige”.  Han tog kontakt med ägarna och plötsligt hade Jesper hittat sitt nya lag. Han blev delägare och numera har restaurangen 450 Gradi nya lokaler i en kulturminnesmärkt fastighet vid havet på Lidingö.

Hur ”hands on” är du?

– Jag lagar inte så mycket mat här. Men jag kan vara med och prova nya rätter och komma på nya pizzor. Annars är jag med i det daliga: jag är hovmästare, jobbar med administration, personal, beställningar, kassasystem - ja, allt. Det är väldigt kul!

Sonen Caspar sitter vid ett bord intill oss.

Vad är godaste maten pappa som gör?

– Hans pasta carbonara. Absolut.

Jesper ler och säger:

– Italienska köket är nummer ett. Jag gillar svensk husmanskost också. Men Italien är bäst. Så är det bara.

***

Jesper Blomqvist växte upp i lilla Tavelsjö, strax utanför Umeå, och utmärkte sig tidigt, som då han var med i en fotbollscup med äldre spelare och gjorde 14 av 18 mål för sitt lag. Han var lagkompis med blivande NHL-spelaren Mats Lindgren i tv-pucken. 

Jesper Blomqvist i en match med Tavelsjö mot Alvik, sommaren 1991.
Foto: PER LANDEFORS / VÄSTERBOTTENS-KURIREN TT NYHETSBYRÅN
Åttaårige Jesper Blomqvist hemma i Tavelsjö.
Foto: PRIVAT

– Sport var min stora passion och hela min uppväxt kretsade kring idrott. Fotboll var roligast. Men jag tänkte aldrig: ”Gud, vad bra jag är”. Allt rullade bara på och jag tog steg för steg. Jag har aldrig haft höga tankar om mig själv.

Blomqvist blev tidigt eftertraktad av toppklubbar i Sverige.

 – När jag var 14-15 år började folk höra av sig. Jag fick komma ner och träna med Norrköping, AIK och IFK Göteborg. Tord Grip, som då tränade Malmö FF, kom till Tavelsjö och hälsade på. Men jag tackade nej till alla. Jag spelade i Umeå och gick klart gymnasiet. Sen flyttade jag till Göteborg.

Varför valde du Blåvitt?

– IFK fortsatte att vara intresserade och att hålla kontakt med mig. Jag kände att de verkligen ville ha mig. IFK hade ett bra upplägg och jag skrev på för deras ungdomslag,. 

Första träningen med A-laget blev ingen succé. Efteråt var stjärnbacken Pontus Kåmark förbannad och undrade: 

– Vad fan har ni tagit hit den där Blomqvist för?

Jesper skrattar åt minnet.

– Pontus sa det inte till mig då, han pratade med andra. Han tyckte jag var så dålig de första träningarna. Tio dagar senare fick jag hoppa in i min första allsvenska match. 

I september 1993 gjorde 19-årige Jesper Blomqvist sin första allsvenska match, mot Västra Frölunda. Han var med och vann guld senare samma höst.

Året därpå blev han VM-spelare.

Jesper Blomqvist var betydligt bättre än Pontus Kåmark trodde från början.

– Jag var lite skärrad de där första träningarna. Sen tog jag för mig mer. 

***

Jesper Blomqvist firar allsvenskt guld med IFK Göteborg hösten 1993.
Foto: BILDBYRÅN
Matchhjälten Jesper Blomqvist firar en seger mot Helsingborg 1994.
Foto: BILDBYRÅN

I VM 1994 var 20-årige Jesper Blomqvist startspelare i premiären mot Kamerun. 

– Jag hade bara spelat 14-15 allsvenska matcher innan dess. Förbundskapten Tommy Svensson trodde verkligen på mig. Jag vet att Roland Nilsson och andra i landslaget nästan var rädda över att möta mig på träningarna i USA eftersom jag körde så hårt. För mig fanns det bara att ge allt på träningarna och några av de andra sa åt mig några gånger att lugna ner mig, haha.

