Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jagas av toppklubbar – efter genombrottet

Filippa Angeldahl.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Hon har den enda som startat samtliga matcher för Sverige. 

Filippa Angeldahl, 24, har minst sagt fått ett internationellt genombrott under OS. 

Nu jagas stjärnan av Europas toppklubbar. 

– Målet är att inte vara kvar i Sverige, säger hon.

– Om intresset var stort innan så är det väl gigantiskt nu, kommenterar Angeldahls agent Michael Kallbäck.  

Sverige är framme i OS-final. I går besegrades Australien med 1–0 och nu väntar Kanada för det svenska fotbollslandslaget. 

Bakom segermålet låg en av turneringens stora överraskningar - Filippa Angeldahl. BK Häcken-spelaren har fått stort förtroende av förbundskapten Peter Gerhardsson och startat samtliga matcher. 

Trots att hyllningarna kommer både från höger och vänster tar mittfältaren ner det hela. 

– Nej, men det har gått helt okej. Jag försöker bara komma in med mycket energi och göra det jag är bra på. Så jag tycker ändå att jag har kommit in i det bra, säger hon. 

”Klart det är smickrande”

Mittfältaren har, som enda svensk spelare, startat samtliga matcher. Inför OS hade hon sparsamt med speltid i landslaget och endast noterats för elva A-landskamper. 

– Det är klart att jag inte hade så mycket erfarenhet innan, men samtidigt har jag gått runt och drömt om att spela ett mästerskap och jag har känt mig redo att axla den rollen. Sen när jag fick det förtroendet i början av turneringen så kände jag mig redo att gå ut på planen och ge allt jag har. 

Vad hade du för förväntningar inför? 

– Självklart när man blir uttagen så är målet att få spela. Sen visste jag inte om det handlade om att bli inbytt eller starta någon enstaka match, mina förväntningar var att jag får se vad som händer i princip.

Facit i antalet spelade landskamper fick till och med Magdalena Eriksson att reagera redan innan de hyllade prestationerna i OS. 

– Jag sa till henne inför, ”shit, jag såg hur många landskamper du spelat, jag trodde du hade spelat tre gånger så många”. Min känsla med Filippa är att hon har varit med mycket längre. När hon spelar är hon så rutinerad, lugn och trygg. 

– Man luras lätt att tro att hon är mer rutinerad än vad hon är. Jag är imponerad över hur hon har hanterat det här mästerskapet, säger Eriksson. 

”Försökt hålla allting utanför”

Prestationerna under OS har gett eko. Och i takt med att förtroendet från Peter Gerhardsson ökar riktas också blickarna mot mittfältaren. 

 – Det är klart det är smickrande, men jag har fokus på OS just nu. Jag har egentligen försökt hålla allting utanför och vill inte veta någonting, det får jag ta efteråt, men det är kul att höra att folk uppskattat det man gjort. 

Just nu tillhör hon BK Häcken, men kontraktet går ut efter säsongen och det har ryktats om att toppklubbarna i Europa är och ryker i henne. 

– Det är klart att mitt mål inte är att stanna i Sverige, utan jag vill utomlands och sen om det sker nu eller efter säsongen eller närsomhelst får vi se. Men det är klart att jag vill ut i Europa och dit ska jag. Och jag ska bli bäst i världen. 

OS är ett ganska bra skyltfönster? 

- Ja, absolut. Det är många som tittar så det är kul att det har gått bra. 

Att skyltfönstret, milt sagt, varit bra bekräftar också Angeldahls agent, Michael Kallbäck.  

– Om intresset var stort innan så är det väl gigantiskt nu. Hon har satt sig själv i en väldigt bra sits, så kan man uttrycka det, säger han. 

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Det har blivit deras segervapen (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.