Jättekaos skakar Brasilien: Neymar hotar med bojkott

Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: NAYRA HALM / IMAGO IMAGES / FOTOARENA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: Casmiros Instagram

Det råder fullständigt kaos i Brasilien inför Copa America. 

Storstjärnorna Neymar och Casemiro hotar med bojkott. 

Dessutom riskerar hela mästerskapet att ställas in – med mindre än en vecka kvar. 

För drygt en månad sedan var allt frid och fröjd. 

Nationerna förberedde sig inför en fullspäckad sommar med VM-kvalspel och sedan ett mästerskap. Brasilien har stått för ett par imponerande resultat i kvalet och vägen till Qatar 2022 är öppen. 

Sedan brakade helvetet lös. 

Från början var tanken att Colombia och Argentina skulle dela på arrangemanget. Men den 21 maj bestämde sig Colombia att avsäga sig som värdland. Detta efter oroligheter i samband med presidentvalet och dessutom en tydlig ökning gällande smittspridningen. 

Så där stod Argentina själv som arrangör – med mindre än tre veckor kvar till avspark. 

Stjärnorna: ”Situationen är varken humanitär eller professionell”

Den 31 maj, alltså med drygt två veckor kvar, valde även Argentina att hoppa av som värdnation. De ansåg att det inte går att hålla ett smittsäkert mästerskap. 

Så där stod vi, var skulle Copa America spelas? 

Nödlösningen stavades Brasilien med den kontroversielle presidenten Jair Bolsonaro. 66-åringen har gång på gång avfärdat coronaviruset och menat att det är en ”vanlig förkylning”. Detta trots att Brasilien är ett av de länderna som har drabbats allra värst. 476 000 människor har dött hittills. Bara USA har högre dödsantal, drygt 598 000.

Nationsbytet har väckt stark kritik – inte minst bland Brasiliens spelartrupp. 

Goal rapporterar att läget har förvärrats senaste dygnen och att två av landslagets allra största stjärnor hotar att bojkotta hela turneringen. Det handlar om PSG:s poängmaskin Neymar och Brasiliens lagkapten Casemiro. Båda anser att situationen är varken ”humanitär eller professionell”. 

Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Kallades för hycklare

Casemiro ska till och med ha nobbat pressträffen inför Paraguay-matchen (Brasilien vann med 2-0). Förbundskaptenen Tite sade: 

”Spelarna har en åsikt. De har meddelat förbundet och kommer snart att meddela allmänheten”, sade han.

Men även Tite har en osäker framtid framför sig. Bolsonaros anhängare har krävt att Tite får sparken omedelbart. Något som fick Brasiliens vicepresident Hamilton Mouaro att blanda in sig i diskussionen. 

– När en spelare kallas till landslaget så måste denne tycka att det är en ära. Tränaren (Tite) vill inte att spelarna ska känna så. 

Flavio Bolsonaro, presidentens äldsta son, gick ännu hårdare och kallade Tite för ”hycklare” på sociala medier. Detta efter att Tite inte ville avgå självmant. 

Mitt i allt detta förbereder sig Brasilien för ett hemmamästerskap, där flera spelare är tveksamma och där det faktiskt finns en stor chans att hela turneringen ställs in. Spelarna ska, enligt Goal, uttala sig nästa vecka gemensamt. Tills dess är spänningen olidlig. Är Neymar och gänget beredda att ena landet? 

”Vi kan inte säga så mycket, men alla vet vad vi tycker. Varje gång vi har försökt ge en åsikt så har det istället blivit konsekvenser. Vi kommer att prata på tisdag, för just nu försöker vi fokusera på VM-kvalmatcherna”, skrev Casemiro på Instagram. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.