– Jag fattar fortfarande inte att Tommy gav mig chansen som han gjorde. Det var coolt att de vågade satsa på mig i första matchen.

Jesper gjorde inte bort sig i premiären, även om det inte blev succé. Resten av turneringen fick han sparsamt med speltid.

– Jag levererade inte riktigt i första matchen. Andra gjorde det mycket bättre än mig. Men jag fortsatte kämpa på träningarna. Det är klart att jag ville spela och var förbannad för att jag inte var med, men inte på någon annan, utan på mig själv - för att jag inte presterade bättre.

Kände du dig delaktig i bronset?

– Inte då. Det var knappt så jag ville vara med och fira. Det enda jag tänkte direkt efter var att jag ville tillbaka till Göteborg och visa vad jag kunde. Jag var otrolig revanschsugen.

Hur tänker du tillbaka på VM nu?

– Det är alltid kul när vi har återträffar med 94-gänget. Nyligen var vi och såg GES tillsammans. Det är fantastiskt kul att träffas och se hur alla mår. Jag var så ung på VM och när de andra var ute på en massa bus, som jag fått veta i efterhand, låg jag på hotellrummet, haha. 

Revanschlusten efter VM var också början på en fantastisk svensk fotbollssaga. Då IFK Göteborg välte jättar ute i Europa.

***

Jesper Blomqvist tar en tupplur på flygplanet till USA sommaren 1994.
Foto: BILDBYRÅN
Svensk landslagsträning inför sista gruppspelsmatchen mot Brasilien, i Detroit 1994. Förbundskapten Tommy Svensson håller koll på Håkan Mild, Magnus Erlingmark och Jesper Blomqvist.
Foto: JACK MIKRUT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska startelvan vid VM-premiären mot Kamerun i Los Angeles sommaren 1994. Bakre raden från vänster: Patrik Andersson, Joachim Björklund, Roger Ljung, Jesper Blomqvist, Tomas Brolin och Thomas Ravelli. Främre raden från vänster Jonas Thern, Roland Nilsson, Martin Dahlin, Stefan Schwarz och Klas Ingesson.
Foto: BILDBYRÅN
Jesper Blomqvist tunnlar sig förbi en spelare i Kamerun i VM-premiären 1994.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Svenska hjältar åker spårvagn i San Francisco under fotbolls-VM 1994. Från vänster: Stefan Rehn, Magnus Erlingmark, Gunnar Larsson, Pontus Kåmark, Jesper Blomqvist, Teddy Lucic, Joachim Björklund och Thomas Ravelli.
Foto: JACK MIKRUT / TT NYHETSBYRÅN

Hösten 1994 inleddes gruppspelet i Champions League och i Göteborgs grupp fanns turkiska mästarna Galatasaray, Barcelona och Manchester United.

– Vi visste att vi var bra. Vi var många från IFK som varit med i VM. Ravelli och Kåmark hade spelat mycket. Men jag, Stefan Rehn, Mikael Nilsson och Magnus Erlingmark hade nästan inte spelat någonting. Alla var revanschsugna. Vi var flera som ville visa att vi dög. Det var en stor anledning att det gick så bra i Champions League, säger Jesper och fortsätter:

– Jag kom tillbaka till en tryggare miljö där jag kände mig hemma. Och jag ville verkligen visa vad jag kunde. Och då lossnade det.

Det kan man lugnt säga att det gjorde.

Trots en lite försiktig start i Manchester.

 – Första matchen på Old Trafford glömmer jag aldrig. Bara att komma in på arenan och träna dagen före match. Det kändes jättestort - bara wow. Men vi blev lite för fega efter det. Vi borde vunnit redan den matchen.

Nästa möte med United är en klassiker. IFK Göteborg visade toppklass mot Manchester United på Nya Ullevi och vann med 3-1.

Jesper gjorde ett mål, spelade fram till nästa och blev fälld så det blev straff och 3-1.

Alex Ferguson stod vid sidlinjen och tänkte

– Honom ska jag ha...

