Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag tycker att han skadar förbundet"

Lars-Åke Lagrell, tidigare ordförande för SvFF.
Foto: OLLE SPORRONG
Gunilla Axén.
Foto: / © Bildbyr?n

De penisbilder som ska ha skickats till Gunilla Axén kommer nu att utredas. 

Efter helgens avslöjande har Svenska fotbollförbundet startat en utredning gällande sexuella trakasserier. 

Samtidigt bemöter Gunilla Axén kritiken från Lars-Åke Lagrell - och avslöjar att det finns ytterligare händelser som ännu inte blivit offentliga:

– Det finns saker som har hänt som är ännu mer aktuella att prata om, säger Axén. 

Det var i helgen som Gunilla Axén gick ut och berättade om de sexuella trakasserier hon utsatts för under sin tid som utvecklingschef för svenska fotbollsförbundet. Bland annat ska tidigare landslagsspelare ha skickat bilder på sina kön. Axén ska även ha blivit tafsad på under middagar. 

Nu har Svenska fotbollförbundets agerat. 

Under måndagen kallade förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till ett extrainsatt personalmöte - och berättade även att en utredning gällande sexuella trakasserier har startats. 

Gunilla Axén pratade med Sjöstrand under måndagen och kommer nu att ingå i den utredning som förbundet gör. 

– Han ringde mig och frågade hur jag mår, och tog ställning för mig. Nu kommer det att bli en utredning där jag har lovat att ställa upp och vara med och berätta om det som har hänt, säger Axén. 

Händelserna ska ha börjat i mitten av 2000-talet och kulminerat 2010 då Axén valde att berätta om trakasserierna för förbundets säkerhetschef Anders Sigurdsson: 

– En av de här spelarna förföljde mig ordentligt och skrev både sms och konstiga saker. Då valde jag att det får vara nog, jag behövde hjälp för att ta mig ur det. Men då blev rådet att vara tyst, säger Axén. 

Förmedlade inte informationen

För Aftonbladet har Sigurdsson berättar att han ska ha sagt till Axén att det var upp till henne att ta itu med problemet och att hon fick hantera det själv med berörda parter. 

När SPORT-Expressen söker honom vill han inte ställa upp på någon intervju, men bekräftar i ett sms att han inte förde informationen vidare till förbundsledningen.

Något Axén är kritisk till:

– När man pratar med en säkerhetschef och rapporterar ett problem så är det klart att man tror att man för problemet vidare och att det blir en fråga för förbundet. Det är väl egentligen ett ansvar man har.

Svarar på Lars-Åke Lagrells kritik

Gunilla Axén är även kritisk till Lars-Åke Lagrells uttalande om att han inte tror på att landslagsspelare ska ha skickat bilder till Axén. 

– Jag tycker det är väldigt konstigt, omdömeslöst och respektlöst för det är bevisat att jag har rapporterat det här och vår säkerhetschef på den tiden, Anders Sigurdson har bekräftat att han har haft möte med mig och sett bild. Då är det väldigt märkligt att man kan säga att någon ljuger. 

Hur känns det att inte bli trodd?

– Jag vet vad som har hänt och det handlar om mig, det visar bara hur det var på den tiden. Det personifierar ledarskapet så det är väl bara en passning tillbaka till Lars-Åke, jag tycker han skadar förbundet när han uttalar sig på det här sättet.


LÄS OCKSÅ: "Långt över gränsen - riktigt illa att det här har hänt" 


"Vi vet att det förekommit"

Den nuvarande ledningen med generalsekreteraren Håkan Sjöstrand i spetsen har nu startat en utredning gällande de sexuella trakasserier som Gunilla Axén ska ha utsatts för. Under ledning av chefsjuristen Anders Hubinette kommer sex personer att undersöka uppgifterna.

– Mitt ansvar nu är att ta reda på vad som har hänt och hur vi agerade och sedan se till så att vi hanterar den här saken i dag på bästa sätt, säger Håkan Sjöstrand som ser informationen som trovärdig. 

– Den dåvarande säkerhetschefen har sagt att det kommit en bild så vi vet ju att det förekommit. Och när jag får information om något sånt här så har vi noll tolerans oavsett om det har hänt nu eller för 10-15 år sedan. 

Lars-Åke Lagrell har sagt att det är dumheter att starta en utredning. Hur ser du på det?

– Då konstaterar jag att vi har helt olika uppfattningar. För mig är det självklart att om det framkommer sådana här uppgifterna ska vi i utreda vad som har hänt, ta reda på fakta och ta reda på vad som hänt. Så kommer det att vara så länge jag är ansvarig. Vi har noll tolerans mot all form av trakasserier, säger Håkan Sjöstrand. 

Information finns om fler händelser

Gunilla Axén kommer nu att träffa Anders Hubinette för att ge sin bild av händelserna. Hon hoppas att utredningen kan visa händelseförloppet och slå fast hur frågan har hanterats av förbundet:

– Om det är så att det har brustit i vissa situationer för folk som varit inblandade i det här och fortfarande är kvar på förbundet. Då kan det bli vissa åtgärder. I övrigt tror jag att detta är en symbolisk handling från förbundet för att visa att man tar det på allvar. Det har blivit en stor grej och då vill de känna att de har på fötter och kanske också se om man kan sluta fred och att jag inte säger för mycket. Det finns saker som har hänt som är ännu mer aktuella att prata om, men jag avvaktar med det för att ta diskussionen på förbundet.

Det finns alltså fler exempel på sexuella trakasserier?

– Det har varit saker som jag inte skrev om i det här inlägget. Jag valde att berätta om penisbilderna, men visst har det varit andra situationer under min tid som utvecklingschef på förbundet och dessförinnan när jag var projektledare för damprojektilen där jag i olika forum har upplevt det här. Det var nästan så att man skämdes för att man var kvinna och utsattes för det här för att man var ett problem, men det var egentligen inte jag som skulle be om ursäkt för saker och ting utan personen som gör det. 

Finns det kvar personer i förbundet som har varit delaktiga i trakasserierna?

– Nej, inte som har gällt mig. De är inte kvar. 


LÄS OCKSÅ: Asllani: "Chockad över hans uttalande" 


"Klart jag inte har mått bra"

Anledning till att Gunilla Axén nu väljer att berätta om trakasserierna hon utsatts för är kampanjen MeToo. Axén vittnar nu om en osund kultur där kvinnor inom svenska fotbollsförbundet har fått tolerera männens spelregler. 

– På den tiden var det mer konservativt och svårt att ta sig fram som tjej. Man var tacksam för att ha fått en stor roll och kände att man fick välja sina krig och inte driva frågor in absurdum. Jag var ingen feminist som stod på barrikaderna och knöt näven och gapade och skrek för mina rättigheter. Jag försökte läsa av spelet i rummen och göra det så smidigt som möjligt, och det tror jag har varit klokt. Men det är klart att jag inte har mått bra. Jag har påverkats av det här, varit trött och ledsen, känt mig utsatt och inte haft någon att prata med direkt. 

I dag tänker Gunilla Axén annorlunda, och hoppas nu att hennes mod ska hjälpa till att förändra klimatet inom svensk fotboll:

– Jag vet vad jag står för och kommer att fortsätta driva den här frågan, för den betyder väldigt mycket för väldigt många och då är det jag som får stå stark även om det är tufft nu. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.