Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne Andersson byter spelsystem igen – efter fyra matcher

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I somras var Janne Andersson tydlig med att Sverige inte ska gå tillbaka till ett 4-4-2-system.

Men nu säger flera spelare motsatsen.

– Det är två viktiga matcher nu där vi kan gå tillbaka till grunder vi är vana vid och maximera samlingen, säger Mattias Svanberg.

Ska Sverige spela ett klassiskt 4-4-2-system eller 4-3-3?

Efter att ha spelat 4-4-2 under hela sin tid som förbundskapten för Sverige bytte Janne Andersson till slut till ett 4-3-3-system.

Under det nya systemet har det bara blivit en vinst, borta mot Slovenien. Men i somras var Andersson tydlig med att det inte kommer att bli någon ändring tillbaka till det klassiska 4-4-2-systemet.

– Det är inget försök, utan nu vill vi spela så här. Den stora grejen är att vi spelar med en central forward, två yttrar och tre centrala mittfältare, sa han i somras, enligt SVT.

Svanberg: ”Det vore klokt”

Men nu kan han ändra tillbaka till det klassiska systemet ändå. Mittfältaren Mattias Svanberg tycker att det vore en bra idé.

– Det kan väl vara klokt med tanke på inte fick till det förra samlingen. Det är två viktiga matcher nu där vi kan gå tillbaka till grunder vi är vana vid och maximera samlingen.

– Det blir lite mer balans på innermittfältet. Det blir att man binder ihop hela laget, både lagdelarna framåt och bakåt.

Claesson: ”Vi kommer att gå tillbaka”

Även Viktor Claesson menar att de kan återgå till det klassiska systemet.

– Vi har utvärderat den förra samlingen och jag tycker inte vi riktigt fick bett försvarsmässigt och i pressen. Vi släppte till för mycket omställningar och målchanser. Vi kommer nog att gå tillbaka lite mer till det gamla försvarsspelet och sen hoppas vi kunna skruva på anfallsspelet, säger han och fortsätter:

– Men vi ska fortfarande försöka få ut de egenskaperna offensivt.

TV: Janne Andersson om utspelet om Nations League

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.