***

Matchhjältarna Stefan Rehn och Jesper Blomqvist firar segern i Champions League-kvalet mot Sparta Prag.
Foto: BILDBYRÅN
Jesper Blomqvist hårt uppvaktad i första mötet mot Manchester United i Champions League på Old Trafford. Då vann United med 4-2. Blåvitt skulle få sin revansch i Göteborg.
Foto: BILDBYRÅN
Fantastisk bild från Nya Ullevi hösten 1994. Jesper Blomqvist har precis gjort 1-0 mot Manchester United.
Foto: ROGER LUNDSTEN / TT NYHETSBYRÅN
Jesper Blomqvist bärs ut på bår - men den kvällen borde det ha varit en kungatron. Och han var inte allvarligt skadad.
Foto: BILDBYRÅN
Mikael Martinsson och Jesper Blomqvist firar ännu ett SM-guld.
Foto: PETER WIDING
Jesper Blomqvist dansar segerdans hösten 1995.
Foto: BILDBYRÅN
Ännu ett allsvenskt guld för IFK Göteborg. Det är höst 1996 och Blåvitt har precis besegrat Halmstad. Från vänster: Teddy Lucic, Jesper Blomqvist, Stefan Landberg, Mikael Nilsson, Stefan Lindqvist (med pokalen), Jonas Olsson, Sören Järelöv, Thomas Ravelli, Magnus Johansson, Andreas Andersson och Niclas Alexandersson.
Foto: BILDBYRÅN
1 / 7

Göteborg vann alla gruppspelsmatcher hemma, spelade oavgjort borta mot Barcelona och vann gruppen.

I kvartsfinal fick IFK möta Bayern München.

– Vi möttes i mars, då vi haft långt speluppehåll. Hade vi mött Bayern i december då hade vi slagit ut dem. Ja, det borde vi ha gjort ändå. 

Det blev 0-0 i München och 2-2 på Nya Ullevi, Bayern gick vidare tack vare fler mål på bortaplan.

Storklubbar stod i kö för att värva Jesper Blomqvist.

– Då var jag i riktigt bra form, alltså. Men jag sa nej till alla. Ville vara kvar ett år till i IFK.   

Hur många jagade dig?

– Det var väl alla, haha. Manchester United, Barcelona, Sampdoria - som tränades av Svennis. Kevin Keegan, som hade Newcastle, hörde av sig. 

Jesper Blomqvist hade klart för sig vad han själv ville.

– Jag ville till Milan. Det var det klart bästa laget i världen då. Det var dit jag ville. Ja, jag skulle bara dit, säger han.

Så blev det också. 

***

Jesper Blomqvist vann ett sista guld med IFK hösten 1996 innan han flyttade till storklubben i Milano.

 – Jag som spelat VM och Champions League trodde jag var förberedd. Men det var jag inte. Så här i efterhand kan jag tänka att det hade varit bättre för mig att gå till ”Svennis” och Sampdoria.

Milans nyförvärv Jesper Blomqvist presenteras vid en presskonferens på storklubbens anläggning Milanello, i december 1996.
Foto: DENNY CALVO / BILDBYRÅN
En ny stjärna har anlänt till Milano.
Foto: BILDBYRÅN
Jesper Blomqvist i sin debutmatch för Milan, mot Udinese. Ägaren Silvio Berlusconi kallade det: ”den bästa debut jag sett på San Siro”.
Foto: DENNY CALVO / BILDBYRÅN

Han kom mitt under säsongen till en storklubb som fått stora problem och förlorat ovanligt många matcher. 

Supportrar var arga. Ledare var arga. Spelare var arga, oroliga - och rädda om sina jobb.

– Det var extrem konkurrens och inte alls samma laganda jag var van vid från Göteborg. Det var nästan helt tvärtom. Alla vaktade sin egen rygg. Det tog ett tag innan jag fattade läget. det var tufft. När det gick dåligt för laget var det också många av nykomlingarna som fick mest skit. 

För första gången i sitt liv upplevde Jesper stunder då han inte tyckte det var roligt med fotboll.

– Det var inte kul att gå ut på San Siro med en känsla av rädsla för att misslyckas. Det var svårt att hantera.

