Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag förstår att Real Madrid fått panik

Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES/LIEWIG CHRISTIAN/ABACA

Real Madrids monsterbud på Kylian Mbappé kan lätt avfärdas som vansinne. 

Men jag förstår dem. 

För vem ska nu bry sig om La Liga? 

För er som inte hängde med i svängarna under den intensiva gårdagskvällen så tar vi och summerar det snabbt. Kylian Mbappé sitter på ett utgående kontrakt med PSG och har länge uppvaktats av Real Madrid. 

Under övergångsfönstrets sista vecka valde Real att lägga flera enorma bud på den 22-åriga fransmannen, det sista enligt uppgift på cirka två miljarder kronor. PSG ignorerade framstötarna. 

Vansinnigt beteende av båda, kan tyckas. PSG som inte cashar in på en spelare som kan lämna gratis om ett år – och Real Madrid som är beredda att lägga den här summan på en spelare som är deras för ”bara” lön och sign on-bonus sommaren 2022. 

Beteendet är också vidrigt, kan tyckas. Real Madridpresidenten Florentino Perez sa i samband med att den europeiska Superligan (minns ni?) lanserades i april att den var ett måste för att ”rädda fotbollen från att dö” och att ”stora värvningar är omöjliga” utan den. 

Så hur kan de då plötsligt ha två miljarder att lägga på en spelare? 

Vem ska titta på La Liga i år?

Det är lätt att reagera med magen här och bara känna frustration, ilska och hopplöshet mot hur fotbollen ser ut i dag. 

Det är lätt att bara känna att Florentino Perez är en hycklare. 

Det är lätt att känna att Real Madrid agerar i panik här. 

Men ärligt talat, jag förstår att Real Madrid är panikslaget och gjorde allt i sin makt för att värva Mbappé redan nu. Anledningen går att finna i kalendern. 

Den 24 oktober är planen att säsongen första El Clasico ska avgöras. Samma dag ska PSG, med stjärntrion Lionel Messi, Neymar och Mbappé ställas mot Marseille. Samma dag möts även Liverpool och Manchester United – Mohamed Salah mot Cristiano Ronaldo. 

För tio år sedan hade världens blickar utan tvekan varit vända mot Spanien en sån här dag, men i år, vem ska kolla på El Clasico? Real Madrid har en trupp fylld av beprövade vinnare och stjärnor som Luka Modric, Toni Kroos och Karim Benzema och FC Barcelona har några av världens mest spännande talanger i Ansu Fati, Frenkie de Jong och Yusuf Demir. 

Men det är inget som lockar den breda publiken. 

Publiken överger de spanska storklubbarna

Siffrorna talar sitt tydliga språk. 

Den första hemmamatchen efter att Cristiano Ronaldo lämnat Real Madrid var det endast 48 466 personer som tog sig till Santiago Bernabeu. Real Madrids sämsta publiksiffra på ett årtionde. På sina nitton hemmamatcher den säsongen hade Real Madrid en snittsiffra på 60 645 åskådare. Den sämsta noteringen under 2000-talet. 

Samma effekt går nu att se i Barcelona. Till säsongen 2019/20 sålde klubben 83 500 säsongskort. Till den här säsongen har 26 538 – en dryg tredjedel – av dem valt att inte förnya sina säsongskort över den kommande säsongen. 

Coronapandemin är garanterat en del av förklaringen, men avsaknaden av världens största stjärnor en ännu större. Det leder i sin tur till mindre hajp kring Barcelona och Real Madrid – vilket leder till att de tjänar mindre pengar på sina sponsorer och försäljning av merchandise. 

Detta samtidigt som PSG och flera Premier Leagueklubbar rustar som att det vore 2019 igen. 

Därför kan Mbappé vara värd två miljarder kronor

Mot den bakgrunden tycker jag det är ganska lätt att förstå Real Madrids agerande. För även om Mbappé ansluter ”gratis” nästa sommar – allt talar för det just nu – så väntar ett år utan någon av Mbappés status i såväl den spanska huvustaden som den spanska ligan. 

Så vem ska nu bry sig om La Liga? För när du kan få världens kanske mest talangfulla anfallstrio i den franska ligan och se bjässarna i England göra upp så gott som varje helg, vad är lockelsen med La Liga för fotbollstittar-Svensson? 

Det är inte många spelare i världen som på egen hand kan skapa så mycket hajp att folk väljer att titta på just deras lag. Men Lionel Messis debutinhopp för PSG mot Reims blev den mest sedda franska ligamatchen i landet någonsin och Manchester United Instagraminlägg om att Ronaldo var klar för en återkomst är den mest gillade bilden av ett idrottslag på plattformen någonsin. 

Så som fotbollsspelare kanske inte Kylian Mbappé är värd två miljarder kronor, men som reklampelare kanske det är precis vad han är värd. 

Kanske till och med mer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.