Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har funderat på vilken anstalt jag skulle hamna på”

SportExpressen har träffat Östersund FK:s före detta ordförande i hemmet i Östersund.
SportExpressens Anna Friberg har träffat Daniel Kindberg i hemmet i Östersund.
Foto: SportExpressen
SportExpressens Anna Friberg har träffat Daniel Kindberg i hemmet i Östersund.
Foto: SportExpressen
Daniel Kindberg friades i hovrätten efter att i tingsrätten dömts till tre års fängelse.
Foto: SportExpressen
För Expressens Anna Friberg berättar han om framtiden och hur de senaste åren varit.
Foto: SportExpressen
Daniel Kindberg och Anna Friberg.
Foto: SportExpressen

ÖSTERSUND. Han dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Men i dag friades Daniel Kindberg, 54, i hovrätten. 

SportExpressen har träffat Östersund FK:s före detta ordförande i hemmet i Östersund.

– Jag har funderat på vilken anstalt jag skulle hamna på, säger Kindberg som också berättar om hoten mot familjen, stämpeln han inte kommer bli av med och framtiden inom fotbollen.  

Daniel Kindberg var tidigare ordförande för Östersunds FK och låg bakom mycket när klubben klättrade i seriesystemet och etablerade sig i allsvenskan. Men efter flera år av framgångar och positiva rubriker började molnen att mörkna över klubben, framför allt när det gällde hur klubbens ekonomi hade skötts.

Under domstolsförhandlingarna hävdade åklagaren att Kindberg, genom falska fakturor, plundrat det kommunala bostadsbolaget Östersundshem på 15 miljoner kronor. Pengarna ska sedan ha gått vidare till Östersunds FK.

Och i november 2019 dömdes Kindberg till tre års fängelse av tingsrätten för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han fick även näringsförbud i fem år. Två andra medåtalade dömdes också och fick fängelsestraff. De tre männen dömdes också att betala stora skadestånd.

Kindberg överklagade domen och under fredagsförmiddagen kom beskedet att hovrätten friar Daniel Kindberg och de två medåtalade från åtalet om grov ekonomisk brottslighet.

När SportExpressen träffar den förre ordföranden i hemmet i Östersund på fredagskvällen så är han lättad. 

– Det är lite svårt att sätta ord på det nu, jag är väldigt lättad och glad. Men jag har inte riktigt landat än. 

– Jag tog emot domen tillsammans med min tre äldsta söner, det var fantastiskt att få se deras lättnad och glädje efter att ha sett en hel del sorg i deras ögon de senast åren. Det var en väldigt emotionell stund. De grät och när jag såg dem gråta började jag också gråta. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat Daniel Kindberg hemma i Östersund.
Foto: Frida Olsson

Hur har de senaste åren varit?

– Det har varit en väldigt lång process, tre år och åtta månader. När domen i tingsrätten kom var jag väldigt chockad. Men jag har hela tiden varit väldigt trygg i var jag själv har stått. Jag har trott att jag ska segra hela tiden. 

– Men det tuffa har varit att bära att ens barn har varit ledsna, och andra nära och kära. Min sambo var med när jag anhölls. Mina barn har blivit utsatta för väldigt mycket.

Vad har de utsatts för?

– Det vill jag inte gå in i detalj på, men jag kommer aldrig att förlåta det vuxna människor har gjort mot mina barn. Men att alla de som står mig nära och har stöttat mig hela vägen nu också har fått en upprättelse, det betyder mest av allt. 

”Det har räddat mitt liv”

Känner du dig rentvådd?

– Nej, jag kommer inte att bli rentvådd. Jag varken begär, tror eller har hoppats på det. Jag är rentvådd på det viset att jag är oskyldig och att jag har varit det hela tiden och det innebär domen i dag. Så på det viset är jag inför mig själv och de som har trott på mig rentvådd men jag kommer aldrig att bli det i media. 

Vad ska du göra nu?

– Jag är en ganska intensiv och ibland förhastad personlighet som ibland gör saker fort. Den här gången har jag tänkt att jag ska ta ett andetag och fundera. Jag hoppas att jag kan klara av det. 

– Jag har varit van vid att köra på i 200 men nu har jag inte gjort något på tre år och åtta månader. 

Hur har det varit?

– Det kanske har räddat mitt liv. Jag tror att många halvfeta, vita, heterosexuella män i maktposition med väldigt mycket pengar är i en stor riskgrupp för att krascha och göra sin omgivning väldigt illa. Jag var en av dem. Och det kan hända att det här stoppet har räddat mig. 

– Jag behöver ta en paus och fundera på vem jag är och vad jag gör. Vad kan jag tänka på och vad kan jag ta med mig. Bekräfta mina dåliga sidor och ta med mig det. 

”Vad gör man på en anstalt?”

Funderade du på hur det skulle vara att sitta tre år i fängelse?

– Ja, absolut de tankarna har funnits. Jag är inte mer än människa, det är klart att jag funderat på vilka anstalter man kan hamna på och vad det är man gör där. 

– Samtidigt har jag haft perspektiv, ingen är varken död eller sjuk. Skulle det bli fängelse drabbar det bara mig och mina nära och kära.

Kommer du att begära skadestånd?

– Nej, i Sverige är det en process som är lönlös. Vad ska jag gå runt och vara bitter och kräva det för. Visst, jag har inte kunnat göra något på tre år och åtta månader, men i dag får du bara skadestånd från staten om du blir häktad och det blev jag aldrig. 

– Jag har ingen grund för att begära skadestånd. Vad ska jag hitta på, att det är för att jag mått dåligt? Det vet alla. Att jag förlorat mycket pengar? Det vet alla. Och de pengarna kommer jag aldrig att få tillbaka. Jag får aldrig tillbaka de här åren.

Jag har förlorat uppemot hundra miljoner

Hur mycket pengar har du förlorat? 

– Det lär väl göras ett bokslut när jag dör, men jag har väl nästan förlorat allt. Uppemot hundra miljoner skulle jag säga. I dag har jag ingenting. Jag har tvingats låna en del pengar nu under tiden för att kunna klara mig, jag har ju barn att försörja. Så jag måste nog börja fundera på om jag ska börja jobba. Jag har inte tänkt på det så mycket ännu. 

Kan du tänka dig att återvända till ÖFK?

– Ja, men det är inte upp till mig. Det är helt uteslutande upp till medlemmarna, det måste finnas en vilja hos dem. Men det är självklart att jag kommer att hålla på med fotboll någon gång i framtiden. Fotbollen är oerhört stor och viktig för mig. 

ÖFK har också fått ta skada av detta. Framgångssagan har viftats bort som fusk. Förändrar det här något?

– Det är klart att hela den här framgången och sagan som ÖFK har svärtats ned. Men det är det jag menar nu med upprättelsen, det är det som gläder mig allra mest. Att mina barn, mina spelare och ledare som jag älskar, att de får upprättelse. 


Daniel Kindberg: ”Tingsrätten har otur när de tänker” (Inslag från 5 november)

Tidigare ÖFK-ordföranden om domen på tre års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.