Fick du någon kompis i laget du kunde snacka med om läget?

– Nej, inte på det sättet. Man pratade inte om sånt. Alla körde sitt eget race. 

Trots dundersuccé i debuten. Ägaren Silvio Berlusconi kallade Blomqvists första match i Milan för den ”bästa debut jag sett på San Siro”, så blev det ingen rolig fortsättning.

Milan underpresterade och vann inga titlar den säsongen.

– Då var det mycket hemlängtan. Telefonräkningarna var inte nådiga. Visst, det hade jag råd med - men det blev dyrt.

Säsongen därpå skulle det bli succé och Jesper fick svenskt sällskap av Andreas Andersson. Förväntningarna var höga. 

– Jag och Andreas hängde ihop hela försäsongen, bodde tillsammans och peppade varandra. Det kändes bra, säger Jesper.

Svenska stjärnor i Milan, Jesper Blomqvist och Andreas Andersson. Men det blev tyvärr inte den succé som de hade hoppats.
Foto: RICKARD KILSTRÖM
Fabio Capello och Jesper Blomqvist vart inte bästa vänner under deras tid tillsammans i Milano.
Foto: BILDBYRÅN

Dessvärre hade han ett problem.

Tränaren Fabio Capello.

***

Jesper Blomqvist har haft några av fotbollshistoriens största tränare: Alex Ferguson, Arigo Sacchi, Carlo Ancelotti, Fabio Cappello...

Men bäst av alla?

– För mig var det Roger Gustafsson i IFK Göteborg. Det var han som gav mig chansen från början. Han var väldigt speciell. Vi vann fyra guld på raken med IFK och gjorde det bra i Champions League. Han var oerhört skicklig på det han gjorde.

Jesper hyllar även Fabio Capellos fotbollskunskaper. 

– Capello var en duktig tränare, men för mig var han inte bra. Han krävde en annan mentalitet av spelarna. Ena dagen var det svenskarnas fel att vi förlorade, nästa dag var det holländarnas fel. Innan premiären sa han plötsligt att jag var femte valet på min position på mittfältet. 

Jesper skakar på huvudet när han berättar.

– Det var sjuk konkurrens om platserna i laget. Jag var inte rädd för det. Men när du känner att tränaren inte tror på dig...

Jesper lyckades på egen hand få igenom ett klubbyte. 

– Parma ville ha mig. När Capello fick höra det var jag plötsligt inte femtevalet längre. Men då var det försent. Då hade jag bestämt mig.

En väldigt nöjd sportdirektör i Parma, Fabrizio Larini, hälsar nyförvärvet Jesper Blomqvist välkommen till klubben.
Foto: LUIGI VASINI / EPA TT NYHETSBYRÅN
Släkten är värst. Jesper Blomqvist gjorde en av sitt fotbollslivs bästa matcher när han fick möta sitt gamla lag Milan med sitt nya lag Parma.
Foto: GIORGIO BENVENUTI / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jesper Blomqvist flyttade till Parma.

Vad tar du med dig från tiden i Milano?

– Det var min drömklubb och det var ett tufft beslut att lämna. Det var många fantastiska spelare i Milan. Maldini, Baresi och Weah - för att nämna några. Weah stack ut mest för mig, vilken talang, med ett helt otroligt rörelsemönster. Det var lärorik tid, på många sätt. 

Fabio Capello blev inte glad.

– Han blev tokig när han fick veta att det var klart. Men jag var också arg som hade fått ge upp min dröm. 

Ett par månader senare gjorde Jesper en av sina bästa matcher i karriären. 

– Vi mötte Milan i italienska cupen, på San Siro. Jag hade laddat i en vecka för den matchen. Jag gjorde en väldigt bra match.

Det blev ingen hjärtlig kram då du mötte Capello på arenan?

– Vi hälsade inte ens på varandra.

***

Det blev en säsong i Parma och en sjätte plats i ligan och Jesper blev lagkompis med spelare som Gianluigi Buffon, Dino Baggio, Hernan Crespo, Fabio Cannavaro och Lilian Thuram.

