David Lagercrantz. Foto: Robin AronDavid Lagercrantz. Foto: Robin Aron
David Lagercrantz. Foto: Robin Aron
Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic. Foto: Marcus EricssonFredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic. Foto: Marcus Ericsson
Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic. Foto: Marcus Ericsson
Daniel Nilsson-Padilla. Foto: Johanna BerglundDaniel Nilsson-Padilla. Foto: Johanna Berglund
Daniel Nilsson-Padilla. Foto: Johanna Berglund

"Jätteupprörd – jag får en klump i magen..."

Publicerad

David Lagercrantz bok om Zlatan Ibrahimovic borde inte ha blivit marknadsförd som självbiografi, eftersom den innehåller fabuleringar och faktafel.

Det menar Tony Flygares levnadstecknare Daniel Nilsson-Padilla.

– Läsarna är förda bakom ljuset, säger Nilsson-Padilla.

– Jag blir jätteupprörd. Jag får mörkerkänslor, en klump i magen när folk inte begriper hur man skriver en bok, svarar Lagercrantz.

David Lagercrantz porträtt av Zlatan Ibrahimovic blev en våldsam försäljningssuccé. Efter endast en månad hade Albert Bonniers förlag sålt nästan en halv miljon exemplar.

Men på senare tid har boken blivit både granskad och ifrågasatt. Allt började med att Lagercrantz gästade den brittiska litteraturmässan Hay Festival och där erkände att han hade tagit sig vissa konstnärliga friheter i arbetet med boken.

Bland annat hittade han på citat som Zlatan själv aldrig hade sagt.

– Jag citerade honom inte. Jag vet det, att om man vill få fram något som låter sant och äkta, då ska du inte citera. Jag tror inte att jag använde något riktigt citat från honom, sa Lagercrantz på mässan.

"Det är inte en faktabok"

Nu får Lagercrantz kritik från en författare som berättat en liknande historia fast ur ett annat perspektiv.

Daniel Nilsson-Padillas bok om Malmö FF-talangen Tony Flygare, "En gång var jag större än Zlatan" släpptes i april 2014.

Nilsson-Padilla tycker att hans bok ger en mycket mer sanningsenlig bild av perioden då både Zlatan och Flygare etablerade sig i MFF:s A-lag.

– Miljontals av fans ute i världen som har trott att Zlatanboken är helt sann med Zlatans egna citat och autentiskt skriven har blivit förda bakom ljuset när boken är fiktivt skriven av Lagercrantz. Lagercrantz borde ha varit öppen med hur det låg till från början. Nu marknadsfördes boken som om det var Zlatans egna ord. Läsarna är förda bakom ljuset. Även Augustpriset och dess jury blev lurade som nominerade boken till Augustpriset i facklitteraturklassen när boken inte var en faktabok utan borde tävlat i den skönlitterära klassen, säger Nilsson-Padilla.

– I "En gång var jag större än Zlatan" skildras allting autentiskt precis så som det var. Man får bland annat följa med på den autentiska storyn om uppväxten för killarna. Allting är autentiskt dokumenterat i text och bild. Läsarna kan läsa och bilda sig sin egen uppfattning. Jag och Tony slet stenhårt och arbetade i två år med boken. Vi arbetade även på plats i Malmö. Det är mycket svårare att skriva en dokumentär bok än en fiktiv. Därför hade vi en svårare uppgift än Lagercrantz som delvis fritt kunde fabulera.

"Zlatan sa aldrig 'primadonna' om Ljungberg"

Nilsson-Padilla berättar att han på en föreläsning fick höra av Lagercrantz själv att flera av citaten i boken var påhittade.

– När Lagercrantz sen fortsatte föreläsningen med att nämna att det var han som hade kommit på och själv skrivit dit "primadonnan" på Fredrik Ljungberg i Zlatanboken blev det uppenbart att allt inte stod rätt till. Det var inte Zlatans ord utan Lagercrantz. Primadonna-citatet skapade ytterligare en schism mellan Zlatan och Ljungberg efter att ha citerats flitigt i medierna som Zlatans egna ord om Ljungberg, säger Nilsson-Padilla, som har påstår sig ha hittat flera faktafel i Lagercrantz bok.

– I boken "En gång var jag större än Zlatan" beskrivs hur Tony och Zlatan besöker matchen Trelleborg-Blackburn och hur killarna går på disco inne i Malmö. Samtidigt spelade killarna med flera av de bästa A-lagsspelarna i Malmö FF när de kom upp i tonåren. Det går inte ihop med Lagercrantz berättelse i boken om att Zlatan inte hade koll på svenska idrottsstjärnor eller aldrig hade besökt Malmö centrum innan han var 17.

– För att få den autentiska storyn i ämnet bör man läsa boken "En gång var jag större än Zlatan", och även se den film som nu kommer i dagarna, "Den Unge Zlatan".

"Min bok är absolut sann"

Men Lagercrantz ger inte mycket för Nilsson-Padillas kritik.

– Jag blir jätteupprörd. 'Jag får mörkerkänslor, en klump i magen när folk inte begriper hur man skriver en bok. Hade jag gjort på ett annat sätt hade den där boken varit glömd för längesen, säger Lagercrantz.

– Jag klassar min bok som "New Journalism". Den är absolut sann, men jag tror att man kommer sanningen närmre genom ett skönlitterärt grepp. Det går inte om man sitter hundra timmar med en person att citera helt ordagrant.

– Ska du skapa en känsla av Zlatan får du inte en känsla genom att citera exakt. Du måste hitta kärnan i hans idiom. Jag tror att alla som ägnat sig åt att skriva förstår vad jag menar.

"Det är fullständigt barockt"

Hur ser du på påståendet att Zlatan aldrig kallat Ljungberg för "primadonna"?

– Det stämmer inte. "Primadonna" var det Zlatan sa. Men jag tror att Zlatan hade plockat upp det från Mats Olsson. Zlatan har alltid beundrat Mats Olsson. Så skulle jag inte göra, jag skulle inte lägga ett ord i munnen på honom. Snarare tonade jag ner det han sa om Ljungberg. Så där har nog Daniel missförstått mig.

Tycker du att finns regelrätta faktafel i boken?

– Finns det faktafel så är det något som jag och Zlatan missat. Men jag har inte gjort våld på sanningen. Man får inte glömma att Zlatan läst boken tio gånger. Jag blev imponerad av hans noggrannhet. Vi satt i timmar och gick igenom varenda liten grej.

– Det är fullständigt barockt att säga att jag ska ha hittat på fakta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag