Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag trodde aldrig det – började gråta hejdlöst”

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Sista ligamatchen. Henrik Larsson överväldigas av känslor under matchen i maj för 17 år sedan.
Foto: MAURICE MCDONALD / PRESSENS BILD COPYRIGHT OF WWW.PAPHOTOS.COM

Det är snart 17 år sedan Henrik Larsson spelare sin sista hemmamatch i skotska klubben Celtic. Efter sju år i klubben är han fortfarande känd som ”The King of Kings”. 

I Radiosportens podcast ”Matchen” minns nu kungarnas kung tillbaka till tiden i Skottland och den efterföljande comebacken i landslaget i EM 2004.   

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli så känslosam som jag blev när jag gick av planen sista ligamatchen hemma, berättar han. 

Det är 16 maj 2004 på Celtic Park i Glasgow, Skottland. 33-årige Henrik Larsson kliver in på plan och möter fansens jubel. Arenan är fullsatt och supportrarna är där för att ta farväl av Larsson, som för dem är känd som ”the King of Kings”. Nu ska kungarnas kung göra sin sista ligamatch hemma på Celtic Park. Bakom sig lämnar han sju år i klubben, och ett år av misslyckade försök från Celtic att få svensken att stanna. 

Larsson gör inte bara ett, utan två mål under matchen och Celtic vinner ligan för fjärde gången under Larssons tid i klubben. 

På slutsignal ställer sig fansen upp. Larsson vänder sig mot dem och applåderar samtidigt som kinderna pryds av salta ränder. Han lämnar planen med de andra spelarna, men återvänder sedan själv. På den solvarma läktaren står sjuårige sonen Jordan Larsson och sjunger med i hyllningssångerna. 

17 år senare minns Larsson stunden som i går. 

I Radiosportens podcast ”Matchen” berättar den nu 49-åriga före detta spelaren, och numera tränaren, om den där sista matchen. 

– Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli så känslosam som jag blev när jag gick av planen sista ligamatchen hemma, berättar han. 

– Jag började gråta hejdlöst. Det är skönt att man kan bli överraskad på, för mig ändå, ett positivt sätt. Kanske visa alla att man inte är så känslokall som jag medvetet valde att vara på plan. De fick se en annan sida av mig och jag tror väl att folket där uppskattade väldigt mycket och det är en av anledningarna till att jag än i dag är så hyllad där inne.

Celtic vann sedan också skotska cupen – Larssons andra dubbel med klubben – men cupfinalen avgjordes på Hampden Park.

Barcelona ringde: ”De får vänta” 

Henrik Larsson och Champions League-bucklan efter att Barcelona vunnit 2006.
Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN

Sommaren 2004 gjorde Larsson comeback i det svenska landslaget när det vankades EM i Portugal. Och Larsson, som varit en av Europas bästa målskyttar i åratal, går in i mästerskapet klubblös. Detta trots att ett trettiotal klubbar har visat intresse för svensken. 

– Jag kände lite att ja vi får ha lite is i magen och så väntar vi och ser vad som dyker upp, om det dyker upp något annat, säger Larsson. 

Men det fanns klubbar – och sedan fanns det FC Barcelona. Strax innan EM-kvarten mot Holland, ringde Larssons telefon. Det var hans fru Magdalena i andra änden. Hon brukade vara med på alla hans kontraktsförhandlingar och nu hade hon blivit kontaktad av den spanska ligans kronjuvel. 

Barça var intresserade av hennes man, men Henrik Larsson svarade iskallt att de fick vänta helt enkelt. Han hade en kvartsfinal att fokusera på.

– Magdalena sa att: ”Jag tror inte de väntar utan om det ska bli så får det nog bli nu.” Då sa jag: ”Då får du och Rob Jansen, min agent, åka ner till Barcelona och förhandla. Så länge du är nöjd så vet jag att det är ett bra kontrakt.”, berättar Larsson i Radiosportens ”Matchen” och fortsätter:

– Jag kände ju att om de är intresserade av mig så är det inget som jag kan tacka nej till ens. Det går ju inte. Det är ju en drömklubb från förr, berättar Larsson om klubben som han kom att spela för och numera även jobba som tränare i. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.