– Det var många bra spelare, många unga ”up and coming” och jag hade snappat upp mer av italienskan, könde mig mer hemma i Italien och hade en bra tid. Det var en helt annan laganda än i Milan, vi var ofta ute och åt tillsammans och Parma var ju lite mer som Tavelsjö, haha.

Alex Ferguson jobbade i flera år för att värva Jesper Blomqvist. 1998 blev det verklighet. Ett år senare hade Manchester United vunnit ligan, FA-cupen och Champions League.
Foto: JACK DAWES / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
En svensk viking på Old Trafford.
Foto: BILDBYRÅN
Jesper Blomqvist skriver autografer i Manchester.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Ny stjärna med ny bild. När Jesper Blomqvist landat i Manchester så skaffade han sig naturligtvis en Jaguar.
Foto: SEAMUS MURPHY
Jesper Blomqvist susar ifrån danske Bjarne Goldbæk i en Premier League-match mellan Manchester United och Chelsea.
Foto: BILDBYRÅN
20 år efter triumfen i Champions League 1999 möttes Manchester United och Bayern München igen. Två av de bästa spelarna i matchen var David Beckham och Jesper Blomqvist.
Foto: IMAGO/IBL
Roy Keane fick ett gult kort som gjorde att han missade Champions League-finalen 1999. Han tyckte varningen var Jesper Blomqvist fel.
Foto: TED BLACKBROW / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/REX/IBL
1 / 7

I slutet av säsongen hörde Alex Ferguson av sig igen.

– Från början ville jag vara i Milan, sen trivdes jag bra i Parma och ville stanna där - men helt plötsligt var jag i Manchester, säger Jesper och skrattar.

Inget annat lag i England har överträffat Manchester Uniteds säsong 1998/99. Då United vann ligan, FA Cupen och Champions League.

– Redan från början upplevde jag något annorlunda. Nu var jag ingen svensk nykomling, nu kom jag från Italien och de frågade mig hur man gjorde saker i Milan. Sen var det bättre stämning i laget. Det var många tuffa individer och väldigt många tuffa träningar.

Hårdast av dem alla var Roy Keane.

– Men allt han gjorde var för lagets bästa. Han gjorde inget för att hävda sig själv. Han ville vinna. 

Keane missade Champions League-finalen på grund av ett gult kort i semifinalen, som han tyckte berodde på en för dålig passning från Jesper Blomqvist. 

– Ja, han var sur på mig för det. Han är speciell, men en spelare som alla vill ha i sitt lag. Det var likadant om någon kom tillbaka efter skada. Då körde han extra hårt på träningen mot den spelaren, för att se om han pallade. 

Hur var David Beckham?

– Hårt jobbande. Men väldigt blyg i början. Han sa inte så mycket. Tog inte för sig så himla mycket, men var en superduktig spelare. 

Hur var Alex Ferguson som coach?

– En väldigt hjärtlig och varm person. Inte alls som han verkar i tidningarna. Han brydde sig verkligen om folk. Han kunde komma in och sjunga i omklädningsrummet innan träningar. Men om vi förlorade och han blev arg. Då kunde det gå hett till.

Du har blivit utskälld av Ferguson några gånger?

– Ja, det var hans sätt att väcka laget. Då kunde han skälla som en galning.

Tyvärr var det under den här tiden som Jesper Blomqvists skadeproblem började.

***

Jesper Blomqvist utanför sin nya arbetsplats i november 2001.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
När han slapp skador var Jesper Blomqvist en av lagets bästa spelare under sin korta tid i Everton.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Det blev tre år i Manchester - men de sista två åren tvingades han enbart ägna sig åt rehabträning. 

– Det började efter Champions League-finalen. Jag hade en bra försäsong året därpå och gjorde mål i träningsmatcher. men sedan svullnade knät upp och det blev aldrig riktigt bra.

Jesper Blomqvist var bara 25 år. Han kämpade vidare i flera år och gjorde bland annat 15 Premier League-matcher för Everton - men det blev också fyra knäoperationer på fyra år.   

Det måste varit en väldigt tuff tid?

– Det var inte roligt alls. Till slut tvingades jag inse att - det går inte längre.

Kan du förbanna din otur?

– Jag vet att jag egentligen hade mer att ge. Det är inte så att jag sitter och deppar. Men det kan kännas lite surt att jag inte fick ut det bästa av mig själv 

Han hyllar Djurgården som gav honom chansen och tränarna Zoran Lukic och Sören Åkerby som tog med honom i laget som vann SM-guld 2003.

Hur mår kroppen i dag?

– Det är skönt att jag inte behöver bry mig om knät svullnar upp. Jag mår bra! Jag behöver inte kämpa med knät. Jag kan spela veteranmatcher, spela padel, åka längdskidåkning och slalom. Allt går bra om jag inte pushar mig för hårt.  

Däremot har han lagt ner alla tankar på att bli tränare på elitnivå. Han blev avskräckt under sin i Hammarby.

***

Ny stjärna i Djurgården, med ny frisyr.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Jesper Blomqvist i en allsvensk match mot Landskrona 2003.
Foto: SÖREN ANDERSSON / BILDBYRÅN
Djurgården firar allsvenskt guld och Jesper Blomqvist dricker champagne.
Foto: BERTIL HASKEL
Jesper Blomqvist var under en kort tid assisterande tränare i Enköping, sida vid sida med Bosse Pettersson.
Foto: TOMMY HOLL
I Hammarby var Jesper Blomqvist högra hand åt Michael Borgqvist. Båda lämnade i förtid och Blomqvist ledsnade på fotbollen.
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Det blev även inhopp med Hammarby i Superettan, i en match mot Falkenberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Arga supportrar visade sitt missnöje mot tränarduon Jesper Blomqvist och Michael Borgqvist.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

Efter spelarkarriären blev han tränare i först Enköping och sedan Hammarby. Tiden i Hammarby slutade med att både han huvudtränaren Michael Borgqvist valde att kliva av efter att ha utsatts för både hat och hot.

– Det hände mycket som inte hör hemma runt ett fotbollslag. Höga krav är inte fel. Men när man inte ens kan lämna arenan för att det står arga fans utanför. Det där tog död på min kärlek till fotbollen för en tid. Jag kollade inte ens på matcher på flera månader efter tiden i Hammarby. Och jag tappade passionen för att vara tränare helt efter det.

Han är tydlig med att fotbollen måste bekämpa de mörka krafterna.

– Jag kan själv som supporter känna frustration, men det måste vara rim och reson. Hat och hot är aldrig okej. 

***

Du har vunnit mycket tävlingar i tv - som Let´s Dance och Sveriges Mästerkock VIP. Är det vinnarskallen från fotbollen som segrar?

– Jag tycker om nya utmaningar. Allt jag varit med på i tv har varit roliga grejor, även om det var nervöst med Sveriges Mästerkock med tanke på det jobb jag har i dag. Och att matlagning ligger närmast hjärtat. Det hade ju inte varit snyggt om jag gjort bort mig och åkt ur direkt.  

Vi vet att du är bra på fotboll, bra på att dansa, bra på att laga mat - vad är du dålig på?

– Haha, jag kommer inte ställa upp i någon tävling där det gäller att sjunga. 

Sonen Caspar skrattar.

– Nej, gör inte det, pappa.

***

2017 vann Jesper Blomqvist Let´s Dance tillsammans med Malin Watson.
Foto: OLLE SPORRONG
Stjärna på fotbollsplanen. Stjärna på dansgolvet.
Foto: OLLE SPORRONG
Jesper Blomqvist med sonen Caspar under Let's Dance 2017.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Till sist, några avslutande frågor: Mäktigaste arenorna du spelat på?

– Old Trafford är en av de bästa. Den tänker jag på först. Nou Camp blev direkt en favoritarena för mig också. Det är fantastisk atmosfär på Anfield Road. Och på San Siro, förstås.

– Sen måste jag säga The Dell också. Southamptons gamla arena. Det kändes som publiken satt en halvmeter från sidlinjen där. Vi fick dricka te i paus och vi fick knappt plats i omklädningsrummet. Det var en riktig klassisk engelsk arena.

Otäckaste match?

– Jag var upplevt Everton-Liverpool och Milan-Inter. I dessa derbyn är det mycket heta känslor. Jag gjorde en riktig miss i Everton en gång. Vi skulle möta Liverpool runt jul och jag kom till en träning några dagar innan i en röd tröja. Då fick jag lära mig vad som gällde den hårda vägen.

Han skrattar åt minnet.

Ingen i Everton skrattade när Blomqvist kom i fiendens färg strax före ett derby.

– Vad fan gör du, Jesper? Du kan inte ha rött på dig, skrek flera lagkompisar. 

En annan het match var med Parma i Neapel. Parma ledde med 4-0 och Jesper var i toppform. Han hade gjort ett mål och ville bara ösa på och göra flera mål.

Då sprang lagkompisen Massimo Crippa, med ett förflutet i Napoli, fram till honom på plan.

– Ge dig, Jesper. Ta det lugnt. Nu räcker det.  

Blomqvist fattade ingenting.

– Ta det lugnt? Vad snackar du om?

– Titta på läktarna, svara Crippa.

Där var det totalt kaos. 

Jesper berättar:

– Napolis supportrar var vansinniga, de hade börjat slita sönder stolar, tänt eld på stolar.

Crippa förklarade läget på planen:

– Vi kan inte förödmjuka dem totalt. Då slutar det inte bra här...

En av Jesper Blomqvists favoritarenor: Camp Nou.
Foto: MARY EVANS PICTURE/IBL
Arga fans i Neapel bombarderar Jesper Blomqvist i Parma och spelare i både Parma och Napoli efter en seger för bortalaget.
Foto: FRANCO CASTANO / AP TT NYHETSBYRÅN
Bäste motståndaren genom tiderna. Jesper Blomqvist behöver ingen betänketid innan han säger: ”Original-Ronaldo”.
Foto: ANDY HOOPER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Värsta rivaliteten i England?  

– När jag var i United låg City inte i högsta serien. Våra värsta rivaler var Liverpool. Det var därför landslaget inte blev bättre på den tiden. För spelarna i United och Liverpool kunde inte prata med varandra. De satt inte ens vid samma bord. För Beckham, Butt och Neville var Gerrard och de från Liverpool fienden 

Bäste spelare du mött?

– ”Original-Ronaldo”, då han spelade i Inter. Han var fantastiskt bra.

Vilket är ditt hjärtas lag?

– När jag växte upp hejade jag inte på något lag. Nu är det Manchester United. Jag har jobbat som ambassadör för klubben i flera år och spelar veteranmatcher med dem. United har verkligen blivit mitt lag.

Jesper Blomqvist

Född: 5 februari 1974.

Bor: Hus på Lidingö

Familj: Sonen Caspar, tio år. 

Yrke: Delägare och hovmästare på pizzerian 450 Gradi på Lidingö.

Fotbollskarriär: Flyttade från Umeå till Göteborg och sedan vidare ut i världen. Var sju år utomlands, innan skador ställde till det, och han återvände till Sverige 2003. Lade definitivt av 2010.

Meriter: VM-brons 1994, vinnare av Champions League 1999, Premier League-mästare samma år, femfaldig svensk mästare (fyra gånger med IFK Göteborg och sista gången med Djurgården).

Moderklubb: Tavelsjö AIK.

Övriga klubbar: IFK Göteborg, Milan, Parma, Manchester United, Everton, Charlton, Djurgården, Enköping, Hammarby. 

Efter karriären: Var tränare i Enköping och Hammarby, men lämnade tränarjobbet på elitnivå för gott 2010. Har testat jobbet som tv-expert och även deltagit i en lång rad tv-program. Han har till och med vunnit Mästarnas Mästare, Let´s Dance, Hela Sverige Bakar och Sveriges Mästerkock VIP.